Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan baharatlar, çeşit çeşit her türlü yiyecekte kullanılabilmektedir. Bu baharatlar aynı zamanda vücudumuz için oldukça faydalı olarak bilinmektedir. Ben de sizlere bugünkü yazımda hangi baharatın ne için yararlı olduğundan bahsedeceğim.
Mercanköşk: Özellikle Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde kullanılan mercanköşkün güçlü bir aroması vardır. Yüzyıllardır yemeklerde kullanılan bu baharat, aynı zamanda birçok rahatsızlığa da derman olmaktadır. Mercanköşk ile hazırlanan çay ise vücudumuz için sayısız yarar barındırır.
Mercanköşk, bağışıklık sistemini güçlendirir, hazımsızlığa iyi gelir, kuru öksürüğü geçirir. Sindirime yardımcı olur, mide gazına iyi gelir, astıma iyi gelir. Romatizma ağrılarını hafifletir. Diş ağrısı, baş ağrısı gibi ağrıları hafifletir.
Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyveleridir. Karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır. Beyaz biber, sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı, kan dolaşımını hızlandırıcı, iştah açıcı, idrar arttırıcı özellikler gösterir. Dalak ve pankreas için olumlu faydalıdır. Kan dolaşımını olumlu etkilediğinden damar sertliğinde yararlıdır. Nezle ve grip durumlarında kullanılmalıdır.
Muskat: Küçük Hindistan cevizi olarak adlandırılan muskat, aromalı bir baharattır. Çeşitli yemeklerde tat verici olarak kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda vücudumuz için de sayısız fayda barındırmaktadır. Muskat, iştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ağız kokusunu giderir. İdrar ve gaz gidericidir. Mide ağrılarını gidermeye yardımcı olur. Mikrop öldürücüdür. Bulantı ve kusmayı önler. Kokusu sinirleri sakinleştirmeye yardımcı olur. Vücudu kuvvetlendirir.
Poy: Akdeniz ülkelerinde sıklıkla kullanılan poy, çemen baharatı olarak da adlandırılmaktadır. Poy, çorbalara değişik lezzet ve tatlar vermek için kullanılır. İştah açıcı özelliği nedeni ile sabah kahvaltılarındaki ekmeklere serpilir, sofralık siyah ve yeşil zeytinlere pul biberle birlikte karıştırılır çorbalarda ve yemeklerde kullanılır.
Reyhan: Reyhan bitkisinin en önemli özelliği boğmaca hastalığını gidermesidir. Reyhan ayrıca, öksürük ve nezle gibi kış hastalıklarında balla karıştırılıp içilirse hastalığı iyileştirir. Bağırsak sancısı çeken kişiler reyhanın çekirdeğini ezip balla karıştırarak yerse bağırsak sancısından kurtulacaktır. Reyhan sindirim sistemine etki ederek hareketlendirir ve hazmı kolaylaştırır. Mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlerde yine reyhan ön plana çıkmaktadır. Reyhan balla karıştırılıp yenirse mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Anason: Etkili bir balgam söktürücüdür, boğaz ağrılarını hafifletir, akciğerleri rahatlatır, soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar. Anason sinüzite iyi gelir. Bronşit tedavisinde kullanılır. Kolik tedavisine yardımcı olur. Şişkinliği azaltır. Hazımsızlığa iyi gelir. Hıçkırıktan kurtulmak için kullanılır.
Yenibahar: Yenibahar sindirime faydalıdır. Kusma, mide bulantısı ve ishal tedavilerinde kullanılır. Ayrıca mide kramplarını azaltma özelliğiyle de bilinmektedir. Yenibahar, ayrıca ağrıyı azaltmakta da kullanılır.
Günün Haberi
Asteroit Dünyaya Yaklaşıyor haberi hakkında
Son günlerde bir asteoritin hızla Dünya'ya yaklaştığı haberlerini okuyorsunuzdur. Hemen belirtelim yaklaşan asteroit Dünya için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Nitekim Florence ismi verilen asteroit Dünya'ya 7 milyon km uzaklıktan geçecek. Bir diğer ifadeyle, Dünya ile Ay'ın arasındaki mesafenin 18 katı kadar uzağından Dünya'yı teğet geçecek.
Yaklaşık 4.4 km çapındaki asteroitin Dünya'ya yaklaştığı ya da teğet geçtiği yönündeki bilgiler aslında astronomi içinde kullanılan ifadeler. Kısacası teğet geçti ya da Dünya'ya yaklaşıyor deyimleri uçsuz bucaksız evren göz önüne alındığında anlam bulan ifadeler.
Son söz olarak, asteroit ne Dünya'ya çarpacak ne de herhangi bir tehdit oluşturacak. Herkese iyi bayramlar, mutlu tatiller. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Günün Vegan Tarifi
Havuçlu Mantar Çorbası
Malzemeler:
300 gram kültür mantarı,
3 su bardağı su (soğuk),
2 çorba kaşığı dolusu un,
2 çorba kaşığı katı yağ
1 adet havuç,
1 küçük diş sarımsak rendesi,
2 bardak soya sütü.
Yapılışı:
Havuçlu mantar çorbası yapmak için öncelikle mantarların kabukları soyulur ve akan suyun altında yıkanır. Tencereye su doldurulup yarım limon suyu sıkılır ve mantarlar tencerenin kapağını kapatmadan limonlu su içerisinde haşlanır. Mantarlar haşlanınca suyu süzülür ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra küçük küçük doğranır. Çorbanın yapılacağı tencerenin içerisinde katı yağ eritilir. Havuç ve sarımsak rendenin kalın tarafı ile rendelenir ve tencereye eklenerek sotelenir. Üzerine 2 çorba kaşığı un eklenir ve unun kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kısık ateşte kavrulur. Unun kokusu çıkınca üzerine azar azar soğuk su ilave edilir ve unun topaklanmaması için hızlıca karıştırılır (su sıcak olursa un topaklanır). Suyun kıvam alması için orta kısık ateşte karıştırarak kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca üzerine haşlanıp doğranan mantarlar ilave edilir ve 3-4 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır. Son olarak çorbaya süt eklenerek çırpılır. Hazırlanan havuçlu mantar çorbası 2-3 dakika kadar dinlendirildikten sonra sıcak olarak servise sunulur. Arzuya göre servis esnasında üzerine maydanoz serpiştirebilirsiniz. (kadincatarifler.com)