Sayfa Yükleniyor...
Soma Kömürleri A.Ş'nin işlettiği Atabacası ocağındaki faaliyetler durduruldu. İşçilerin ayaklanması sonucunda Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay istifa etti
Soma'daki maden faciasında, sorumluluğu bulunduğunu iddia ettikleri Türkiye Maden İşçileri Sendikasından istifa kararı alan işçiler sendika binasına girmek istedi. Soma Kaymakamlığı önünde toplandıktan sonra sendikadan toplu istifa kararı aldıklarını açıklayan işçiler, daha sonra kaymakamlığın yakınındaki Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi şubesine sloganlarla yürüdü. Herhangi bir güvenlik önleminin olmadığı binaya girmek isteyen grubu ilk olarak Soma İlçe Emniyet Müdürü Okan Arslan sakinleştirmek istedi.
Daha sonra çevik kuvvet ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı bina önünde bekleyişini sürdüren sendika üyeleri "Sendika istifa, katiller dışarı" şeklinde slogan attı. Soma İlçe Emniyet Müdürü Arslan, sakinleştirmek istediği madencilerden 5'i binaya girdi. Sendika yöneticilerinin açıklama yapılacağı bilgisinin verilmesi üzerine işçiler, Soma Kaymakamlığı önüne çekildi.
SENDİKA BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Slogan atan işçilerin yanına giden Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay'a tepki gösterildi. Gencay, işçilere seslenerek, "Sendikanın şube başkanlığından istifa ediyorum. İlk gün de edebilirdim ama 'korktu kaçtı' demesinler diye görevime devam ettim. Ben kişisel olarak istifa ediyorum" dedi. Öte yandan gerginlik sırasında ayağından hafif yaralanan bir polis memuru, derneğin lokalinde tedavi edildi.
Maden-İş Ege Bölgesi Şubesini protesto eden işçiler, şube başkanı Tamer Küçükgencay'ın istifa kararını açıklamasının ardından sendika binası önünde şube yönetimi aleyhine protestolarını sürdürdü. Manisa İl Emniyet Müdürü Erhan Alkaya'nın sakinleştirmeye çalıştırdığı işçilerin yanına gelen Maden-İş Ege Bölgesi Şube Başkan vekili Recep Satır, şube yönetimi olarak istifa ettiklerini açıkladı. İşçiler, emniyet müdürü Alkaya'nın da telkinleriyle, sendika binasından ayrılarak Soma Kaymakamlığı önüne gitti.
FAALİYETLER DURDURULDU
Ardından Soma Kaymakamlığı'ndan yaklaşık 1,5-2 kilometre mesafedeki Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı ELİ Müessese Müdürlüğü'ne yürüyen işçiler, "Soma uyuma, madencilere sahip çık" şeklinde slogan attı. Çevredeki vatandaşlar da işçilere alkışlarla destek verdi.
Müdürlük önünde çevik kuvvet barikatı ile karşılaşan işçiler adına açıklama yapan Engin Kurşuncu, devletten destek beklediklerini söyledi. Ölümlerin, taşeronlaşmanın, kazaların bitmesi gerektiğini savunan Kurşuncu, madenlerin kamulaştırılmasını istediklerini bildirdi. Bu arada, ELİ yetkilileri ile görüşmek isteyen gruptakiler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman gerginlik çıktı.
ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise, Soma Kömürleri A.Ş'nin işlettiği Atabacası ocağındaki faaliyetlerin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca durdurulduğunu bildirdi. ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran'la görüşme talebinde bulunan işçilerin yanına giden Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, taleplerinde haklı olduğunu belirttiği işçileri haksız duruma düşmemeleri için sükunete davet etti.
İşçilerin, "Maden ocakların kamulaştırılması talepleri" konusunda Müessese Müdürü Duran'la görüşmek istediklerini söylemeleri üzerine Atçı, müessese müdürünün bu konuda bir yetkisinin bulunmadığına işaret ederek, "Maden işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda Ankara'da çalışmalar devam ediyor. Bizler de burada sizin acil çözüm bekleyen sorunlarınızla ilgileniyor, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Haklıyken haksız duruma düşmeyin" dedi.
İşçilerin "madenlerde iş başı yapmaya davet edildikleri" yönündeki şikayetleri üzerine Atçı, İş Teftiş Kurulu Başkanı'nın ilçede olduğunu ve ocaklarda inceleme yapan müfettişlerle görüştüğünü bildirerek, facianın yaşandığı Soma Kömürleri A.Ş'nin işlettiği diğer bir ocak olan Atabacası'nda müfettişlerin incelemelerde bulunduğunu ve eksiklikler tespit ettiğini söyledi.
DİĞER OCAK DA İNCELENECEK
Yine Soma Kömür A.Ş'nin işlettiği Işıklar ocağında da inceleme yapılacağını kaydeden Atçı, "Eksiklik tespit edilirse burada da üretim durdurulacak. Bölgedeki her madene, diğer şirketlere ait madenlere de müfettişler sırayla girecek, inceleme yapacak. Eksiklik tespit edilirse hiçbir madenin üretim yapmasına, işçinin çalışmasına izin verilmeyecek. Hiçbirimizin güvenli olmayan ocağa girmenizi istemiyoruz. Müfettişler 'girilebilir' demeden hiçbir ocağa girilmeyecek" diye konuştu.
İşçilerin bazı ocaklarda üretim yapıldığını savunması üzerine Kaymakam Atçı, tüm ocaklarda müfettiş incelemesi yapılacağını söyledi.
Açıklamanın ardından ELİ'deki bekleyişlerini sonlandırarak hayatını kaybeden maden işçilerinin defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı'na yürüyen işçiler, madenci heykeline çiçek bıraktı. (AA/MANİSA)
Haber Merkezi