Kurban Resmi

Bitkisel yağlar ve faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2019 07:54
  • Güncelleme Tarihi :
Bitkisel yağlar ve faydaları yazının resmi

Günümüz tüketim toplumunda, bitkilerin besin değerini kaybetmesi ile birlikte insan vücuduna verdiği zararlar çok sık konuşulmaya başladı.  İnsan sağlığını tehdit eden birçok ürünün raflarda olması, gittikçe endişe verici bir durum haline geldi.
Bu sebeple de insanlar yavaş yavaş doğal gıda ve kozmetik ürünlerine yönelmeye başladı. Birçok firma da doğadan geleni, doğallığı korumak için kimyasalların egemenliğine son vererek, organik ürünler üretmeye başladı. Bitkisel yağlar da bu doğallığın başında gelmektedir.
Bugünkü yazımda sizlere doğal besin takviyeleri ve vücudumuza olan faydalarından bahsedeceğim.
Buğday Ruşeym:
En temel besinlerden biri olan buğdaya besin değerini kazandıran bileşenlerin büyük bir kısmı buğdayın ruşeyminde bulunmaktadır. Buğday ruşeymi; vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Oksijen kullanımını geliştirip, refleksleri hızlandırırken, kaslarda enerji depolamaya yardımcı olur. Böylece sporcuların performansları da artar. Buğday ruşeymi bunun yanı sıra, bağırsak florasının ve mikrobiyal dengenin korunmasını sağlar.
Çörek Otu:
Çörek otunun yararlarını sınırlı bir alanda belirtmek olanaksızdır. Çünkü birçok şeye faydalı gelmektedir. Çörek otu yağı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bunun yanı sıra anti bakteriyel ve anti mikotik etkilere sahiptir. Kemik iliği büyüme oranını yükseltir. Diyabet tedavisinde esas olan şeker seviyesini düşürmekte faydalı olduğu tespit edilmiştir. Polen-toz alerjisi, astım ve deri iltihapları gibi alerjik durumlara karşı büyük ölçüde faydalı olduğu vurgulanmaktadır. Çörek otu yağı, adaleleri gevşetici özelliğe sahiptir. Nefes borusunu açmakta bunun yanı sıra diş etleri, ağızlardaki yara ve dudaklardaki uçuklara da iyi gelmektedir.
Nar Çekirdeği:
Nar çekirdeği yağının yapısında antioksidan özellikli polifenoller ve yüksek oranda da E vitamini bulunmaktadır. Nar çekirdeği yağı, lösemi hücreleri ile mücadelede iki çift bağ bulunduran yağ asitlerine göre daha üstündür. Yüksek tansiyon hastalarında sistolik kan basınçlarında yüzde 5’lik düşüş sağladığı bulgulanmıştır. Nar çekirdeği yağı, içerdiği CLnA yağ asitleri sayesinde kilo verme sürecini de hızlandırmaktadır.
Keten Tohumu:
Keten tohumu yağı, Omega-3’ün en zengin kaynaklarından biridir. ALA, EPA adı verilen etkili bir yağ asidinin üretimini sağlar.
Keten tohumu; mide ülserine kadar iltihap kökenli pek çok hastalıktan koruyabilen PGE3 maddesinin üretimi sağlar. Keten tohumu bilinen en güçlü Omega 3 kaynaklarından biridir. Omega 3 eksikliğinde yavaş büyüme, görme zayıflığı, öğrenme yeteneğinde zayıflık, kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi ve davranış değişiklikleri görülebilmektedir. Bu sebeple keten tohumu yağı tüketmek gerekir. Keten tohumu, F vitamini açısından da zengindir.
Kişniş:
Kişniş, içeriğindeki bileşenlerden türü antioksidan, antimikrobiyal gibi birçok özellik sergilemektedir. Kişniş yağı, sindirim esnasında ortaya çıkan sorunların çözümüne yardımcı olmaktadır. Gaz söktürücü, hazmettirici ve iştah açıcı etkiler gösterir. Antioksidan ve antimikrobiyaldir.
Sakız Kabağı Tohumu:

Yapısında özel steroller ve E vitamini bulunur. Sakız kabağı tohumu yağı Omega-6-linoleik asit ve Omega-3-alpha-linoleik asit yönünden zengin içeriğe sahiptir. Sakız kabağı tohumu, prostat, inkontinans (idrar kaçırma) sorunlarının azaltılmasına yardımcı olur. İyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyelerini yükseltmeye yardım eder. Bağırsak parazitlerinin temizlenmesine yardımcı olur.
Günün Vegan Tarifi
500 gr yer elması
3 diş sarımsak
3 yk zeytinyağı
2 çk kekik
1 çk karabiber
2 çk tuz
Yer elmalarını iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan, büyüklüklerine bağlı olarak ortadan ikiye ya da üçe bölün. Soyduğunuz sarımsakları iyice ezin. Bir kasenin içinde zeytinyağı, sarımsak, kekik, karabiber ve tuzu karıştırın. Bir fırın tepsinin üzerine ya da fırın kabına yağlı kağıt serin. Üzerine yer elmalarını aktarın. Hazırladığınız sarımsaklı, baharatlı zeytinyağını yer elmalarının üzerine gezdirin. Elinizle harmanlayın. 180 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. (yemek.com)

Bitkisel yağlar ve faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz