- Sağlık
- 20.04.2025 11:22
Tetanoz, Clostridium tetani isimli bir bakterinin vücuda girmesi sonucu, kas kasılmalarına yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ve boyun, çene kaslarını etkileyen tetanoz hastalığı ölümcül olabilmektedir. Ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan tetanoz nedir? Tetanoz aşısı neden yapılır? Tetanoz aşısı ne zaman yapılmalı? Tetanoz aşısı yan etkileri ve tetanoz aşısı olduktan sonra nelere dikkat edilmeli? Tetanoz hastalığı hakkında detaylı bilgiler haberimizde…
Tetanoz enfeksiyonuna neden olan Clostridium tetani bakterisi insan vücuduna, yaralanma veya sıyrık sonucu girer ve kana karışarak üremeye başlar. Bakterinin belirtilerinin ortaya çıkma süresi, ortalama 8 gündür. Ancak bu süre 3 ila 21 gün arasında değişiklik gösterebilir. Bu bakteri, metalloproteaz tetanospazmin isimli toksinin vücutta üremesine neden olur. Sonrasında toksin, beyin kökü ve omuriliğe ulaşarak sinir hücrelerinin iletimini bozar. Bu durum vücutta istenmeyen kas kasılmalarına neden olur. Vücudun hayati kısımlarını etkileyen bu süreci önlemek adına bazı aşılar geliştirilmiştir. Tetanoz aşısı nedir? Tetanoz aşısı neden yapılır? Tetanoz aşısı ne zaman yapılmalı? Tetanoz aşısı yan etkileri ve tetanoz aşısı olduktan sonra nelere dikkat edilmeli? Tetanoz aşısıyla ilgili merak edilenler haberin devamında…
Tetanoz aşısı, Clostridium tetani bakterisinin kişinin yaralanması yoluyla kana karışması sonucu hayati tehlikeyi önlemek adına yapılır. Her aşı gibi enfeksiyona karşı bağışıklık sistemini destekler. Tetanoz hastalığı aşı olunmadığı takdirde ölüme giden ciddi sonuçlara yol açabilir. Ölüm vakaları genellikle 5 yaş altı çocuklarda görülmektedir.
Tetanoz hastalığı, tetanoz-toksoid içeren aşılarla önlenebilmektedir. Ancak tetanoza karşı bağışıklık kazanmak için düzenli olarak aşı yaptırmak gerekir. Bebeklik ve erken ergenlikte başlayan aşılamanın, her 10 yılda bir tekrarlanması gerekir.
Tetanoza karşı temelde 2 aşı geliştirilmiştir. Bu aşılar başka hastalıklar içinde koruma sağlar. Tdap aşısı; tetanoz dışında difteri ve boğmacaya karşı, Td aşısı ise tetanoz ve difteriye karşı bağışıklık sağlar.
Tetanoz aşısında, bebekler için standart aşılama 2, 4, 6, 15 ve 18. aylarda seri aşılama şeklinde olur. Bebek 48 aylık olduğundaysa pekiştirme dozu uygulanır. 13 yaşına gelmesiyle erişkin tip aşılama pekiştirme dozunun yapılmasıyla temel tetanoz aşısı tamamlanmış olur. Tamamlanmış aşılama 0’e yakın klinik başarı göstermektedir. Ancak, vücuda verilen antitoksin seviyesi zamanla azaldığından bu seviyeyi koruyabilmek için 10 yılda bir Td aşılaması tekrarlanmalıdır.
Tetanoz aşısı da diğer aşılar gibi yan etkilere sahiptir ancak bu yan etkiler hafif düzeyde olup genellikle tedavi durumu gerektirmez. Aşı olduktan sonra genellikle ortaya çıkan yan etkiler; aşılanan bölgede kızarıklık, şişlik, ağrı, halsizlik, iştah kaybı ve yüksek ateştir. Tetanoz aşısı yan etkileri, çocuk veya bebeklerden ziyade yetişkinlerde kendini göstermektedir. Bu etkileri gösteren kişiler tetanoz aşısının rapel dozunu yani 10 yılda bir aşının tekrarlanma sürecini geçirmemelidirler.
Ayrıca yan etkilerinin dışında nadir olarak, perferal nöropati, anafilaksi, brakial nörit ve Guillain-Barré sendromu gibi hastalıkların oluşmasına da yol açabilir.