Kurban Resmi

Az Bilinen Faydalar


  • Oluşturulma Tarihi : 05.02.2019 06:38
  • Güncelleme Tarihi :
Az Bilinen Faydalar yazının resmi

Hemen hemen herkes vücuduna yararlı olan besinleri merak eder ve sık sık sebze ve meyve tüketir. Fakat sürekli aynı şeylerin tüketimi insanlarda bıkkınlık yaratabilir. Bu sebeple biraz daha farklı ürünlere yönelmek isteyen kişiler faydası çok ama az bilinen meyve ve sebzeleri araştırarak işe başlamalıdır. Ben de dün başladığım az bilinen faydalar konusuna bugün de başka gıdaların faydalarını anlatarak devam edeceğim. Faydalı olması dileğiyle…
Aloe vera: Bu bitki Liliaceae (zambakgiller) familyasına aittir ve 400’den fazla türü vardır. Çeşitli alanlarda en çok kullanılan Aloe barbadensis Miller adı verilen çeşididir. Yaprak, müshil olarak kullanılan ve antrakinonlar adı verilen maddeleri içeren yeşil kabuk bölümü ve Aloe jeli olarak adlandırılan müsilaj olarak iki bölümden meydana gelmektedir. Aloe vera, vücudumuz için gerekli olan 22 amino asitten 20 tanesini bünyesinde bulundurmaktadır. Bu aminoasitlerden 7’si, vücudun üretemediği, diyet yolu ile temin edilen 8 adet aminoasit grubundandır. Aloe vera hepatit yüzünden hasara uğramış karaciğer hücrelerini tamir eder. Hücresel bağışıklık mekanizmasındaki T hücrelerini uyarır. Kan hücrelerinde lökositlerin sentezini arttırır. Direkt kemik iliğine etki eder. Gerek kadınlar ve gerekse erkeklerde ki kemik erimelerinde hem kemiklerdeki yıkılmayı engellemekte ve hem de hızlı bir hücre tamiri yaparak aksiyel kemik yoğunluğunu da arttırmaktadır. Daha hızlı bir tedavi için omega 3 ve 9 içeren balık yağı da takviye olarak alınmalıdır. Mantar enfeksiyonlarında aloe vera ile yeniden üreyen deri dokularına enfeksiyonun bulaşmadığı ve bu şekilde eski hücrelerin tentürdiyot ile dezenfekte edilerek dökülüp yerine yeni hücrelerin oluşturulmasıyla mantardan kurtulunmaktadır.
DİYETLERİN SADIK DOSTU
Goji Berry: Kilo vermek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu alternatif tıp ve doğal ürünler arasına ismini ekleyen Goji berrynin sağlığa olan birçok faydası vardır. Goji berry içerdiği polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudu korur. Goji berry aynı zamanda kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanılıyor, ayrıca kanı temizleme özelliği de bulunuyor. Goji berry; vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır ve vücuda daha genç ve diri görünüm kazandırır.
Kırmızı üzüm: Güçlü bir antioksidan ve hücre yenileyici olan çekirdekli kırmızı üzüm ekstresi, kanser, cilt, anemi ve epilepsi hastalıklarına iyi gelmektedir. Kırmızı üzüm, demir, magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum, stronsiyum gibi elementler bakımından çok zengin bir meyvedir. Üzüm bol miktarda enerji içerir, protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Üzüm ayrıca folatlar, Niasin, Pantotenik, Piridoksin, Riboflavin , Tiamin yanında, C,E,K vitaminleri içermektedir. C ve K vitaminleri açısından çok zengindir. Üzüm yarıca bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır manganze, demir, magnezyum, çinko, Karoten-α, Karoten-ß ,Kripto-ksantin, Lutein-zeaksantin  açısından da zengindir.
YABANİ BİR YARAR
Ahlat: Ahlat, gülgillerden doğada kendiliğinden yetişen yabani bir armut çeşididir. Halk arasında yaban armudu veya çakal armudu olarak da bilinen bu bitki, her iklimde yetişebilmektedir. Ahlat ağacı, dikenlidir ve meyveleri kabız yapar. Ayrıca filizleri zehirli böcek sokmalarında faydalıdır. Ahlat içerisinde, C vitamini, B1 vitamini, karoten, pektin ve asitler bulunur. Ahlat; Vücutta alkolitleri düzenler, sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunur, idrar sökücüdür, idrar yollarını temizler, ishali keser, zehirli böcek ve hayvan sokmalarında zehrin işlevini kaybetmesini sağlar, kalp fonksiyonlarını güçlendirir.
HER DERDE DEVA

Altın Çilek: Özellikle ününü Güney Amerika’dan dünyaya ithali ile pekiştirmiş olan bu meyve, kurutulması çok zor bir ürün olması özelliği ile ön plana çıkıyor. Türkiye’de de birçok bölgede yetiştirilebilen ‘altın çilek’ ve halk arasında yer kirazı olarak isim yapmış durumda. Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir. Kilo vermeye yardımcı özelliğiyle bilinir. Diyabet ( şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Antioksidan açısından zengindir. Kalp, verem ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olarak önerilir. C,B1,B2,B3 ve keroten gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir. Potasyum değeri oldukça yüksektir. Kalsiyum açısından zengindir ve bu nedenle okul öncesi çocukların gelişimi için önerilmektedir. Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır. Kalorisi azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olur. Aromasından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır. Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılabilir. Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbir olarak deri gerici özelliği olduğundan, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur. Kanda bulunan fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır.
Günün Vegan Tarifi



Isırgan Otu Çorbası
Isırganları mutlaka eldiven kullanarak yıkayıp 10 dakika haşlayın. Haşlanan ısırganları blender yardımıyla püre haline getirin. Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın. Tencerede zeytinyağını kızdırıp soğan ve sarımsağı kavurun, daha sonra mısır ununu da ekleyerek kavurmaya devam edin. İyice kavurunca azar azar ılık su ekleyin ve daha sonra püre halindeki ısırganı ilave edin. Ne koyu ne sulu olacak şekilde gerekirse su ilave edin, tuz ilave edip biraz daha kaynatın. Afiyet olsun.
Malzemeler
1 demet ısırgan
2 çorba kaşığı mısır unu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1,5 – 2 bardak su

Az Bilinen Faydalar
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz