Kurban Resmi

Baklanın Faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2019 07:06
  • Güncelleme Tarihi :
Baklanın Faydaları yazının resmi

Akdeniz ve Ege mutfağının çok sevilen sebzelerinden birisi olan bakla, lezzeti ve faydaları nedeniyle sık sık tüketilmektedir. Protein ve mineral açısından zengin olan taze bakla, mezelerde ve yemeklerde kullanılabilmektedir.
Özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için protein açısından zengin olması bakımından bu açığın kapatılmasında etkili bir besin öğesidir. Bakla çok zengin mineral ve bileşenlerin yanında A,B,C ve B iki vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirmesi nedeniyle rahatsızlıklara karşı da vücudu korur.
Bakla böbreklere faydalıdır: Taze bakla, böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmalarını desteklemektedir. Böbreklerde bulunan kumun vücuttan atılmasını kolaylaştırmakta ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir.
Kalp sağlığına iyi gelir: İçeriğinde bol miktarda bulunan A ve C vitaminleri kalp dostudur. Bakla bu nedenle kalp sağlığının korunmasında etkili rol üstlenmektedir. Kalbin ve kalp damarlarının korunmasında, damarlardaki tıkanıkların giderilmesinde oldukça etkilidir. Bakla ayrıca kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Parkinson rahatsızlığının etkilerini azaltır: Günümüzde hızla yayılan ve görülme sıklığı artan Parkinson hastalığına iyi gelmektedir. Bakla içerdiği demir, fosfor ve magnezyum ile Parkinson hastalığına sebep olan genlerin artmasını engellemektedir. Ayrıca Parkinson hastalığı ile mücadele eden kişilerin de sinir sistemlerini güçlendirerek hastalığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Bakla bağışıklık sistemine iyi gelir: Bakla bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanmasına engel olmaktadır. Bakla içerdiği yüksek vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Üst solunum yollarını korur. Öksürüğün tedavisi ile balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.
Baklanın cilde faydalıdır: Bakla sadece yenilerek değil lapa olarak da cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olabilmektedir.
Göz sağlığına iyi gelir: İçeriğinde bol miktarda lutein içeren bakla, yaşlanma döneminde ortaya çıkması muhtemel göz hastalıklarından kişiyi korumaktadır.
Kan şekerini düzenler, kansızlığa iyi gelir: Baklanın diğer önemli bir özelliği kan şekerini sağlıklı seviyede tutmasıdır. Bunun yanında kötü kolesterolü de dengeleyerek kalp ve damar sağlığına olan faydasını arttırır. Bakla bunun yanı sıra kansızlığa da iyi gelmektedir. Bakla bol miktarda demir ve kalsiyum içermektedir. Bu nedenle düzenli bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
DİĞER FAYDALARI
-Bakla, güçlü bir bitkisel protein kaynağı olduğu için, uzun süre tok tutucu özelliklere sahiptir.
-Böbrek ağrısı ve iltihaplarını önlemesinin yanı sıra, böbrekle ilgili rahatsızlıkların tedavisi için de yardımcıdır.
-Tanelerinde yüksek miktarda azot ve nişasta bulunan kuru bakla, baş ağrısı şikayetini bertaraf eder.
-Kan dolaşımını artırarak cildin duru ve berrak görünmesini sağlar.
-Bakla genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalı olan lifler içermektedir. Lifler ayrıca bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar. Kabızlık gibi sorunları giderebilir.
-İdrar söktürücüdür.
-İdrar yolu enfeksiyonlarını giderir.
-Antioksidan etkisi ile cilde zarar veren serbest radikallerin etkilerini önemli ölçüde azaltır.
-Böbrek ağrılarının azalmasını sağlar.
-Romatizma ve siyatik rahatsızlıklarına iyi gelir.
BAKLANIN ZARARI VAR MIDIR?
-Bakla aşırı tüketilmesi durumunda gaz ve şişkinlik yapabilmektedir.

-Nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu sebeple şeker hastaları na önerilmez.
Günün Vegan Tarifi
Fasulye Sürmesi
Malzemeler
Yarım kilo kırmızı kuru fasulye
Yarım çb zeytinyağı
Kekik, nane
Bir çk karabiber
3-4 diş sarımsak
1 adet avokado
Pul biber, tuz
Fasulyeleri bir gün önceden suda bekletin ya da direkt olarak haşlanmış kırmızı fasulye kullanın. Daha sonra fasulyeleri, avokadoyu, zeytinyağını ve sarımsağı blenderdan geçirin. Blender yoksa çatalla iyice ezebilirsiniz. Daha sonra nane, karabiber, tuz, pul biber ya da dilediğiniz diğer baharatları da ekleyerek bir kere daha blenderdan geçirin. Muhteşem sürme peyniriniz hazır. İster kahvaltıda, isterseniz de sandviçlerin içerisinde kullanabilirsiniz. (www.vegantarifler.com)

Baklanın Faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz