Listeria monocytogenes bakterisi nedir? Listeria bakterisi nereden bulaşır?

Gıda yolu ile insanlara bulaşan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen Listeria monocytogenes bakterisi, son günlerde arama motorlarının en çok aratılanlar listesinde yer alıyor. Listeria bakterisi nedir, nereden bulaşır?


  • Oluşturulma Tarihi : 11.04.2025 11:07
  • Güncelleme Tarihi : 11.04.2025 11:07
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Listeria monocytogenes bakterisi nedir? Listeria bakterisi nereden bulaşır?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sırasında Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticilerinden Şenpiliç markasının ‘Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte' isimli ürününde listeria monocytogenes isimli bakteriye rastlandı. Bunun üzerine ülke genelinde bu ürün toplatılmaya başlanıp, şirkete para cezası uygulandı. Ölümcül sonuçları olduğu bilinen listeria bakterisi, bu olayın duyulması üzerine araştırılmaya başlandı. İnternet kullanıcıları, arama motorlarında, “Listeria bakterisi nedir, nereden bulaşır?” sorularının yanıtlarını araştırmaya koyuldu. Bu soruların yanıtlarını bir araya getirdik. İşte detaylar…

LİSTERİA MONOCYTOGENES BAKTERİSİ NEDİR?

Listeria monocytogenes, insan sağlığı açısından tehlikeli olabilen bir bakteri türü olarak açıklanabilir. Toprakta, suda, bitkilerde ve hayvanlarda doğal olarak bulunabilen bu bakteri, gıdalar yoluyla bulaşarak insanlarda listeriosis adı verilen ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Bu enfeksiyonların ölümle sonuçlandığı vakalar kayıtlara geçmiştir.

LİSTERİA NERELERDE GÖRÜLÜR?

Sağlıkları konusunda endişe eden insanlar, bu bakterinin nerelerde bulunabileceğini araştırmaya koyuldu. Listeria bakterisine aşağıda listelenmiş olan ortamlarda rastlanabilir:
Çiğ veya az pişmiş et ürünlerinde
Süt ve süt ürünlerinde (özellikle pastörize edilmemiş olanlarda)
Çiğ sebze ve meyvelerde
Hazır tüketilen paketli gıdalarda (sandviç, salam, sosis gibi)
Yumuşak peynirlerde
Dondurulmuş veya uzun süre buzdolabında bekletilen gıdalarda

LİSTERİA NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Listeria monocytogenes bakterisine çevrede yaygın olarak rastlamak mümkün olup, genellikle hijyen kurallarına dikkat edilmeyen ortamlarda ortaya çıktığı görülür. Özellikle;
Üretim ve işleme tesislerinde hijyen eksikliği
Çiğ ve pişmiş gıdaların aynı ortamda teması
Yetersiz ısıda pişirme
Çapraz bulaşma (bulaşık yüzeyler, bıçaklar, kesme tahtaları)
Uygun olmayan saklama koşulları (uzun süre buzdolabında kalan yiyecekler) gibi durumlar bakterinin gıdalar üzerinde üremesine sebep olur.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Listeria bakterisi herkes için tehlikeli sayılabilecek bir bakteridir fakat bazı gruplar için oldukça tehlikelidir ve bu kişiler tükettikleri gıdalara ekstra dikkat etmelidir:
Hamileler (düşük ve erken doğum riski taşıyanlar)
Yenidoğan bebekler
Yaşlılar
Bağışıklık sistemi zayıf olanlar (kanser, diyabet, AIDS hastaları gibi)

LİSTERİA BAKTERİSİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Listeria bakterisi son derece tehlikelidir ancak bu bakteriden korunmanın yolları mevcuttur. Aşağıda listelediğimiz detaylara dikkat etmeniz durumunda, bu bakterinin oluşma ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz:
Gıdaları iyi pişirin.
Çiğ süt veya çiğ süt ürünleri tüketmeyin.
Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı yerlerde saklayın.
Sebze ve meyveleri iyi yıkayın.
Elleri ve mutfak yüzeylerini temiz tutun.
Hazır gıdaları önerilen süre ve sıcaklıkta saklayın.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ