Çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısını olumsuz etkiliyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nden Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Samira Hüseynova, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB), çocuklarda en yaygın görülen nörogelişimsel rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade etti. Dr. Hüseynova, bu durumun özellikle okul başarısı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını da sözlerine ekledi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.04.2025 16:36
  • Güncelleme Tarihi : 11.04.2025 16:36
  • Kaynak : BÜLTEN
Çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısını olumsuz etkiliyor

“DEHB, çocuğun isteğiyle değil, nörogelişimsel bir durumla ilgilidir” diyen Dr. Hüseynova, bazı ebeveynlerin çocuklarının davranışlarını yanlış yorumlayabildiğini söyledi. “Bazı çocuklar teknolojiyle ilgili faaliyetlerde uzun süre odaklanabiliyor. Bu da ailelerin kafasını karıştırabiliyor. Oysa bu durum, dikkat eksikliğinin olmadığı anlamına gelmez. DEHB’li çocuklar, özellikle faydalı ya da sorumluluk gerektiren işlerde dikkatlerini toplamakta zorlanırlar” açıklamasında bulundu.

Dr. Hüseynova, “DEHB olan çocuklar derslerde hayallere dalabilir, anlatılanları bir süre sonra takip edemez ve ödev başında çabuk sıkılabilir. Hiperaktivitesi olan çocuklarda ise, yerinde duramama, kıpır kıpır olma ve sürekli hareket etme gibi belirtiler dikkat çeker” dedi.

DEHB Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen DEHB’nin çocukların sosyal, akademik ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Dr. Hüseynova, “Bu çocuklarda özgüven kaybı, ilişkilerde zorlanma, madde bağımlılığına eğilim, kaza riskleri ve yaşam kalitesinde düşüş gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

DEHB Tedavisi Nasıl Planlanır?

DEHB tedavisinin çocuğun yaşına, eşlik eden durumlara ve bireysel ihtiyaçlarına göre belirlendiğini belirten Dr. Hüseynova, “Tedavide ilaç kullanımı, psikoterapi, ebeveyn eğitimi ve bireysel destekler birlikte yürütülmelidir. Özellikle 6 yaş altı çocuklarda psikososyal yaklaşımlar ön planda tutulurken, 6 yaş sonrası dönemde ilaç tedavisi de gündeme gelmektedir” dedi.

Bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre, ilaç tedavisinin DEHB tedavisinde en etkili yöntem olduğunu da sözlerine ekledi.

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN