Şu dönemde hem sağlıklı beslenmek hem de bağışıklığımızı güçlendirmek daha önemli bir konu haline geldi. Özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile beraber düzgün beslenmeyi daha fazla tercih etmeye başladık. 7’den 70’e herkesin çok sevdiği atıştırmalıklardan birisi olan cezerye de vücudumuz için sayısız yarar barındırıyor.
Cezerye, özellikle Mersin bölgesinde yaygın olan bir tatlı türüdür. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça’da havuç anlamına gelen ‘Cezer’ kelimesinden alır. Rendelenen havuç önce haşlanır, haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur. İçerisinde pek çok faydalı besin kaynağını barındıran cezerye göz rahatsızlıklarından hafıza problemlerine kadar birçok şeye iyi geliyor. Cezerye içerisinde havuç bulunmasından dolayı A vitamini bakımından oldukça zengindir.
CEZERYE NELERE İYİ GELMEKTEDİR?
Cezerye ayrıca, güzel ve parlak cilde sahip olmak isteyenlerinde ilk tercihi olarak bilinmektedir. İçerisindeki vitaminler sayesinde hem cildin daha gergin ve güzel görünmesini hem de daha parlak olmasını sağlamaktadır. Bu besin öğeleri aynı zamanda saçların da daha kuvvetli olmasını sağlıyor. Cezeryenin içerisinde havuçtan farklı olarak cevizde ve fındıkta bulunmaktadır. Bu besin öğeleri ise hem insana güç verir hem de vücudun daha zinde olmasını sağlar. Ayrıca kalbe de iyi geldiği bilinmektedir.
Uzmanlar cezeryenin faydalarını şu şekilde sıralamaktadır:
-Gözleri kuvvetlendirir.
-Saçları güçlendirir.
-Cilde parlaklık verir.
-Yorgunluğu alır kalbe iyi gelir.
-Alzheimer rahatsızlığından korur.
-Kolesterolü düşürür.
-Yaşlanmanın ciltte görülen etkilerini geciktirir.
-Vücuda direnç ve enerji verir.
CEZERYE NASIL YAPILIR?
Cezerye yapmak zahmetli gibi görünse de aslında oldukça basittir. Hem kendinize sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak hem de gelen misafirlerinizin ağzını tatlandırmak istiyorsanız, mutlaka cezerye yapmayı denemelisiniz.
Seneminyemekleri.com’da yer alan bir tarife göre orijinal cezerye şu şekilde yapılmaktadır:
Malzemeler: 1 kilo havuç, 1 su bardağı toz şeker, 1,5 çay bardağı su, 4-5 adet dövülmüş karanfil, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 1/2 çay kaşığı zencefil, 1,5 yemek kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı mısır nişastası, 1 yemek kaşığı su, 1 su bardağı iri kırılmış fındık (ceviz, antep fıstığı da olabilir), yeteri kadar hindistan cevizi.
YAPILIŞI