- Sağlık
- 19.04.2025 10:16
Yaz aylarında artan havuz kullanımı özellikle çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığı başta olmak üzere birçok enfeksiyon riskini beraberinde getiriyor. Dr. Yüce Ayhan, hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde bu tür hastalıkların kolaylıkla bulaşabileceği konusunda vatandaşları uyardı
Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte serinlemek isteyen vatandaşlar soluğu havuz ve deniz kenarlarında alırken, uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Özellikle çocukları tehdit eden suyla bulaşan hastalıklar konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yüce Ayhan, hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde basit bir yüzme keyfinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Uzman Dr. Ayhan, havuzlardan bulaşabilen el, ayak ve ağız hastalığının yanı sıra mantar, cilt, göz ve idrar yolu enfeksiyonlarının da yaz aylarında sıkça görüldüğünü belirtti.
Havuz ve denizden birçok hastalığın bulaştığını belirten Uzman Dr. Ayhan, “Havuzdan birçok hastalık bulaşabilir. Suyla bulaşan; el ve ayaktaki döküntüler nedeniyle ve ağızdaki yaralar nedeniyle ‘el, ayak ve ağız’ hastalığı olarak ifade edilen bir bulaşıcı hastalık var. Bu hastalık daha çok çocuklarda görülüyor. Mevsim değişikliği nedeniyle bazı aylarda daha az görülebiliyor. Ancak genellikle yazın ve sonbahar aylarında vakalar daha çok artıyor. Burada enfekte havuz sularının yutulması, havuz sezonunun açılması bir risk. Ancak hastalık sadece suyla bulaşmıyor. Solunum yolu, tükürük, yakın temas, dışkıyla veya ağızdan bulaşabiliyor. Dolayısıyla özellikle çocukların el yıkama alışkanlığı kazanması ve tuvalet eğitimini doğru uygulaması çok önemli. Çocuklarda su ve sabun kullanımı alışkanlık haline getirilmeli. Bu hastalıkla esas olan hijyen. Çünkü sadece havuzdaki sudan değil diğer yollardan da bulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.
Havuz sularından çeşitli hastalıkların bulaşabildiğini aktaran Uzman Dr. Ayhan, “Çocuklar kolay bulaştırdığı için bu hastalık daha sık görülüyor ancak bunun dışında havuz suyu yeterince temiz değilse başka enfeksiyon hastalıkları da görülebiliyor. Sadece havuzda değil okul, kreş ve ortak yaşam alanlarında da bulaşabiliyor. Özellikle fekal-oral yol dediğimiz gıda, ağız teması veya dışkı temasıyla bulaşan enfeksiyonlar sıklıkla görülüyor. Durgun olan sular enfeksiyon açısından daha çok tehdit oluşturuyor. Sadece virüs ve bakteriler değil parazitler de havuz sularında olabiliyor. Bu nedenle havuz işletmelerinin özellikle klorlama değerine uygun davranması ve doğru dezenfekte işlemleri uygulaması gerekiyor. Cilt ve mantar hastalıkları da sıklıkla görülebiliyor. Mantar hastalıkları çok fark edilemeyebiliyor. Ciltte sadece renk değişiklikleri meydana gelebiliyor. Özellikle kadın ve kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu meydana gelebiliyor. Göz enfeksiyonları da görülebiliyor. Bu nedenle klorlamanın ve su sirkülasyonunun yeterli olması gerekiyor. İşletmelerin bu noktada kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Vatandaşların da hijyenik yerlerde yüzmesi önem taşıyor” dedi.
El, ayak ve ağız hastalığının tedavi süreci ile ilgili bilgi veren Uzman Dr. Ayhan, “El ayak hastalığı biraz kendi kendine geçen bir hastalık. Bir tedavisi yok, aşısı yok. Sadece belli komplikasyonlar, daha artı etkiler olursa onlara yönelik müdahaleler yapılıyor. Esas olarak hasta bireylerin temasından kaçınmak gerekiyor. Temel temizlik kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Tuvalet kullanımına ve özellikle bebeklerin bezle havuza girmemesi gerekiyor. Bebekler için mayo bez, yani özel yüzmeye uygun bez mayoların kullanılması gerekiyor. Havuza girmeden mutlaka öncesinde sonrasında bir duş alınması gerekiyor. Kişinin bir hastalık durumu, ateşi, ishali varsa havuza girmemesi, havuzda suya tükürmemesi gerekiyor ve tabi havuzdan su yutmamak önemli” uyarılarında bulundu.