Bitki çaylarını bilinçli tüketin

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik kullanılan bitki çaylarının tüketimi ile ilgili açıklamalarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 12.11.2015 08:37
  • Güncelleme Tarihi : 12.11.2015 08:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bitki çaylarını bilinçli tüketin haberinin görseli

Soğuk havaların etkisini göstermeye başladığı şu günlerde, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı insanlar bitkisel çözümler arıyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, vücudun dengesini koruyabilmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip ve nezleden korunmak için düzenli bir uykuya, dengeli beslenmeye, bol sıvı alımına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu mevsimde bitki çayları kullanımının arttığına dikkat çeken, Fadıloğlu, her bitkinin yan etkilerinin de olduğu bilinerek bilinçli ve dikkatli kullanılması gerektiğini kaydetti.

BİLİNÇLİ TÜKETİM ŞART

Hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan ve probiyotik içeren yoğurt ve kefir de tüketilmesi gereken gıdalardan olduğunu vurgulayan Dr. Fadıloğlu, “Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde bitki çaylarından da destek alınmalı. Birçok faydalı bitkinin ve baharatın karışımından oluşan kış çayı, kış hastalıklarına, boğaz ağrısına, göğüs ağrısına, yorgunluğa, karın ağrısına iyi gelir, ayrıca sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi de bulunmaktadır. Bu çaylar genellikle zencefil, tarçın, papatya, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, papatya, hindiba kökü, nane, ekinezya gibi bitkilerin karışımından oluşur. Her bitkinin yan etkilerinin de olduğu bilinerek bilinçli ve dikkatli kullanılması gerektiği unutulmamalı ve kullanım miktarına dikkat edilmeli” dedi.

YAN ETKİLERİ OLABİLİR

Bitkilerin yan etkilerinin de olabileceğinin altını çizen Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Örneğin, zencefil öksürüğe, boğaz ağrısına, ishale, kansere karşı koruyucu etki gösterirken kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kanamaya meyilli hastalarda problem yaratabilir. Kekik, biberiye çayı da yüksek tansiyonu olan hastalarda dikkatli kullanılması gereken bitkilerden bazılarıdır. Ayrıca, ilaç kullanan kişilerin kullandıkları bitkisel gıda takviyelerine ve bitki çaylarına mutlaka dikkat etmeleri, doktorlarına danışarak tüketmeleri gerekir. Birçok bitkinin ilaçlarla birlikte alındığında çeşitli yan etkileri bulunuyor” diye uyardı.

KAYNATMAYIN DEMLEYİN

Kullanılan bitki çaylarının kalitesinin de çok önemli bir etken olduğunu anlatan Fadıloğlu, “Bu anlamda özel ve hijyenik koşullarda hazırlanan, ambalajlı bitki çayları tercih edilmeli ve satın alınmalı. Serin ve kuru yerlerde saklanmalı ve mutlaka son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Bitki çaylarını hazırlarken bardağa 1 kaşık bitki karışımı konulduktan sonra sıcak su ekleyerek yaklaşık 3-4 dakika dinlendirilmeli ve sonra içilmeli. Daha uzun demleme süresi ya da kaynatma, çeşitli yan etkilere neden olabileceği gibi bitkinin içindeki vitaminlerin kaybolmasına ve aromanın değişmesine de yol açacaktır. Şeker kullanmak yerine bal tercih edilerek öksürük şikayeti de hafifletilebilir” şeklinde konuştu. (İHA/İZMİR)