Kurban Resmi

Buğdayın kalbi…


  • Oluşturulma Tarihi : 13.12.2019 07:09
  • Güncelleme Tarihi :
Buğdayın kalbi… yazının resmi

Buğday ruşeymi, buğdayın en tepesinde bulunan ve embriyo olarak adlandırılan tohumun üremesini sağlayan kısımdır. Bu kısım buğdayın kalbi olarak nitelendirilmektedir. Doğal bir E vitamini kaynağı lan buğday ruşeymi, folik asit ve demir açısından da oldukça zengindir. Lif değeri çok yüksek olan ruşeym, sindirime iyi gelir ve ani şeker iniş çıkışlarını düzenler. 1 ton buğdaydan sadece 1 kilogram ruşeym elde edilmektedir.
RUŞEYMİN FAYDALARI
Buğday ruşeymi, tüm tanenin yüzde 2-3’ünü oluşturur, gıdalarda ve kozmetikte aranan bir üründür. Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla yüzde 0,5’tir. Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir. İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin birçoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir. Bu maddenin yüzde 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir.
Ruşeym;
Cildin yaşlanmasını geciktirici E vitamini kaynağıdır. Güzellik maskesi yapımında kullanılır. Vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlayarak bağışıklık sistemini desteklemektedir. Kalp damar hastalıklarını azaltmakta, kalbi korumaktadır. Ruşeym, kan pıhtılaşmasını önler ve diyabetli hastalarda damar tıkanıklığının oluşmasına engel olur. Kansızlığı önlemede yardımcı olduğu gibi halsizliğe de iyi gelmektedir. Sinirsel fonksiyon bozuklukları riskini azaltmada olumlu etkiler sağlamaktadır. Göze çok faydalıdır; katarakt oluşumunu geciktirir. Genel büyüme ve kemik gelişimi için etkilidir. Alzheimer’a karşı korumaya yardımcıdır, beyin fonksiyonlarının sağlıklı devam etmesine yardımcı olur. Yanık, yara ve cilt sorunlarında tedavi edicidir. Hassas ve yıpranmış saçlar için tavsiye edilir. Ciltteki kırışmaları engeller. Kısırlık tedavisinde kullanılmaktadır.
NASIL KULLANILIR?
Ruşeym öncelikle, Çölyak hastalarının ve lif kullanımında sakıncası olanların kullanımına uygun değildir.
Bunun dışında ruşeym şu şekillerde kullanılabilir;
Doğrudan tüketilebilir: Çocuklar günde 1 ,yetişkinler günde 2 çorba kaşığı kadar tüketebilir.
Sıvı İçinde tüketim: Çorba, meyve suyu gibi sıvılar içine karıştırılarak çocuklar için 1, yetişkinler için 2 çorba kaşığı konularak tüketilebilir.
Hamur işinde kullanımı: Pasta, kek, poğaça, börek yapımında kullanılabilir.
Ruşeym, bitkisel sütler ve yoğurtların yanı sıra meyvelerin ve salataların içinde tüketebilirsiniz. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

Paketi açtıktan sonra mutlaka cam kavanoza koyup dolapta en fazla 1 ay saklayın (21 gün ideal),oda şartlarında ise en fazla 1 haftada tüketilmelidir.
Günün Vegan Tarifi
Patates Mücveri
Malzemeler
3 adet patates (Orta boy)
1 çorba kaşığı un
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz (Damak tadınıza göre eksiltip, çoğaltabilirsiniz)
1 tutam taze çekilmiş karabiber
2 çorba kaşığı sıvı yağ (Kızartmak için)
İsteğe göre çeşitli baharatlar
Patateslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra rendeleyerek karıştırma kabına alın. Daha sonra ince ince doğranmış maydanozları ve un, tuz, karabiber ile istediğiniz baharatları ekleyin. Geniş bir tavayı ocağa alın ve yağı ekleyin. Kaşık yardımıyla hazırladığınız karışımdan parçalar alıp tavaya koyun ve üzerini kaşıkla bastırıp inceltin. Mücverleri orta ateşte arkalı önlü kızartıp sıcak servis yapın.

 

Buğdayın kalbi…
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz