Sayfa Yükleniyor...
Doyurucu ve sağlıklı bir tarif olan haluçka çorbası nasıl yapılır? İşte detaylar…
İçerisinde yer alan malzemeler sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen ve özellikle soğuk kış günlerinde vücuda güç veren haluçka çorbası, lezzetiyle de favoriler arasına girmeyi başarıyor. Türk mutfağının geleneksel ürünlerinden biri olan haluçka çorbası nasıl yapılır, birlikte inceleyelim.
Haluçka çorbası, Türk mutfağına ait olan, özellikle Doğu Anadolu yöresinde sıkça tüketilen geleneksel bir çorba çeşididir. Un ve suyun karıştırılmasıyla hazırlanan küçük hamur parçaları ile yapılan bir çorba türüdür. Bu hamur parçaları, sıklıkla arpa şehriye şeklinde yuvarlanır. Tavuk suyu veya et suyu ile pişirilerek hazırlanan haluçka çorbası, içerisine genellikle haşlanmış tavuk eti veya nohut gibi malzemeler eklenerek zenginleştirilir. Baharatlarla tatlandırılabilir ve çeşitli yeşilliklerle süslenebilir. Hem doyurucu hem de besleyici bir çorba olan haluçka çorbası, soğuk kış günlerinde sıcak bir başlangıç yemeği olarak tercih edilir.
Son derece doyurucu ve lezzetli bir çorba olan haluçka çorbası nasıl yapılır, birlikte göz atalım.
Haluçka çorbası malzemeleri:
Hamur için:
Yumurta (1 adet)
Tuz (1 tatlı kaşığı)
İlik su (1 su bardağı)
Yeterince un (sert bir hamur elde edene kadar)
Haşlanmış tavuk göğsü
Tavuk suyu
Haşlanmış nohut (1 kase)
Tereyağı ve sıvı yağ (2 yemek kaşığı)
Salça (2 yemek kaşığı)
Tuz
Haluçka çorbası tarifi:
Haluçka çorbası hamuru için öncelikle yumurta, tuz ve ilik suyu bir kapta karıştırın. İçerisine yavaş yavaş un ekleyerek, sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurdan minik parçalar koparın ve avucunuzda yuvarlayarak arpa şehriye şeklini verin. Şekil verdiğiniz haluçkaları un serptiğiniz bir tepsiye yerleştirin.
Hamuru şekillendirdikten sonra fazla ununu elemek için bir elek kullanın.
Tavuğu haşlayın ve didikleyin. Tavuk suyuna tuz ekleyerek kaynatın.
Kaynayan suya haluçkaları ekleyin. Arada bir karıştırarak pişirin.
Haluçkalar suyun yüzeyine çıktığında, didilmiş tavuk göğsü ve haşlanmış nohutu ekleyin.
Ayrı bir tavada yağı ısıtın ve salçayı kavurun.
Kavurduğunuz salçayı çorbaya ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.
İsteğe bağlı olarak karabiber ekleyebilirsiniz.
Haluçka çorbanızı sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun!
HABER MERKEZİ