Sayfa Yükleniyor...
Kafkas Üniversitesi Kars Sağlık Yüksekokulundan Özlem Karabulutlunun yaptığı bilimsel çalışma, Türkiyenin doğu ve batısında ki birçok ilinde yenidoğan bebeklere yönelik geleneksel yöntemlerin hala kullanıldığını ortaya koydu. Araştırmada, annelerin çoğunluğunun bebeklerinin isilik olması ve kokmasının önüne geçmek için yavrularını tuzladığı anlaşıldı
Araştırmada, tuzlama uygulaması için Yeni doğanı tuzlama uygulaması, cildinin hassaslığı düşünüldüğünde; ağrıya, deride kızarıklığa ve derinin bütünlüğünün bozulmasına neden olabilecek, ayrıca vücuttan sıvı kaybına ve dehidratasyona neden olabileceği için sağlığa zararlı bir uygulamadır denildi. Çalışmada, ülkemizin birçok yöresinde yenidoğan bebeği tuzlama geleneği bulunduğu ifade edildi. Manisada yapılan çalışmalarda annelerin bebeğini ter kokmaması ve isilik olmaması için tuzladıklarını belirtilirken, aynı geleneğin Adana, Afyon ve Van illerinde de olduğu tespit edildi. Araştırmanın sonuç bölümünde yenidoğan ter kokmasın ve isilik olmasın diye tuzlanır uygulamasının ülkemizde oldukça yaygın olduğu görülmektedir.
BEBEK ÇIKARKEN KUNDAĞINA EKMEK KONUR
Bebeğin cenaze ve türbeye götürülmemesi, bebek elbiselerinin akşam ezanından sonra dışarıya asılmaması, bebek dışarıya çıkarken kundağına ekmek konulması diğer başlığı altında birleştirilmiştir.
NAZARDAN NASIL KORUYALIM?
Dua okumak
Üzerlik, tütsü yakmak
Göz boncuğu, mavi boncuk takmak
Bebeğin omzuna Kuran-I kerim, cevşen,
maşallah takmak
Nazarı değen kişinin kıyafetinden bir parça alıp yakmak
Haber Merkezi