Bağırsaklarınızdaki gizli düşman: Candida mantarını bu diyetle yenin! Candida diyeti nedir?

Şişkinlik, cilt sorunları ve enfeksiyonlarınızın altında candida olabilir. Şeker ve karbonhidrattan arınarak candida mantarını kontrol altına almak mümkün. Peki candida diyeti nedir?


  • Oluşturulma Tarihi : 26.05.2025 12:55
  • Güncelleme Tarihi : 26.05.2025 12:55
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bağırsaklarınızdaki gizli düşman: Candida mantarını bu diyetle yenin! Candida diyeti nedir? haberinin görseli

Son yılların sağlıklı yaşam trendleri arasında yer alan ve adını sıkça duyduğumuz candida diyeti, özellikle sosyal medyada popülerliğini koruyor. Başta bağırsak sağlığı olmak üzere, enfeksiyon, alerji vücudun tepki verdiği daha birçok şeyin temel nedeni sayılabilecek candida mantarının vücuttan atılmasını temel alan candida diyeti, başta kadınlar olmak üzere herkes tarafından araştırılıyor. Özellikle geçmeyen kronik vajinal enfeksiyon problemi ile alerji ve egzama türü cilt problemleri yaşayan kişilerde bu hastalıkların başlıca sebebi candida mantarı olabilir. Peki candida diyeti nedir, nasıl yapılır? Candida diyetine uygun olan ve olmayan besinler neler? İşte candida diyeti hakkında merak edilenler…

CANDİDA DİYETİ NEDİR?

Candida diyeti, vücutta doğal olarak bulunan ancak kontrolsüz çoğaldığında sağlık sorunlarına yol açan candida mantarının büyümesini engellemeye yönelik uygulanan bir beslenme programı olarak açıklanabilir. candida mantarının vücutta fazlaca bulunması şişkinlik, gaz, yorgunluk, cilt problemleri ve tekrarlayan enfeksiyon belirtileri ile kendisini gösterir.
Bu diyetin amacı, candida mantarının beslenerek çoğalmasına neden olan şeker ve rafine karbonhidratların tüketimini sınırlandırarak mantarı bunlardan yoksun bırakmak ve enfeksiyonun vücuttan atılmasını sağlamaktır. Peki bunu yapmanın yolları neler? İşte candida diyetinin detayları

CANDİDA DİYETİ NASIL YAPILIR?

Candida diyeti üç aşamadan oluşmakta olup, bu aşamalar; detoks, diyet ve kontrollü tüketim aşaması olarak açıklanabilir.
Birinci aşama olan detoks aşamasında, bağırsak florasını dengelemek için birkaç günlük sıvı detoks veya düşük şekerli, sebze ağırlıklı bir beslenme planı uygulanabilir.

İkinci aşama olan katı diyet aşamasında ise, candidanın besin kaynağı olan yiyecekler diyetten tamamen çıkarılır. Candida diyetinde uzak durulması gereken yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:
Rafine şeker ve tatlandırıcılar
Beyaz un ve işlenmiş tahıllar
Alkol
Süt ve süt ürünleri 
Mayalı gıdalar
İşlenmiş gıdalar ve katkı maddeleri

CANDİDA DİYETİNDE NELER YENİR?

Candida diyetinde tüketilmesi önerilen besinler ise şu şekilde:
Yeşil yapraklı sebzeler
Sağlıklı yağlar (zeytinyağı, hindistancevizi yağı)
Protein kaynakları (organik et, yumurta, balık)
Badem, ceviz gibi şekersiz kuruyemişler
Probiyotik içeren doğal besinler (ev yapımı yoğurt, kefir gibi)

CANDİDA DİYETİNDE HAŞLANMIŞ YUMURTA YENİR Mİ?

Evet candida diyeti sırasında doğal bir protein kaynağı olarak yumurta tüketebilirsiniz.

Diyetin son aşaması olan kontrollü tüketim aşamasında da, belirtiler hafifledikten sonra bazı yasaklı yiyecekler kontrollü olarak tekrar diyete eklenebilir. Bu süreçte vücudun vereceği tepkilerin gözlemlenmesi önemlidir.

CANDİDA DİYETİ KAÇ GÜN SÜRER?

Candida diyeti, uzman bir diyetisyenin kontrolünde ve önerdiği süre boyunca uygulanmalıdır. Bu süre kişisel farklılıklara bağlı olarak değişebilir; çünkü enfeksiyonun vücuttan temizlenmesi ve bireyin kendini daha iyi hissetmeye başlamasıyla sona erer.

CANDİDA TESTİ NASIL YAPILIR?

Sizce candida olup olmadığını öğrenmek için mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz ancak evde de candida olup olmadığınızı anlamanın bir yöntemi var. Evde kendiniz uygulayacağınız tükürük testi ile candida olup olmadığınız konusunda bir varsayımda bulunmanız mümkün. Ancak sonrasında mutlaka bu konuda bir uzman onayı almayı ve uygulayacaksanız eğer bu diyeti bir uzman gözetiminde gerçekleştirmeyi unutmayın.
Evde tükürük testi yapmak için, sabah aç karna bir bardak suya tükürülür. 15–30 dakika içinde tükürük aşağı doğru ip gibi sarkıyorsa veya suyun dibine çöküyorsa candida ihtimali olduğu düşünülür.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ