Sayfa Yükleniyor...
Hamilelik döneminde ve sonrasında annenin çocuğuyla yapacağı yoga çalışmaları herkesin ruhsal olarak rahatlamasını, bebeğin ve ailenin iç huzurunun yerine gelmesini sağlıyor
EMİNE YALÇIN
İki kişilik çekirdek aileye yeni bir bireyin katılması, bütün hayatın değişmesi, artı sorumluluk duygusu ve uykusuz geceler her ne kadar ilk bakışta olumsuz gibi görünse de çocuğun aileye kattığı sevinç ve mutluluk duygusu tarif edilemez. Hamilelik döneminde ve sonrasında annenin yapacağı yoga çalışmaları hem kendisini hem de bebeği ruhsal olarak rahatlatıyor.
Karşıyaka Örnekköyde bulunan b-fit Spor Salonu İşletme Sahibi Ve Eğitmeni Seher Öncü, spor yöneticiliği bölümünden mezun olduğunu belirterek, aynı zamanda milli sporcu olduğunu da söyledi. Atletizmden sonra dağcılığa başladığını ifade eden Öncü, 5 yılı tamamladıktan sonra kadınlara faydalı olabilmek için b-fit spor salonunu açtığını anlattı.
SPOR HAYATIN BİR PARÇASI OLMALI
Haftada en az 3 gün, günde 30 dakikada hem formda kalınabileceğine hem de sağlıklı olunabileceğine dikkat çeken Öncü, sporun insan hayatında olması gerekenler arasında olması gerektiğini söyledi. Öncü, Spor hayatımızın bir parçası olmalı. İnsanlar her gün 30 dakikalarını kendileri için ayırması gerekiyor. Spor her şeyden önce sağlık için yapılması gerekiyor. Sporu yaşam tarzı hale getirmek lazım. Zorunluluk olarak değil de eğlenceli hale getirerek yapılmalı. Kişi tek başına spor yapmaktan hoşlanmıyorsa tek başına spor yaptığında sıkılıp bırakıyorsa arkadaşları ile spor yapmalı. Aile fertleri ile birlikte yapmalı. Kişiler sporu kendilerine eziyet olsun diye değil sağlıkları için yapmalı diye konuştu.
KADINLAR DAHA BİR HEVESLE GELİYOR
Öncü, hamilelik dönemini bazı kadınların kolay geçirdiğini ama bazı kadınların ise hamilelik sürecini zor bitirdiğini anlatarak, kadınların eskisine göre daha bilinçli olduğunu ifade etti. B-fit spor salonunu ilk açtığında talep olmayacağı yönünde tereddütler yaşadığını da sözlerine ekleyen Öncü, tereddütlerinin boşa çıktığını belirtti. Öncü, Beklediğimden fazla talep oldu. Genel olarak kişiler spor salonuna yazılır. Belli bir süre devam eder. İstediği kiloya ulaşınca bırakır. Ancak burada böyle bir durum yok. Buraya gelen kadınlar düzenli ve sağlıklı bir şekilde kilo verdiklerini gördükçe daha bir hevesle geliyor. Ortaya çıkan bu tablo da hepimizi çok mutlu ediyor şeklinde konuştu.
KENDİLERİ BİLE İNANAMIYOR
Hamilelik döneminde kadınların spora sıcak bakmadığını ve bebeğe sporun zararı olacağı yönünde endişe yaşadıklarını da söyleyen Öncü, gelen kişilerin bile belli bir zamandan sonra bıraktıklarına vurgu yaptı. Öncü, Hamile kadınlar nedeni bilinmez belki ama o kadar çok tedirginlik yaşıyor ki bu durumda kadının hareketsiz kalmasına yol açıyor. Aslında spor her hamileye iyi gelir. Hamilelik döneminde yapılan sporun sonuçları iyi oluyor. Hamilelik dönemi o kadar kolay atlatılıyor ki kendileri bile inanamıyor dedi.
YOGA STRESTEN UZAK TUTUYOR
Öncü, hamilelere ayrıca hamile yogasını önererek, birlikte çalıştığı hamilelerle birlikte yoga çalışmaları yaptıklarına dikkat çekti. Yoga ile birlikte annenin ve bebeğin yarım saat boyunca stresten uzak kaldıklarını anlatan Öncü, sözlerine şu şekilde devam etti: Yoga ile birlikte anne adayımızın ağrıları azalıyor. Ağrıları azalınca normal hayatına mutlu ve huzurlu bir şekilde devam ediyor. Stresten uzak kalıyor. Belki de en önemlisi anne adayımız sağlıklı bir bebeği kucağına almanın mutluluğunu yaşıyor.
AĞRISIZ HAMİLELİK İÇİN HAFTANIN 2 GÜNÜ YOGA
Hamilelik döneminde haftanın 2 günü yoga yapılabileceğini belirten Öncü, anne adayının hamileliğin 3. ayından sonra yoga yapabileceğini söyledi. Öncü, Yoga yapan anne adaylarımızı öncelikle mindere alıyoruz. Açma-germe hareketleri yapıyoruz. Sonrasında doğru nefes almayı ve vermeyi gösteriyoruz. Kol, bacak ve sırt egzersizleri yaptırıyoruz. Ayrıca yoga doğumu kolaylaştırıyor. Doğum esnasında gerekli olan doğru nefes alımını sağlıyor. Hiç spor yapmayan anne adayı doğru nefes almayı ve vermeyi bilemiyor. Bu durumda doğumu zorlaştırıyor. Ayrıca doğru nefes almak ve vermek sindirimi kolaylaştırıyor diye konuştu.
HAMİLE PLATESİ EĞİTİMİ DE VERİLİYOR
Hamile yogası dışında hamile platesi eğitimi de verdiklerinin altını çizen Öncü, Hamile platesinde de kol ve bacak egzersizi yaptırıyoruz. Vücudun esnemesi için gerekli olan egzersizleri yaptırıyoruz. Sonrasında minderde devam ederek, soğumaları yaparak bitiriyoruz. Hamile yogasında anne adayımız hem zihinsel bir yolculuğa çıkıyor hem de vücudunu çalıştırıyor. Hamile platesinde ise anne adayımız sadece vücudunu çalıştırıyor. Yani anne adayımız hamilelik dönemi süresince hem yoga hem de plates yapabilir şeklinde konuştu.
BOLCA SÜT VE SU YETERLİ
Öncü, hamilelik döneminde hareketi önererek, anne adaylarının bir eğitmen eşliğinde hamilelik sürecini ağrısız bir şekilde tamamlayabileceklerini söyledi. Ayrıca genel olarak yapılan diyetlere karşı olduğunu ve diyetin belli bir süre yapılarak bırakıldığını anlatan Öncü, sağlıklı beslenme şeklini önerdi. Öncü, Bebeğin sağlığı için anne adayımız karbonhidratlardan uzak durması gerekiyor. Saat 17.00den sonra hiçbir şey yememeleri gerekiyor. Sadece 1 bardak süt içilebilir ya da mevsimine göre 1 meyve yenebilir. Anne adayları doğumdan sonrada yanlış bilgiler ile yanlış beslenmeye devam edebiliyor. Bebeğin ihtiyacını karşılayacak olan sütün oluşabilmesi için annenin bolca süt ve su tüketmesi yeterli olacaktır ifadelerini kullandı.
YOGA NEDİR?
Yoga, Sanskrit, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizmde çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan biri olarak kabul edilir.
HAMİLELİKTE YOGANIN NE GİBİ YARARLARI VARDIR?
Hamilelik süresince düzenli yapılan yoga programı ile kişinin fiziksel kondisyonu korunmuş olur. Hamileliğe bağlı duruş (postür) bozuklukları en aza iner. Solunum ve dolaşım sistemleri güçlenir. Gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları (morning sickness) azalır. Vücutta meydana gelen ödemler (el ve ayaklardaki şişmeler) ve özellikle son aylarda çok sıkça hissedilen kramplar azalır. Karın kaslarını güçlendirerek ve masaj etkisi yaparak bağırsak hareketlerini rahatlatır. İştahın kontrol altına alınmasında yardımcı olur. Yaşam enerjisi yükseltilerek kişinin daha sakin ve daha konsantre olması sağlanır. Hamilelik ve gündelik yaşamın yarattığı bedensel ve zihinsel gerginliklerden uzaklaşarak, daha huzurlu ve doyumlu bir yaşama ulaşmayı sağlanır. Stresi ve bedende biriken öfkeyi azaltır, hoşgörüyü arttırır. Bedeni ve bebeği sevmeyi arttırır, kabullenmeyi ve bağlanmayı sağlar.
Haber Merkezi