- Sağlık
- 31.03.2025 14:17
Ramazan ayı boyunca vücudun düşük kalorili bir beslenmeyle iyi bir şekilde dinlendiğini aktaran Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Zünbülcan, bayramda beslenme önerilerini anlattı
SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER - Uzaklardan gelen evlatlar, bol şerbetli tatlılar, el açması böreklerle sevinç ve kahkahanın aynı sofrada buluştuğu günler… Ramazan Bayramı böylesine keyifli dakikaların yaşanmasına sahne oluyor, ancak otuz günlük Ramazan detoksunun ardından bayramda yanlış beslenmek rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Derya Zünbülcan, Ramazan ayı sonrası bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğini aktardı.
Ramazan ayı boyunca vücudun düşük kalorili bir beslenme ile iyi bir şekilde dinlendiğini aktaran Zünbülcan, “Otuz günlük Ramazan detoksunun ardından bayramda bir anda yüksek miktarda şeker tüketmek kan şekerinde dalgalanmalara yol açar. Bu dalgalanmalar hızlı acıkma ve daha fazla tatlı yemek isteği oluşturur. Vücut bozulan dengeyi sağlayabilmek için bir laboratuvar gibi çalışır ve bir dizi biyokimyasal reaksiyon gerçekleştirir. Bayramda yapılan en büyük hata bir ay boyunca dinlendirilmiş metabolizmaya bir anda yüklenilmesidir. Olması gereken uzun süre aç kalan metabolizmaya normal beslenmeye geçiş için uyum süresi tanınmasıdır. Bu nedenle bayramda düşük kalorili, yeterli ve dengeli bir beslenme uygulanmalıdır. Aksi takdirde uyku hali, sindirim güçlüğü, mide krampları, bulantı, kusma, kabızlık, reflü gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir” dedi.
Kahvaltının, Ramazan’dan çıkan metabolizma için önemli olduğunu belirten Zünbülcan, “Bayram kahvaltıları kültürümüzün önemli güzelliklerindendir. Kahvaltıda doğru seçimler yapmak Ramazan boyunca dinlenen metabolizmanın yeni beslenme düzenine alışabilmesi için önemlidir. Bayram sabahı kızartılmış hamur işi, şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. İçerisine dal tarçın ile birkaç dilim limon ile beklemiş olan 1-2 bardak suyunuzun ardından yapacağınız yumurta, peynir, zeytin, bolca yeşillik ağırlıklı bir kahvaltı güne sağlıklı ve hafif bir başlangıç yapmanız için yardımcı olur” bilgisini paylaştı. Tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Zünbülcan, “Yüksek şeker alımı, kan basıncında ani iniş çıkış yani tansiyon dengesizliği, halsizlik, baş dönmesi başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa sebep olur. Şekerleme, çikolata, baklava tüketimi, kan şekerini hızlı yükseltir. Hızlı yükselen kan şekeri, normal seviyesine geri dönebilmek için insüline ihtiyaç duyar. İnsülin yağ yapıcı bir hormondur. Ve uzak durulmayan her tatlı, çikolata bu önemli metabolik süreç nedeniyle size yağ ve kilo olarak geri döner. Özellikle diyabet, reaktif hipoglisemi, insülin direnci gibi hastalıklara sahip olan kişiler şekerden uzak durmalıdır. Ağır hamur tatlıları yerine taze meyve, meyve tatlıları, sütlü tatlıları, şekersiz dondurmayı tercih edebilirsiniz” ifadelerine dikkat çekti. Bu bayram ‘bol su, az kahve’ tüketimi tavsiyesinde bulunan Zünbülcan, öte yandan hangi tatlının, kaç dakika spor olduğunu da bildirdi. Zünbülcan, şunları ekledi:
“1 Büyük Dilim Baklava= 200 kalori = 25 dk. yürüyüş, 1 Kase Sütlaç =285 kalori = 40 dk. yürüyüş, İrmik helvası = 310 kalori = 45 dk. yürüyüş, 1 Adet Tulumba Tatlısı= 95 kalori = 12 dk. yürüyüş, 1 Adet Kemalpaşa Tatlısı= 120 kalori = 15 dk. yürüyüş, 1 Adet Küçük Çikolata (10 gram) =54 kalori= 8 dk. yürüyüş, 1 Adet Cam Şeker= 35 kalori= 6 dk. yürüyüş… Bayram boyunca aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının. Bunun yerine midenizi rahatlatacak bitki çaylarından içmeyi deneyebilirsiniz. Vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak, doğal detoksa katkıda bulunacak su tüketiminizin minimum 8-12 bardak arasında olmasına özen gösterin.” Bayramı keyifli geçirmek için 5 öneride bulunan Zünbülcan, “Bayram sabahına 2 bardak su içerek başlayın. Kahvaltıda mutlaka probiyotik yoğurt bulundurun ve içerisine zencefil çörekotu ekleyin. Böylece ödemden korunmuş olursunuz. 30 günlük gün içi susuzluğundan sonra bir anda su içmeye başlamakta zorlanabilirsiniz. Bunu yaşamamak için gün içerisinde içtiğiniz suları nane limon ile aromalandırın. Semizotu ve enginar kullanın. Semizotu içerdiği bitkisel kaynaklı omega3 ve yüksek lif oranı ile gün boyu daha zinde ve tok kalmanızı sağlayacak. Bayram boyunca aşırı çay ve kahve tüketimi mide yanması, reflü gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kahve yerine midenizi rahatlatacak bitki çayları, maden suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Unutmayın! Bayram demek, kaçamak demek değildir. Bugün olan bayram yarın yerini sıradan bir güne bırakacaktır. Size bayramdan geriye sadece alınmış kilolar ile aşırı yeme davranışından dolayı karşılaştığınız sağlık problemleri kalacaktır. Yaptığınız doğru tercihler sayesinde sağlıklı bayram sofralarının etrafında ileride gülümseyerek hatırlayacağınız keyifli bayram anılarınızın olması dileği ile iyi bayramlar diliyorum” mesajını iletti.