Kurban Resmi

Cevizin Faydaları


  • Oluşturulma Tarihi : 12.02.2019 06:29
  • Güncelleme Tarihi :
Cevizin Faydaları yazının resmi

Hem kabuğunda hem de içinde inanılmaz faydalar barındıran ceviz, adeta bir şifa deposudur. Kabuklu yemişler arasında en çok tercih edilenlerden olan cevizin birçok rahatsızlığa da yararı vardır. İçerisinde yer alan yağ profili ve magnezyum sayesinde zihinsel fonksiyonların işlevselliğini artıran ceviz, egzama hastalığından Alzheimer'a kadar birçok rahatsızlığa da iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Peki bu dünya harikası nimetin içinde ne gibi faydalar gizlidir?
Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Sağlıklı bir yaşamın parçası olarak ceviz yemek kalp için oldukça iyidir. Doymamış yağ asitleri ve diğer besinleri içeren ceviz önemli bir aperatif yiyecektir. Eğer kalp ile ilgili sorununuz varsa doğru tüketilmesi durumunda cevizin faydasını mutlaka göreceksiniz.
Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL’nin panzehiridir.  Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Kolestrole Faydaları: Günlük 4-5 tane ceviz tüketiminin kolesterolü düşürür. İyi kolestrol seviyeni yükseltir ve kötü kolesterol yükselmesine engel olur. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
Diyabet Rahatsızlığına Faydaları: Diyabet hastalığında karşılaşılan en sık sorun kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir.
Kemik Sağlığına Faydaları: Cevizin içerdiği kalori miktarının kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtmektedir. Ayrıca ceviz tüketiminden sonra meydana gelen kalorinin vücut tarafından depolanmadığı da uzmanlar tarafından ifade ediliyor.
Beyin Sağlığına Faydaları: Ceviz linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sitemlerine olumlu yönde etki yapar. Cevizin beyine benzemenin ötesinde ciddi anlamda beyine faydaları var. Özellikle stres ile mücadelede antidepresan görevini üstlenen ceviz, uyku sorunu olanlar için de şifadır. Yatmadan önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorununuzu çözebilir.
Cilde Faydaları: Omega 3 yağı ve zengin bakır içeren cevizin cilde de çok faydası vardır.  Her gün 2-3 ceviz tüketimi cildin elastikliğini arttırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.
Saç Sağlığına Faydaları: Yeşil cevizin kabuğunun saç dökülmelerine iyi geldiği de bilinmektedir. Cevizin yeşil kabuğu rendelenip sirkeyle beraber kaynatılarak başa sürülür. Bu hem saçkırana hem de saç dökülmesine iyi gelir. Ceviz yaprağı haşlanır su ile yıkanırsa saç kepeklenmesini önler.
CEVİZİN BİLİNMEYENLERİ
-Cevizin ticari olarak üretimi ilk olarak Yunanlılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
-Günümüzde tüm dünyadaki ceviz üretiminin yüzde 60’ı ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yapılmaktadır (300 bin tonun üzerinde).
-Ceviz, Ortaçağ İngilteresi ve Antik Yunan’da akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı.
-Pers cevizi olarak da bilinen “İngiliz cevizi” 1700’lü yıllarda ABD’ye götürülmüştür.
-Ceviz ağaçta yetişen en eski gıdalardan biridir ve insanlar tarafından tüketilmeye başlaması M.Ö 10.000 yılına kadar dayanmaktadır.
-Ceviz hasadı yılda bir kez, eylül ve kasım ayları arasında yapılır.
-Dünya genelinde 30 farklı ceviz türü bulunmaktadır.
Günün Haberi
Günün Vegan Tarifi
Mantar Çorbası
1 paket mantar
1 tatlı kaşığı un
1 bardaktan az su
1 çorba kaşığı şehriye
1/2 litre şekersiz soya sütü
Zeytinyağı
Dereotu
Karabiber, tuz
Mantarları ufak ufak doğrayıp tencerede zeytinyağı ile birlikte yüksek ateşte çevirmeye başlayın. Mantarlar önce suyunu bırakacak, sonra bu su buharlaşacak. Suları buharlaşınca, azıcık un ekleyip biraz da kaynar su ekleyin, şehriyeleri de ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Soya sütünü ekleyip içine dereotunu, taze öğütülmüş karabiberi ve isteğe göre tuzu atin. 1-2 dakika daha pişirin. Servis ederken bol dereotu ve isteğe göre taze öğütülmüş karabiber ile servis edin. (veganyemekler.blogspot.com.tr)

Cevizin Faydaları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz