Okul çağında beslenmenin püf noktaları

Diyetisyen Derya Zünbülcan, 6-12 yaş arasını kapsayan çocukların sosyal ve bilişsel yönden gelişim ve değişim basamaklarını hızla tırmandıkları önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek, çocukların okul çağında beslenmeleri hakkında püf noktalar verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.10.2015 08:33
  • Güncelleme Tarihi : 01.10.2015 08:33
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Okul çağında beslenmenin püf noktaları

EMİNE YALÇIN

Okul çağında 6-12 yaş arasını kapsayan çocukların sosyal ve bilişsel yönden gelişim ve değişim basamaklarını hızla tırmandıkları dönemin önemli olduğunu işaret ederek, bu dönemde çocukların öğretilenleri hemen kapıp uygulamaya başladığını ve ömür boyu sürdürecekleri alışkanlıkların temellerinin atıldığını söyledi.

KÖTÜ BESLENENLERE ORANLA DAHA HIZLA GELİŞİYOR

Diyetisyen Derya Zünbülcan, zihinsel ve bedensel faaliyetlerin oldukça hızlı olduğu dönemde çocuğun gelişiminin devam edebilmesi ve bundan sonraki dönemde uygulayacağı sağlıklı beslenme modelinin oluşabilmesi için uygulanacak beslenme stiline dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Zünbülcan, “Yapılan bilimsel çalışmalarda okul çağında iyi beslenen çocukların zihinsel ve bedensel faaliyetlerinin kötü beslenenlere oranla daha hızla geliştiği, iyi beslenen çocukların okul başarının iyi beslenmeyen çocuklara göre yüksek olduğu gösterilmiştir” dedi.

YAŞANAN SORUNLAR NELER?

Çocuklarda iştahsızlık, kabızlık, obezite, kansızlık gibi beslenme ile ilişkili sorunların sıklıkla gözlenmekte olduğunu anlatan Zünbülcan, önemli olanın bu sorunların kaynağını ve çözüm yollarını araştırıp bulabilmek olduğunu ifade etti. Zünbülcan, “Çocuğuma nasıl bir beslenme planı uygulamalıyım sorusunun cevabını bulabilmek çocuğunuzu tanımaktan geçer. Nelerden hoşlanmıyor? Neleri daha çok seviyor? İştahsız mı? İştahsız ise bu sorun ne kadar süre önce başladı? Obez mi? Obez ise sizce beslenme planındaki hatalar neler? Bu soruların cevapları sizlere çocuğunuzun sağlıklı beslenmesinin kapılarını aralayabilmeniz için gerekli olan anahtarları sunacaktır” diye konuştu.

DAHA SAĞLIKLI BİR BESLENME İÇİN ÖNERİLER

Zünbülcan, okul çağının çocuklarının ‘junk foods’ diye tabir ettiği kalorisi fazla fakat besinsel değeri az olan abur cuburlara eğilimin arttığı bir dönem olduğunu da sözlerine ekleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Günümüzde yaygınlaşan fast food kültürü, çok yağlı ve çok şekerli kötü beslenme alışkanlıkları başta obezite, hiperaktivite olmak üzere pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarmaktadır. Haftada 4-5 kez yumurta yedirin. Yumurta sarısında zihin sağlığına faydası olduğu çalışmalarla kanıtlanan kolin adı verilen vitaminoid (vitamin benzeri madde) bulunmaktadır. Kolinin asetik asitle birleşmesi öğrenme ve hafızayla ilişkili olan asetilkolin nörotransmitterini oluşturmaktadır. Bu daha iyi zihin fonksiyonları demektir. Tatlı patatesi çocuğunun beslenme planına dâhil edin. Tatlı patates, vitamin B6 ve antioksidan özelliği olan vitamin C, beta karoten gibi öğelerden de zengin olması sebebiyle tam bir beyin besleyici görevini üstlenir. Okul başarısı yüksek bir çocuk için tatlı patatesi haşlayıp, ezdikten sonra bal ve tarçın ile karıştırıp zihin açısı marmelat yapabilirsiniz.”

ÖĞÜNLERDE DEĞİŞİME GİDİN

Öğün aralarına mevsimine uygun bir meyve veya rengarenk meyvelerden oluşan keyifli bir meyve salatası, yoğurt, badem, ceviz, fındık ile desteklemenin çocuğunuza ara öğün alışkanlığını da kazandıracağını hatırlatan Zünbülcan, sözlerini şu bitirdi: “Daha sağlıklı bir zihin için öğünlerde değişime gidin. Şimdiye kadar tüketilen bol yağlı kızartmalar yerine haşlama, buğulama ve fırında pişmiş besinler; bol şerbetli tatlılar yerine ise kuru kayısı, kuru üzüm gibi keyifli atıştırmalıklar, meyve tatlılarını tercih listelerinize almanız çıktığımız yolda başarının anahtarı olacaktır. Ve tabii ki tüm bunları uygularken çocuğunuza bu değişimlerin sebebini açıklamayı unutmayın. Daha sağlıklı tercihleri niye yaptığını doğru yoldan öğrettiğiniz takdirde çocuğunuzun doğru beslenme prensiplerini hayatına dahil etmesi daha kolay olacaktır.”

Haber Merkezi