HIV virüsü nedir, belirtileri nelerdir? HIV virüsü nasıl bulaşır?

Türkiye'de HIV virüsü vakalarında önemli bir artış yaşanmaktadır. HIV, bağışıklık sistemini zayıflatarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ölümcül bir virüstür. Peki, HIV virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar...


  • Oluşturulma Tarihi : 13.03.2024 09:49
  • Güncelleme Tarihi : 13.03.2024 07:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
HIV virüsü nedir, belirtileri nelerdir? HIV virüsü nasıl bulaşır?

HIV, insan bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan ve ciddi sağlık riskleri taşıyan bulaşıcı bir virüstür. HIV enfeksiyonu, hastanın bağışıklık sistemini zamanla çökertir ve AIDS hastalığının gelişimine neden olabilir. Peki, HIV virüsü nedir, hiv belirtileri nelerdir? HIV virüsü ne zaman ortaya çıkar? HIV virüsü hakkında merak edilen detaylar...

HIV virüsü, bir kişinin vücuduna girdikten sonra uzun yıllar boyunca herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Hastalığın ilerleme hızı ve ilk belirtilerin ortaya çıkışı, virüsün vücuda giriş şekline göre değişiklik gösterir.

Virüs, vücuda girdikten hemen sonra çoğalmaya başlar ve aylar veya yıllar boyunca farklı hızlarla çoğalmayı sürdürür. Vücuttaki virüs seviyesi belirli bir sınırı geçtikten sonra AIDS hastalığına ait ilk belirtiler gözlenir. Bu belirtiler genellikle kişinin günlük yaşamını etkilemeyen belirtilerdir, bu yüzden kolayca fark edilmeyebilirler. AIDS hastalığının başlangıcı ile birlikte kişide yorgunluk, halsizlik, aralıklı ishal, ağızda beyaz leke görünümünde plaklar ve sık sık hasta olma gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak bu belirtiler, hastalığın akla gelmesini zorlaştırabilir ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Hastalık ilerledikçe, kişide istem dışı hızlı kilo kaybı, uzun süreli ishal, gece terlemeleri, sık tekrarlayan ateş, ağız içinde derin beyaz yaralar, vücudun farklı bölgelerinde pembe, kırmızı veya mor lekeler, çeşitli solunum yolu hastalıkları ve unutkanlık gibi belirtiler ortaya çıkar.

HİV NASIL BULAŞIR?

AIDS hastalığı, HIV virüsü ile enfekte olmuş kişilerin vücut sıvılarının, virüs ile temas etmemiş kişilerin vücuduna girmesiyle yayılır. HIV virüsünün yayılmasında etkili olan vücut sıvıları, kan, sperm, vajina salgısı ve anne sütü şeklinde sıralanır.

Cinsel ilişki yoluyla bulaşma: HIV virüsü bulaşmalarının %80-85'i korunmasız cinsel ilişki ile gerçekleşir. HIV-pozitif bir kişinin sperm hücresinde veya vajina salgısında bulunan virüs, cinsel ilişki sırasında bütünlüğü bozulmuş vücut mukozalarından içeri girer. Korunmasız cinsel ilişkiye giren herkes (kadından erkeğe, erkekten kadına, kadından kadına ve erkekten erkeğe) AIDS hastalığına yakalanabilir. HIV-pozitif bir kişiyle gerçekleşen tek bir korunmasız ilişki dahi AIDS hastalığının gelişmesine neden olabilir.

Kan yoluyla bulaşma: HIV virüsü, enfekte kişilerin kanında bulunur ve sağlıklı bireylerin bu kan ile temas etmesi sonucunda yayılır. Kan yoluyla bulaşma genellikle hasta kişinin kanıyla temas etmiş aletlerle yaralanma veya enfekte olmuş kanın deri veya mukoza sıvılarıyla teması sonucunda gerçekleşir. Bu tür bulaşmada en çok risk altında olan grup sağlık çalışanlarıdır.

Anneden bebeğe bulaşma: Virüs ile enfekte olmuş bir anne, virüsü bebeğine gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrası emzirme işlemi ile bulaştırabilir.

HIV ATEŞİ KAÇ GÜN SÜRER?

Akut HIV enfeksiyonu birkaç günden 10 haftaya kadar sürebilir. Genellikle ise yaklaşık 14 gün sürer. Son yıllarda, nadir de olsa, bazı vakalarda akut HIV enfeksiyonuna kısmi yüz felcinin eşlik ettiği rapor edilmiştir. Bu tür vakaların sayısı çok azdır ve 1989'dan bu yana sadece yaklaşık 10 hastada görülmüştür.

HİV TESTİ NASIL YAPILIR?

HIV testi, hastanın damarından alınan kan ile özel laboratuvar cihazlarında yapılır. Bu test, alınan kanın laboratuvarda özel işlemlerden geçirilerek virüsün RNA'sına, p24 antijenine veya virüse karşı üretilmiş antikorlara bakar.

Parmak ucundan alınan kan ile yapılan HIV testleri, basit eczaneden alınan hamilelik testlerine benzer. Bu nedenle daha ucuzdur, ancak sonuçları kesin değildir. Bu basit testler, gelişmiş laboratuvar cihazlarındaki testler kadar hassas değildir ve yalancı pozitif sonuçların görülme olasılığı daha yüksektir. Sonuçların kesinliği için mutlaka gelişmiş laboratuvar cihazlarında yapılan testlerle doğrulama yapılmalıdır.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ