- Sağlık
- 21.04.2025 14:17
Göz hastalıkları içerisinde en sık rastlananlardan birisi de astigmattır. Peki astigmat nedir? Astigmat belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Astigmat hastalığı, göz hastalıkları içerisinde en yaygın görülen şikayetler arasında yer alır. Astigmat, kornea ismiyle ifade edilen göz yüzeyinin olması gereken düzlükte olmaması olarak ifade edilir. Göz yüzeyinin çeşitli etkenlerden ötürü kavis alması olarak açıklanan astigmat, kişinin göz yüzeyinde orantısızlık meydana gelmesi sonucu net olarak görememesine sebep olan bir görme bozukluğudur.
ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Astigmat hastalığının belirtileri çoğunlukla çocuk yaşta ortaya çıkmakta olup, çocukların kitapları ve yazı tahtasını iyi görememesi şikayetleri ile kendini göstermektedir. Net görememe şikayeti astigmatın en yaygın belirtileri arasında yer alır. Bununla beraber astigmat rahatsızlığının diğer belirtileri arasında, baş ağrısı, göz yorgunluğu, gece görüşünde zorluk, ışığın dağılması ve ışıklı yazıları net görememe, şaşılık ve çift görme gibi sorunlar yer alır. Işıkları hüzmeli olarak gören kişiler çoğunlukla astigmat rahatsızlığına sahiptir.
ASTİGMAT TÜRLERİ NELERDİR?
Pek çok türde astigmat görülebildiği gibi bunlardan bazıları;
Basit hipermetrop astigmat,
Basit miyop astigmat,
Bileşik miyop astigmat,
Düzenli astigmat,
Korneal astigmat,
Bileşik hipermetrop astigmat,
Lentiküler astigmattır,
Karma astigmat,
Düzensiz astigmat olarak sıralanabilir.
ASTİGMAT DERECELERİ NELERDİR?
Astigmat derecelerini 0.50 – 1.00 / 1.00 – 4.00 / 4.00 ve üstü olarak üçe ayırmak mümkündür. 0.50 – 1.00 arasında sahip olunan astigmat soruna sebep olmamakla birlikte gözlük kullanmadan da bu kişilerin görmesi mümkündür. Astigmat derecesi 1.00 – 4.00 arası olan kişilerin gözlük takması ve sürekli olarak gözlem altında olması gerekmektedir. Astigmat derecesi 4.00 ve üstü olan kişilerin mutlaka gözlük kullanması ve gerektiği durumlarda cerrahi müdahaleye başvurması gereklidir.
ASTİGMAT TEDAVİSİNDE HANGİ HASTALARA LAZER YAPILABİLİR?
18 yaş üstü kişiler
Göz enfeksiyonu bulunmayan kişiler
Göz derecesi son bir sene içerisinde artmamış olan kişiler
Korneal kalınlığı yeterli olan kişiler
Sağlıklı retina ve göz içi basıncı olan kişiler
Hamilelik durumu olmayan veya emzirmeyen kadınlar
Kontrolsüz diyabet, romatolojik hastalık gibi sağlık sorunları bulunmayan kişiler
BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sistit nedir? Nasıl anlaşılır?