Sayfa Yükleniyor...
Tütün kullanımıyla sıkça ilişkilendirilen Buerger hastalığı genellikle 20-50 yaş aralığındaki erkeklerde sıkça görülmektedir. Buerger hastalığı nedir? Buerger hastalığı belirtileri neler? İşte detaylar…
Özellikle erkeklerde sıkça karşılaşılan Buerger hastalığı, aşırı sigara tüketimiyle ilişkilidir. Bu hastalık, damar tıkanıklığına bağlı olarak el ve ayaklarda solgunlukla başlar ve zamanla yaraların ortaya çıkmasıyla ilerler. Buerger hastalığı nedir, Buerger hastalığı belirtileri neler ve nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…
Buerger hastalığı, tütün kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, kol ve bacaklardaki damarların iltihaplanması ya da şişmesi sonucu gelişen bir damar tıkanıklığı hastalığıdır. Bu hastalık, genellikle gençlerde görülen, iyileşme ve nükseden evreleri olan, orta ve küçük çaplı damarları etkileyen bir durumdur. Yapılan araştırmalar, hastalığın bağışıklık sistemi anormallikleri sonucu immünolojik damar iltihabına neden olduğunu ortaya koymaktadır. Halk arasında "budama" veya spontan ampütasyon hastalığı olarak bilinen Buerger hastalığı, 1908 yılında Leo Buerger tarafından detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.
Buerger hastalığı, özellikle tütün kullanımının açıkça bu hastalığın gelişiminde etkili olduğu bir durumdur. Tütündeki kimyasalların kan damarlarının iç yüzeyini tahriş edip şişmelerine neden olduğuna inanılmaktadır. Tromboangiitis obliterans olarak da adlandırılan bu hastalıkta, kan damarları iltihaplanır, şişer ve kan pıhtılarıyla (trombüsler) tıkanabilir. Buerger hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı kişilerin genetik yatkınlığının bu hastalığa neden olabileceği düşünülmektedir.
En fazla 25-40 yaş aralığındaki genç erkek sigara içiciler arasında sıkça rastlanan bir hastalıktır. Türkiye'de damar hastalıkları kategorisinin %7-10'unu oluşturan Buerger hastalığı, kadınlarda görülme olasılığı ise vakaların %2'si kadar düşüktür.
Bu hastalığın ana sebeplerinden biri, sigara içenlerde nikotin metaboliti cotinine'in (nikotinin vücuda girdikten sonra dönüştüğü madde) damar duvarına karşı vücudun aşırı hassasiyet geliştirmesidir. Homosistein seviyesindeki yükseklik, serbest oksijen radikallerinin artmasına neden olarak damar duvarlarını hassaslaştırabilir ve reaksiyonu başlatabilir. Ayrıca, sürekli soğuk hava şartlarına maruz kalma, düşük sosyoekonomik düzey, kötü beslenme alışkanlıkları, hepatit B sarılığı geçirme, fibrinojen yüksekliği ve pıhtılaşma eğilimine yol açan faktörler arasında sayılabilir.
Buerger hastalığı belirtileri şunlar olabilir:
HABER MERKEZİ