- Sağlık
- 19.04.2025 10:16
Doç. Dr. Barış Sönmez, evde, arabada ve iş yerinde sürekli çalıştırılan, özellikle de direkt yüze hava veren klimalar göz sağlığına zarar verdiğini kuruluğa neden olduğunu söyledi
Sönmez yaptığı açıklamada, kuru göz sendromunun, gözde rahatsızlık hissi ve görme bulanıklığı yapabilen bir hastalık olduğunu belirterek, "Gözyaşının az salınması veya mevcut gözyaşının buharlaşması ile ortaya çıkar. Göz kuruluğunun sıklıkla gözyaşı eksikliğinden kaynaklandığı düşünülse de, gözyaşı buharlaşması bu rahatsızlığın en sık sebebidir. Gözyaşı bezleri, gözün orbita denilen kemik duvarının üst dış köşelerinde bulunur. Bunlar gün içerisinde düzenli olarak salgı verir. Gözyaşı bezinden kaynaklanan bir sorun olduğunda, gözyaşının az salınımı tipinde göz kuruluğu meydana gelir. Normal miktarda salınan gözyaşı varken kuruluk oluyorsa, bu durum buharlaşma tipi göz kuruluğu sendromu olarak adlandırılır" dedi.
NEDENE YÖNELİK TEDAVİ
Kuru göz sendromunun tedavisinin, nedene yönelik olması gerektiğinin altını çizen Sönmez şunları kaydetti: "Kirpik dibi iltihabının birtakım bakım solüsyonlarıyla veya ilaç desteğiyle temizlenmesi gerekebilir. Ayrıca ofiste çalışırken göz kırpma refleksini sık sık kullanmayı hatırlamak, bilgisayar kullanımına 10-15 dakika ara vererek, gözleri kapatıp dinlendirmek, yüze doğru gelen bir klima, kalorifer varsa bunların yönünü çevirmek ya da derecesini azaltmak önemlidir. Özellikle buharlaşmaya yönelik göz kuruluğu olanlara bazen koruyucu gözlükler de önerilebilir. Gözyaşı üretimi yönünde bir azalma varsa, gözyaşı üretimini artıracak ilaçlar ve yüzeyde az gözyaşına bağlı ortaya çıkan iltihaplanmayı çözecek birtakım ilaç tedavileri de uygulanır." (İHA)