Biberin faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 15.03.2017 06:52
  • Güncelleme Tarihi :
Biberin faydaları yazının resmi

Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız biber, aynı zamanda vücudumuza da sayısız yarar barındırmaktadır. Hem pişirerek hem de çiğ tüketebileceğimiz biber, lezzetiyle 7’den 70’e herkesi büyülemektedir.

Peki biberin vücudumuza ne gibi faydaları vardır? Biber tüketmemiz neden önemlidir?

Biber, eski çağlardan beri tüketilen bir besin kaynağıdır. Hem mutfakta yemeklere tat verme hem de alternatif tıpta tedavi amacıyla kullanılan bu harika yemek, birçok rahatsızlığı tedavi etmektedir.

Biber vücuttaki ağrıları giderir:  Biberi ısı arttırıcı kapsaisin maddesi içermesinden ötürü, burkulma ya da spazm gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkan ağrıların giderilmesini sağlamaktadır. Ağrı olan bölgeye birkaç damla biber yağı uygulandığı takdirde ağrıda azalma olduğunu rahatlıkla fark edebileceksiniz.

Biber beyne iyi gelir: Neredeyse bütün biber çeşitleri, ‘karnosik asit’ içermektedir. Biberin içerdiği bu asit, hafıza sağlığının yanı sıra beyin işlevlerinin de yerine getirilmesine katkı sağlamaktadır.

Biber kalp sağlığına faydalıdır: Vücutta fazla bulunan sıvı kalp sağlığını tehdit edebilmektedir. Biber vücutta aşırı sıvı toplanmaması için mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardan birisi olarak kabul edilmektedir.

Biber E vitamini içermektedir: E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile yaşlanmaya karşı cildi koruyan önemli vitaminlerin başında gelir. Bağışıklık sistemini de ciddi oranda güçlendirmekle beraber birçok rahatsızlığa karşı bünyemizi korur. Biber ayrıca Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıkların da ilerlemesine engel olur.

Acı biber kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır: Acı biberde kan pıhtılaşmasında etkin olan K vitamini bulunmaktadır. Bunun yanı sıra B2, B3 ve B6 vitaminleri de acı biberde bulunan diğer vitaminlerdir. Ayrıca taze kırmızı biberde limondan 7 kat daha fazla C vitamini bulunur.

Kan dolaşımını hızlandırır: Acı biber, kan dolaşımını hızlandırır. Bu yönüyle tansiyonu dengeler ve hipertansiyonu da kontrol altında tutar.

Vücut ısısını arttırır: Acı biber, vücut ısısını arttırır. Kış aylarında yenen acı biber, fazla üşümeyi önler. Özellikle elleri ve ayakları ısınmayanlara beslenme uzmanları tarafından acı biber yemeleri tavsiye edilir.

Acı biber zayıflamaya yardımcı olmaktadır: Acı biberin metabolik hızı arttırdığı bilinmektedir. Hızlı metabolizma ise kalori yakmayı destekleyerek zayıflamaya yardımcı olur.

Lif konusunda zengindir: Yeşil biber lif açısından zengindir. Bu yönüyle bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır ve kabızlık gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.

BİBERİN BİLİNEN DİĞER FAYDALARI

-Biber diş ağrılarını kısa sürede kesebilir.

-Ağız ve nefes kokusuna karşı gargara şeklinde kullanılabilmektedir.

-Cilt sağlığına faydalı olan biber, gözenekleri açar, cildi temizler.

-Kan şekerinin kontrol edilmesine destek olur.

-Vücuda enerji sağlar.

-Cilt hücrelerini besleyerek, cildin hızlı bir biçimde yaşlanmasına engel olur.

-Biber ayrıca saç dökülmesine engel olmasıyla da bilinmekte ve sık sık tüketilmektedir.

-Solunum yollarına faydalı olan acı biber, astım, bronşit ataklarının şiddetini düşürebilir.

-Diğer biber türlerinde olduğu gibi kırmızı biber genel sağlık ve sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır.

-Bol miktarda C vitamini içeren kırmızı biber, bu özelliğinden dolayı çok etkili bir antioksidandır.

-Yüksek düzeyde A vitamini içeren kırmızı biber, göz sağlığı için oldukça faydalıdır.

-Kırmızı biber bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırarak hastalıklara karşı mücadeleyi arttırır.

BİBERİN ZARARLARI NELERDİR?

Bazı sağlık uzmanları, kara biber ve acı biberin doğrudan cilde uygulanmasının bir sakıncası olmadığını söylemektedir. Bazıları ise bu durumun her cilt yapısına uygun olmadığını ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceğini savunmaktadır. Hamilelik döneminde çok sık tüketilmesi, düşük riskini arttırabilmektedir.

Günün Vegan Tarifi

Elma Dolması

Malzemeler

6 elma

1 yemek kaşığı kişniş

1 fincan pirinç

1 yemek kaşığı bitkisel yağ

2 fincan su

Dilediğiniz haşlanmış sebzeler

1 bardak şeker veya pekmez

Tuz

Yapılışı:

Elmaların sap taraflarına gelen yerden bıçak yardımıyla kapak biçiminde kesin. Oyacakla çekirdek yuvasını ve etinden bir parçasını çıkartın. Diğer tarafta pirinci haşlayın. Daha sonra içerisine dilediğiniz sebzeleri haşlanmış olarak ekleyin, tuz ekleyerek kavurun. Bu karışımı, elmalara sıkışık olmayacak şekilde doldurun. Elmaları fırın tepsisine dizin. Üzerine biraz yağ ilave edip yarıya kadar su dökerek fırına sürün. İki taşım kaynayınca şeker veya pekmezi ilave edin. Hafif ısıda, elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak ikram edin. Afiyet olsun…

Günün Haberi

Fuchsia hakkında yeni bilgiler!

Google'ın üzerinde çalıştığı yeni işletim sistemi Fuchsia hakkında yeni bilgiler geldi. Sır gibi saklanan Fuchsia projesinin bir işletim sistemi olduğu düşünülüyordu. Dün gelen bilgiler Fuchsia'nın işletim sistemi olduğunu bir nebze olsa da doğruladı.

Google Fuchsia ilk ortaya çıktığında pembe ve mor renklerinin karşımı olan fuşya renginde bir kare bir logoya sahipti. Bugün iste Fuchsia'nın logosu değişti. fuchsia.googlesource.com sitesinde ortaya çıkan yeni logo, işletim sistemi için kullanılan tasarımları andırıyor.

Aktarılan bilgilere göre Google Fuchsia mobil bir işletim sistemi değil, nesnelerin interneti (IoT) için ayrı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkacak. Android ile uyumlu çalışması beklenen Google Fuchsia işletim sisteminin bu yıl düzenlenecek olan Google I/O 2017 etkinliğinde resmen tanıtılması bekleniyor. (Teknolojioku.com)

Biberin faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz