Çevreyi koruyun!


  • Oluşturulma Tarihi : 03.02.2018 06:48
  • Güncelleme Tarihi :
Çevreyi koruyun! yazının resmi

Ülkemizde 1993 yılından beri yasak olan “Anız yakma”, hala ısrarla birçok üretici tarafından gerçekleştirilen ve toprağa zarar veren bir eylemdir. Verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmayan zamanlar, ekinlerin hasadının ardından ekin alanının yüzde 30’unda tarlada kalan sap ve kökler yakılmaktadır. Bu işleme de anız yakma denmektedir. Kolay ve çabuk olan bu yolla, böcek ve diğer zararlıların ve çeşitli hastalıkların azaltılacağı, toprağın daha kolay işleneceği ve daha fazla verim alınacağı beklenir. Fakat beklenin tersine, anız yakmanın yarardan çok zararı bulunur.

Anız ne için yakılmaktadır?

-Bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir,

-Sürümü kolaylaştırır, İkinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlar

-Sap ve bitki artıkları üzerindeki artıklar yok edilir

-Saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginleri yok edilir.

-Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir.

Oysa ki bu eylem, birçok noktada toprağa geri dönülmesi zor zararlar vermektedir. Anız yangınıyla yüzey toprağında bulunan organik maddeler yok olur. Halbuki organik maddenin, yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlamak, topaklaşmayı temin ederek erozyonla taşınmayı önlemek ve toprağın havalanmasını sağlamak gibi önemli görevleri bulunur. Ayrıca, anızın yakılması sırasında toprağın en üst katmanının ısısı 50-750 dereceye kadar çıkar; bu da, çoğu topraktaki ayrıştırıcı mikroorganizmaların zarar görmesine neden olur. Hava kirliliğine yol açması, karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olması, komşu tarlalardaki ürünlere, meyve bahçelerine, ormanlara ve yaban hayatına zarar vermesi de anız yangınlarının olumsuz etkileri arasında sayılır.

Peki nedir anız yakmanın zararları?

-Toprak verimliliği azalır,

-Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir,

-Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir,

-Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erozyona (taşınarak) uğrar,

-Toprak yorgunluğu artar,

-Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz,

-Doğal denge bozulur,

-Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar,

-Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır,

-Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır,

-Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.

ŞİKAYET EDİN

Etrafınızda anız yakan birilerini görürseniz yetkili mercilere mutlaka haber vermelisiniz. 6831 Sayılı Orman Kanunu’na göre, ormana 4 km yakınlıkta ve ayrıca iskana açık yerlerde anız ve ot örtüsü yakmak suçtur. Anız yakma eylemi görürseniz;

-Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine şikayet dilekçesi verin.

-Jandarmaya haber verin.

-Köy kooperatiflerini uyarın.

-Muhtarlıklara ve Kaymakamlıklara şikayet dilekçesi verin.

Anız, biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen addır. Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Bu nedenle bu konuda mutlaka tedbirli olmak gerekmektedir.

Günün Vegan Tarifi

Zeytinyağlı Kabak Yemeği

Malzemeler

5 adet kabak

1 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet domates

1/2 tatlı kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı pirinç

2 su bardağı sıcak su

Tuz, karabiber, nane

1/2 demet dereotu

Yapılışı

Bol suda yıkayıp uç kısımlarını kestiğiniz kabakların kabuklarını kazıyın, arzuya göre tamamen soyun.

Uzunlamasına dört eşit parçaya böldüğünüz kabakları iri küpler halinde doğrayın. Kabuğunu

soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Sarımsakları ince ince doğrayın.

Kabuğunu soyduğunuz domatesi küçük küpler halinde kesin. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede

kızdırın. Soğan ve sarımsakları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin. Domates küplerini ve

biber salçasını ilave edip karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika kadar pişirin. Doğranmış kabakları

tencereye alıp tuz ve karabiber ekleyin. Sıcak suyu üzerlerine gezdirin. Bol suda yıkayıp fazla suyunu

süzdüğünüz pirinçleri katın. Kabak yemeğini, kapağını kapattığınız tencerede kısık ateşte 25-30 dakika

kadar pişirin. Pirinçler açılıp fazla suyunu çektiğinde kuru nane ekleyip kapağını kapattıktan sonra

ocaktan alın. Oda sıcaklığında ılık bir hal alan kabak yemeğini incecik kıyılmış dereotu ilavesiyle

sevdiklerinizle paylaşın. (yemek.com)

 

Çevreyi koruyun!
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz