Sayfa Yükleniyor...
Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesinde Dünya Diyabet Günü' dolayısıyla panel düzenlenildi. Düzenlenen panelde diyabette farkındalığa dikkat çekildi
ONURHAN ALPAGUT
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi (TEAH) Dünya Diyabet Günü' etkinlikleri çerçevesinde panel düzenledi. Panelde diyabette farkındalığa dikkat çekildi.
TEAH konferans salonunda gerçekleştirilen panele başta Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi Uzm.Dr. Esma Çelik, TEAH sağlık personelleri ve çok sayıda kişi katıldı.
TÜRKİYE'DE RAKAM 7 MİLYON
TEAH Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmakta ve yapılan etkinliklerle diyabet farkındalığının artırılması hedeflenmektedir. Dünyada ve ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli yer tutmaktadır. Dünyada yaklaşık olarak 382 milyon diyabet hastası bulunduğu tahmin edilmekte. Türkiye'de de 7 milyon diyabet hastası bulunmaktadır ve toplumdaki diyabetli bireylerin yarısı diyabetli olduğunun farkında değildir."
RENGİ MAVİ
Çelik, Diyabet konusunda toplumda farkındalığın artırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü ile Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun öncülük ettiği, tıp tarihinde bugüne kadar keşfedilmiş olan en değerli molekül insülin hormonunu' 1921 yılında bulan Kanadalı Tıp Doktoru Frederick Banting'in doğum günü olan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü' tüm dünyada her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nün simgesi mavi halkadır. Mavi renk umudu, halka ise diyabet için birleşmeyi ve bir araya gelmeyi temsil etmektedir dedi.
DİYABET HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Dünya Diyabet Günü' panelinde söz alan diğer bir isim ise diyabet eğitim hemşiresi Mine Uymaz oldu. Uymaz, yaptığı slayt gösterisi ile diyabet hastalığını katılımcılara anlattı. Uymaz, Diyabet, insülin salgılanmasında eksilik veya insülin etkisinde yetersizlik nedeni ile ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Düzensiz beslenme ve hareketsizlik diyabet hastalığının ortaya çıkmasında büyük rol oynamakta ve günümüzde artan obezite ve hareketsizlik nedeni ile diyabet sıklığı artarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Diyabet hastalığı, fark edilmemesi ve uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda kalp, böbrek, göz, damar ve sinirler üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, oluşabilecek olumsuz sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için riskli kişilerin diyabet taramasını yaptırması ve diyabet mevcutsa uygun şekilde tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Diyabet hastalarının yanı sıra prediyabet denilen diyabet açısından riskli olunan durumda da hastaların uygun şekilde takip edilmeleri ve gerekli müdahalenin uygun zamanda yapılması uzun dönemde hastalığın gidişatı açısından oldukça önemlidir. Ailesinde diyabet hastalığı olanlar, obez ve fazla kilolular, gebelik döneminde gebelik diyabeti tanısı almış olan kadınlar, hipertansiyon ve yüksek kolesterol nedeni ile tedavi alan hastalar diyabet taramasını yaptırmalıdırlar. Diyabet taraması için hastaların sadece kan şekeri düzeyi ölçülmekte ve sonucuna göre gerekirse şeker yükleme yapılarak hastaların diyabet hastası olup olmadığı veya risk durumu prediyabet belirlenebilmektedir. Tip 1, tip 2 ve prediyabetli tüm hastalarımızın dünya diyabet günü kutlu olsun" dedi.
Haber Merkezi