Akdeniz’de zehirli balık tehlikesi: Plajda çıplak ayak gezmeyin

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, yaz aylarında kıyılara kadar gelen zehirli trakonya balığına karşı vatandaşları uyardı. Kumda gizlenen balığın üzerine basılması halinde ciddi doku tahribatı ve hastaneye yatış riski oluşuyor.


  • Oluşturulma Tarihi : 24.05.2025 10:30
  • Güncelleme Tarihi : 24.05.2025 10:30
  • Kaynak : DHA
Akdeniz’de zehirli balık tehlikesi: Plajda çıplak ayak gezmeyin haberinin görseli

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz kıyılarında su sıcaklığının artmasıyla birlikte zehirli trakonya balığının kıyıya yakın sularda görülme sıklığının arttığını açıkladı. 

'DEĞDİĞİ AN HASTANELİK EDER'

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Sularımızda 4 tür trakonya var. Bizim bölgemizde 'varsam' olarak geçen küçük tür bulunuyor. Bu balıklar kendilerini kuma gömerek gizliyor. Balığın dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki dikenler zehirlidir. Kaçarken veya üstüne basma durumunda ayağınıza değdiği an hastanelik eder. Özellikle bu küçük tür, içlerindeki en tehlikelisidir. Zaman zaman balıkçıların ağlarında çıkıyor ve ellerine batıyor. Kollarda çürüme, dokularda ölüm meydana getiriyor" dedi.

‘SICAK SU İLE YIKAYIN' UYARISI

Bu türle temas durumunda yapılabileceklerle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Gökoğlu, "Böyle durumda yapılacak ilk şey, sıcak su uygulamasıdır. Bölgenin 40-45 dakika kadar 50 derece kadar sıcaklıktaki suda tutulması gerekiyor. Uzun süre tutulup, zehir protein olduğu için denatüre olması gerekiyor. Tür çok küçük olduğu için gözükmüyor. Balıkçıların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu tür, kıyılara kadar da gelebiliyor ve kendisini kuma gömüyor. Plajlarda, özellikle kumluk bölgelerde, plaj ayakkabılarıyla girerek kendinizi kısmen koruyabilirsiniz" diye konuştu.

DHA
Yazarımız Kim ?

DHA