Uzmanından kalp sağlığı için beslenme tavsiyeleri

Kalp sağlığını korumanın önemine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, sağlıklı bir diyetin kalp damar hastalıklarının önlenmesinde temel rol oynadığını vurguladı.


  • Oluşturulma Tarihi : 09.04.2024 03:30
  • Güncelleme Tarihi : 09.04.2024 00:30
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanından kalp sağlığı için beslenme tavsiyeleri haberinin görseli

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, 8-14 Nisan tarihleri arasındaki Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla önemli tavsiyelerde bulundu.

Kalp hastalıklarının ortaya çıkma yaşları ve risk faktörlerine dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, "Kalp-damar hastalıkları genellikle 50 yaşından sonra görülür ve erkeklerde kadınlara göre 10 yaş daha erken ortaya çıkar. Genetik yatkınlık, tip 1 diyabet, ailesel kolesterol yüksekliği ve yoğun sigara kullanımı gibi faktörler kalp hastalıklarının daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olabilir" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Şahin ayrıca, kalp damar hastalıklarının çoklu risk faktörlerine bağlı olarak gelişebileceğini belirtti ve genetik yatkınlığın önemine vurgu yaptı.

Kalp sağlığı için beslenme ve yaşam tarzı önerileri!

Kalp sağlığını korumak için beslenme ve yaşam tarzının önemine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Müslüm Şahin, kalp hastalıklarının özellikle erkeklerde daha erken yaşlarda ortaya çıktığını belirtti. Kadınlarda ise menopoza kadar koruyucu bir etki gösteren östrojen hormonunun, sonrasında etkisini kaybetmesiyle kalp damar hastalıklarının daha sık görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Şahin, ayrıca stresin, kötü alışkanlıklarla birleşerek kalp sağlığını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Akdeniz diyeti önerileri:

Bitkisel yağlar, özellikle zeytinyağı, tercih edilmeli.

Doymuş yağlar ve trans yağlar gibi zararlı yağlardan kaçınılmalı.

Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, işlenmiş etler minimize edilmeli.

Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli, tercihen yağlı balıklar seçilmeli.

Günlük tuz alımı 5 gramı aşmamalı, lifli gıdaların tüketimi artırılmalı.

Her gün 30-45 gram lif tüketilmeli, çiğ ve tuzsuz fındık, badem, ve ceviz tercih edilmeli.

Alkol tüketimi sınırlanmalı, meyve suları ve şekerle tatlandırılmış içeceklerden uzak durulmalı.

Kalbe iyi gelen besinler:

Balık: Kötü kolesterolü azaltırken iyi kolesterolü artırarak kalp damar hastalıklarını azaltır.

Zeytinyağı: Kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.

Baklagiller: İçerdikleri lifler sayesinde kötü kolesterolü düşürücü etkileri vardır.

Sebzeler: Özellikle domates, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler kalp sağlığını destekler.

Meyveler: Portakal, yaban mersini, kiraz gibi meyveler antioksidan özellikleri ile damarları korur.

Az yağlı yoğurt: Yüksek kalsiyum ve potasyum içeriği ile kan basıncını düzenler.

Sarımsak, çiğ badem, fındık ve ceviz gibi besinler de kalp sağlığına olumlu etki yapar.

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal