Sayfa Yükleniyor...
İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, Legionellanın özellikle turizm sektöründe ciddi sorunlara yol açan ve ellinin üzerinde türü, yetmişin üzerinde sero grubu bulunan bir bakteri ailesi olduğuna dikkat çekti
EMİNE YALÇIN ÖZEL HABER
İzmir İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Gündüz, Legionellanın özellikle turizm sektöründe ciddi sorunlara yol açan ve 50nin üzerinde türü, 70in üzerinde sero grubu bulunan bir bakteri ailesi olduğuna dikkat çekerek, Bakteri ilk olarak 1976 yılında Philadelphiada Amerikan Lejyon Kongresi sırasında, otelde kalmakta olan kongre katılımcıları arasında patlak veren, 221 kişinin etkilendiği ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bir pnömoni salgınının ardından tanımlanmıştır. O güne kadar tanınmayan Legionella, aylarca süren yoğun çalışmalar sonucu, ölen hastaların akciğer otopsilerinden izole edilebilmiştir. Geriye dönük araştırmalarla, bu salgının ilk olmadığı, değişik zamanlarda otellerde ve hastane enfeksiyonu şeklinde hastanelerde salgınlar yaptığı gösterilmiştir dedi.
İNSANDAN İNSANA DİREKT BULAŞMIYOR
Bakteri insanlarda Pontiac ateşine ve Lejyoner hastalığına (Legionella pnömonisi) neden olduğunu söyleyen Gündüz, Pontiac ateşi grip benzeri hafif bir klinik tablodur. Lejyoner hastalığı ise etkene maruz kaldıktan sonra 2-10 gün sonra başlar ve en önemli özelliği ağır pnömoni (zatürre) ve yüksek ateş tablosudur. Hastalar genellikle 3-6 gün içinde hastanelere başvururlar ve yüzde 15-20si ölümle sonuçlanır. Lejyoner hastalığı hastane ve ya toplum kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Toplum kaynaklı Lejyoner hastalığı ise çoğunlukla otel su ve havalandırma sistemlerinden kaynaklanan seyahatle ilişkili Lejyoner Hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsandan insana direkt bulaşma gösterilememiştir diye konuştu.
RİSK GRUBUNDAKİLER
Gündüz, sözlerine şöyle devam etti: Doğada nehirler, göller, termal sular, çamurlar ve kaynak sularında oldukça yaygın ancak az miktarda olarak bulunan bakteri, bina havalandırma sistemi soğutma kulelerinde, binaların su sistemlerinde sıcak su tankları, su yumuşatma tankları, duş başlıkları ve sıcak su musluklarında, su tesisatında gelişen biofilm katmanlarında, fıskiyeli süs havuzlarında, hastanelerdeki solunum terapi ekipmanları, diş ünitelerinde yeterli ısı sağlanmadığında, dezenfeksiyon ve bakım yapılmadığında hızla üremektedir. Bakteri merkezi havalandırmalar, duşlar, fıskiyeler, vantilatörler vb. suyun aerosolize olmasına neden olan ortamlarda solunum yolundan veya doğrudan aspirasyon ile insanlara geçmektedir. Ancak bakterinin solunum yolu ile alınmış olması, hastalığın her zaman ortaya çıkacağı anlamına gelmemektedir. Sağlıklı ve bağışıklık sisteminde sorunu olmayan çocuklarda ve erişkinlerde enfeksiyon gelişmemektedir. 50 yaş üzeri sigara ve alkol kullanan, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olan veya ilaç kullananlar risk grubunda yer almaktadır. Etken havalandırma ve su sitemlerinde bakterinin yaşaması ve üremesini engelleyecek sıcaklıkların sürekli olarak sağlanması, temizlik, bakım ve dezenfeksiyon işlemlerinin düzenli olarak yürütülmesi gibi çok temel ve rutin önlemlerle etkisiz hale getirilmekte ve uzaklaştırılabilmektedir.
İNFEKSİYON KONTROL KOMİTELERİNE VERİLDİ
Bakanlığın Lejyoner Hastalığı için Avrupa ülkelerinde kurulan haberleşme ağının (ELDSNet) üyesi olduğunu da açıklayan Gündüz, sözlerini şu şekilde tamamladı: İlk olarak 30.05.1996 tarihinde yayımlanan ve 2001 yılında güncellenen seyahat ilişkili lejyoner hastalığı kontrol programı konulu daimi genelge ile konaklama yerlerinde olgu çıkması durumunda denetim ve düzeltici önlemlerin aldırtılmasına yönelik olgu temelli sürveyans çalışmaları günümüze kadar sürdürülmüştür. 13.05.2015 tarihinde yayımlanan Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile birlikte hastane kökenli lejyoner hastalığına ilişkin olgu temelli sürveyans ile birlikte rutin sürveyans programı da başlatılmıştır. Yönetmelikte rutin ve olgu çıktığında alınması gereken önlemler ELDSNet ile paralel olarak tanımlanmıştır. Yeni bir uygulama olarak yönetmelik kapsamındaki tüm alanlar için rutin önlemlere dair kayıt tutulması ve denetimlerde ibraz edilmesi ile Müdürlüğümüzden Legionellaya ilişkin 8 saatlik standart eğitim almış en az lise mezunu personel istihdam etme zorunluluğu getirilmiş, hastanelerde bu sorumluluk infeksiyon kontrol komitelerine verilmiştir.
Haber Merkezi