Uzmanlardan grip aşısı ve koruyuculuğu hakkında önemli uyarılar

Grip, her yıl milyonlarca insanı etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalık. Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç, grip aşısının hastalığa karşı yaklaşık yüzde 60 koruma sağladığını vurgularken, grip virüsünün sert yüzeylerde 48 saate kadar canlı kalabildiğini belirtti.


  • Oluşturulma Tarihi : 10.12.2024 04:00
  • Güncelleme Tarihi : 09.12.2024 09:11
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanlardan grip aşısı ve koruyuculuğu hakkında önemli uyarılar

Aralık ayından itibaren kışın başlamasıyla gündeme giren grip hastalığı konusunu ele alan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç “Grip ölümcül sonuçlara neden olabilen bir hastalık olsa da gripten korunmak mümkün” dedi. Grip aşısının koruyuculuğu hakkındaki tartışmalara değinen Kıskaç, grip aşısının yüzde 60 oranında koruyuculuk sağladığını ifade ederken, hastalık tehdidine karşı yapılması gerekenlere vurgu yaptı.

SOĞUK ALGINLIĞINDAN DAHA TEHLİKELİ

Kış aylarında en sık görülen solunum yolu hastalıklarından ikisi grip ve soğuk algınlığı. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen gribin semptomları arasında yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, baş ağrısı, kuru öksürük ve boğaz ağrısı bulunuyor. Dr. Öğr. Üyesi Neşe Kıskaç, gribin özellikle yaşlılar, kronik hastalar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğuna vurgu yaparken, “Burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve hafif yorgunluk belirtileriyle kendini gösteren soğuk algınlığı genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir ve komplikasyon riski düşüktür” ifadelerini kullandı.

SOĞUK HAVA GRİBE NEDEN OLMAZ

Soğuk havanın gribe neden olacağı düşüncesinin gerçeklik payı olmadığını söyleyen Dr. Kıskaç, “Soğuk havalarda insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiği için virüslerin yayılması kolaylaşıyor. Havalandırması yetersiz ortamlar, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini artırıyor. Soğuk hava grip için doğrudan bir neden olmasa da, virüsün yayılmasına ve hastalığın görülme sıklığının artmasına katkıda bulunabilir” dedi.

SERT YÜZEYLERDE 48 SAATE KADAR CANLI KALABİLİR

Son derece bulaşıcı bir hastalık olan grip çoğunlukla damlacık yoluyla yayılıyor. Kıskaç, “Hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya yayılan virüs parçacıkları, diğer insanların solunum yollarına girerek enfeksiyona neden olur” diyerek, virüs bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya gözlere temas etmesiyle de bulaşma gerçekleşebileceğini belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Grip virüsünün bulaşıcılığı özellikle belirtilerin başlangıcından itibaren ilk 3-4 gün boyunca yüksektir. Gripli bireylerin kendilerini izole etmeleri ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Grip virüsü, sert yüzeylerde 48 saate kadar canlı kalabilir.”

HER YIL GELİŞTİRİLİYOR

Gripten korunmak için bilimsel olarak işlevselliği kanıtlanmış bazı yöntemler söz konusu. Grip aşısı, hijyen kurallarına uyum, bağışıklığın güçlendirilmesi, kalabalık ortamlardan kaçınma, hasta bireylerin izolasyonu gibi yöntemler bunlardan bazıları olarak sayılabilir. Kıskaç, grip aşısının her yıl influenza virüsünün yaygın türlerine karşı geliştirildiğine değinerek, “Grip aşısı risk gruplarında komplikasyonları yüzde 60 oranında azaltıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku bağışıklık sistemini destekliyor” diye konuştu.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal