Sayfa Yükleniyor...
Hatay mutfağının benzersiz lezzetleri, 2017 yılında dünya çapında tescillenerek UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edildi. Bu gastronomi alanında Gaziantep'ten sonra bu prestijli listeye giren ikinci şehir oldu. Hatay yemekleri, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyarak zengin bir kültürel mirasa sahip. Peki, Hatay'da ne yenir? Hatay'ın meşhur yemekleri nelerdir?
Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle, Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağının zengin çeşitlerini bünyesinde barındıran Hatay, 650'nin üzerinde yemek, meze ve tatlı çeşidiyle her damak zevkine hitap etmekte. Şehrin zengin gastronomisi, sıcak yemekler arasında öne çıkan tepsi kebabı, soğuk mezelerden Antakya Tuzlu Yoğurdu ve tatlılar kategorisinde ise Antakya Künefesi gibi eşsiz lezzetleriyle damakları şenlendirmekte. Peki, Hatay'da ne yenir? Hatay'ın meşhur yemekleri nelerdir? bir göz atalım.
Abugannuş: Hatay, özellikle mezeleriyle ünlü bir şehirdir. Hatay'a özgü lezzetlerden biri olan abugannuş, közlenmiş patlıcan, domates ve biberlerin doğranıp sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi ile servis edilmesiyle hazırlanan bir mezeyedir.
Öcce: Hatay mutfağının en güzel yemeklerinden biri olan öcce, adeta bir çeşit mücver olarak tanımlanabilir. Kabaklar, Hatay biberi ve antep fıstığı ile yoğrulup zeytinyağında kızartılarak hazırlanır.
Künefe: Türk mutfağının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan künefe, Hatay'da özel bir şekilde hazırlanır. Kadayıfın Hatay demir tavalarına yerleştirilip içine Hatay peyniri eklenerek, bol tereyağlı ve antep fıstıklı bir tatlı ortaya çıkar. Şerbetli tatlılar arasında dünya çapında ün kazanmış kıymetli bir lezzettir.
Oruk: Bakır tepsilere sıralanan ve odun ateşinde pişirilen oruk, görünüşüyle içli köfteye benzer. Ancak iç harcıyla içli köfteden ayrılır. Ramazan ayında Hatay'a yolunuz düşerse, hemen her evde iftar veya sahur sofralarında oruk ile karşılaşmanız mümkündür.
HABER MERKEZİ