Baharatların faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 11.02.2018 07:17
  • Güncelleme Tarihi :
Baharatların faydaları yazının resmi

Yemeklerin lezzetini arttırmak için kullandığımız baharatlar, sadece tadıyla değil aynı zamanda insan vücuduna olan faydaları ile de bilinmektedir. Özellikle Türkiye’de sıklıkla tüketilen her baharatın kendisine göre sağlığa birçok yararı bulunmaktadır. Genellikle metabolizmayı hızlandıran ve sindirim sistemi hareketlerini arttıran baharatları bugünkü yazımda sizler için değerlendireceğim.

Ülkemizde sıklıkla kullanılan temel baharatların birçok faydası bulunmaktadır. İşte o faydalar:

Zerdeçal: Zerdeçal, karaciğere detoksifikasyon (toksinlerden arınma) konusunda yardımcı olur. Ek olarak beyin sağlığı için de olumlu etkilere sahiptir. Zerdeçal tek başına veya beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olabilir. İnsülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerlerinde de iyileşmeye destek olmaktadır.

Kırmızı biber: Kırmızı biberin içinde bulunan kapsaisin isimli madde, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca kırmızı biberin boşaltım sistemine iyi geldiği ve bağırsak hareketlerini de artırarak kabızlığa karşı iyi bir çözüm olabileceği ifade ediliyor. Kırmızı biber; hazmetmeyi kolaylaştırır, mide tembelliğini gidermeye yardımcıdır, iştahı açar, kusmayı önler, ishali keser, idrarı ve teri söktürür, grip ve soğuk algınlığına karşı yararlıdır, nevralla ve romatizmaya karşı yararlıdır, kalp ve sinir sistemini güçlendirir, kalori yaktığı için kilo vermeye yardımcıdır.

Kimyon: Yüksek miktarda A vitamini içerir, beta karoten deposudur. C, E ve K vitamininden zengindir. Demir içerir ve anemi unsurlarını ortadan kaldırmada etkilidir. Toksinlerin cilde verdiği zararları azaltır. Sivilce kurutucu etkisi bulunur. Saç sağlığı için faydalıdır. Kan şekerini dengeler ve diyabet tedavisinde kullanılır. Astımla savaşır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Kişniş: Antimikrobiyal etkiye sahiptir. Buna ek olarak, kişniş yaprakları C vitamini, K vitamini ve protein açısından zengindir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten içermektedir.

Karabiber: Ülkemizde ve dünyada sıklıkla tüketilen baharatların başında gelen karabiber, faydaları ile de adından söz ettirmektedir. Karabiber, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini artırır. Özellikle çorbaların içine bolca eklendiğinde vücutta rahatlamayı sağlar. Özellikle kış aylarında tüketilmesi tercih edilen karabiber, hastalılara karşı anlık sonuçlar vermektedir. Karabiber öksürük ve soğuk algınlığını giderici özelliğe sahiptir.

Zencefil: Çay olarak tüketilebilen zencefil, baharat ya da tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Antioksidan özelliğine sahip olan ve hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bu bitki, yiyeceklere lezzet kattığı gibi, sağlık açısından da son derece yararlıdır. Zencefilin faydaları arasında, hafızayı güçlendirme gibi yararlar da bulunur.

Karanfil: Diş ağrısını geçirmek için kullanılması ile bilinen karanfil ayrıca içerdiği eugenol ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan insülin bileşiklerinin salgılanmasını tetikler. Karanfil içerdiği manganez sayesinde doku ve kemik yapımına da yardımcıdır.

Kekik: Özellikle Ege Bölgesi’nde sıklıkla tüketilen kekiğin çok güzel kokusu vardır. Mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Bununla birlikte özellikle kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Ege bölgesinde kekik suyu olarak daha çok üretilen kekiğin, yemeklerde sonra bir kahve fincanı olarak tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırdığı kabul ediliyor.

Nane: Gaz ve hazımsızlığı giderir. Mide bulantısı ve ekşimesine iyi gelir. Yaş formu C vitamini açısından zengindir. Antioksidandır. Omega-3 yağ asidi içerir. Vücudun stresle savaşmasına fayda sağlar.

Sumak: C vitamini ve antioksidan deposu olarak kabul edilen sumak, kalp-damar sağlığının büyük koruyucusudur. Sumak ayrıca, kan şekerini dengeler, artrit ve deri iltihaplarına iyi gelir. Hazımsızlığa karşı ve sindirim sistemine faydalıdır. İdrar kaçırma sorununda tedavi edicidir. Diyabet ve obezite tedavisinde etkili olduğu da söylenen sumak, ayrıca kan şekeri ve kolesterolü düşürücü etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Hindistan cevizi: Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle diyetlerde kullanılması önerilen Hindistan cevizinin vücudumuza sayısız faydası bulunmaktadır. Hindistan cevizi,diyabet riskini azaltır, yaşlanmayı geciktirir.Kan yağlarını azaltır.Kolesterolü dengeler.Yağ formu saç sağlığı için iyidir.

Haşhaş: Antioksidan özelliğine sahip olan haşhaş, sindirimin hızlanmasını sağladığı gibi içerdiği karbonhidrat bakımından da vücuda enerji depolanmasını sağlar.

Günün Vegan Tarifi

Mercimekli Börek

Malzemeler

3 adet yufka

Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

10 yemek kaşığı sıvı yağ

2 orta boy kuru soğan

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Pekmez

Önceden ıslatılmış chia tohumu

Soya Sütü

İnce doğranmış soğanı, 5 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleştirin. Haşlanmış mercimek, tuz ve karabiberi ekleyerek, 2-3 dakika pişirin. Chia tohumunu, süt ve 5 yemek kaşığı yağ ile karıştırıp iyice çırpalım. 3 adet yufkayı aralarına harçtan sürerek üst üste koyalım. Üçgen şekilli 12 parçaya bölelim. İç malzemesini koyup kenarlarını kapatıp rulo halinde saralım. Yağlanmış tepsiye dizerek üzerine çıtırlık vermesi için hafif pekmez sürelim ve 30 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun…

Baharatların faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz