Sayfa Yükleniyor...
Yaz sıcaklarında sıcak çarpması ve sıcak krampları gibi tehlikelerden korunmak için nelere dikkat etmeli?
DİLEK BAKIRKAYNAK
Herkesi yaz aylarının mutluluğu sararken, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de sıcaklıkların sağlığınızı bozup sizi yatağa düşürmemesi. Nevvar - Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Osman Uçmaz, sıcaklarda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Sıcak havalarda acil vakaların arttığını belirten Başhekim Uçmaz, sıcakların aşırı yükselmesi sonucu geçtiğimiz yıllarda Avrupa ülkelerinde ve ABDde binlerce insan yaşamını kaybetmiş, pek çok insan hastalanmıştı. Aşırı sıcakların sağlığımızı olumsuz etkilememesi için de bir dizi bireysel önlem alınması gerekiyor. Sıcakların artması ile sorun olabilecek sağlık sorunları ve bunlar ile ilgili öneriler şu şekilde özetlenebilir:
SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİNE DİKKAT!
Yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpması, sıcaklığın yükselmesi ile önemli bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN
Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunulmalı, bunun için gerekirse koruyucu kremler kullanılmalıdır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu saatlerde dışarıya çıkmamalıdır. Mutlaka çıkılması gerekiyorsa hafif ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
ÖZEL DURUMU OLANLAR 2 KAT ÖZEN GÖSTERMELİ
Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Aşırı Sıcak havalarda sağlığınızı korumak için kendinizi serin tutmayı ihmal etmemeli, yaptığınız her hareketi ölçülü yapmalısınız. Sağlığınızı korumak ve günlük yaşamınızı bir nebze olsun kolaylaştırmak için uzmanların dikkat edilmesini istediği ayrıntılara kulak verin.
Engelli Sağlık Kurulunun verdiği raporun bir çok hastanede birkaç gün içerisinde verildiğini belirten Başhekim Uçmaz, Nevvar - Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesinde her gün ve aynı içerisinde alınabildiğinin altını çizdi.
Haber Merkezi