Çiçeklerle güzel yaşam
Hem kokusu hem de güzelliğiyle bizleri büyüleyen çiçeklerin, vücudumuz için de sayısız faydası bulunmaktadır. Hemen hemen her kültürde mutlaka yeri olan bu muhteşem bitkiler, yararları ile sürekli olarak ön plana çıkmaktadır. Papatyasından gülüne kadar birçok çeşidi bulunan bitkilerin faydalarını öğrenmek de hepimizin hayatını kolaylaştıracaktır.
Peki hangi bitkinin ne gibi faydaları bulunmaktadır?
Papatya: İlkbahar aylarında hemen hemen her bölgede karşılaştığımız papatyalar, güzelliklerinin yanı sıra sayısız şifa da barındırmaktadır. Vücuttaki iltihapları önlemesi yönüyle bilinen papatya, çoğu ağrıya da iyi gelmektedir. Gaz giderici özelliğinin yanı sıra, ülser ve gastrit hastalıklarını çeken insanların da imdadına koşan bu şifalı bitki, mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Cilt açısından baktığımız zaman da sedef ve egzama gibi rahatsızlıkları gidermekte kullanılabilir. Papatya ayrıca saç bakımında da yoğun olarak kullanılan çiçeklerdendir.
Gül: Birçok rengiyle hayatımızın her anında bizlere eşlik eden güller, şifalı özelliğiyle de sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle cilde verdiği olumlu etkilerle bilinen bu güzel kokulu çiçek, akneli ve akneye müsait ciltlerin bakımında mutlaka kullanılmalıdır. Gülün içeriğinde bulunan doğal yağlar, nemlendirici özelliğe sahip olmasından ötürü ciltte yatıştırıcı etkilere neden olur. Gül ayrıca yüksek miktarlarda güçlü bir antioksidan olan C vitamini içerir. Bu önemli vitamin cilt hücrelerini uzun süre güneşte kalmaktan kaynaklanan zararlardan korumaya yardımcı olur.
Lavanta: Kokusuyla bizleri alıp götüren ve müthiş bir rahatlama geçirmemizi sağlayan lavanta, tıbbi özellikleri ile de dikkat çekmektedir. İçerisinde bulunan uçucu yağlar ile sinir ve ruh sağlığımıza katkıda bulunan bu muhteşem bitki, sakinleştirici olması yönüyle uzmanlar tarafından da sık sık önerilmektedir. Lavantanın içerdiği besinler kızarıklık, yara ve enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlayarak kusursuz cilt sahibi olmanıza katkıda bulunur. Lavanta aynı zamanda böcek ısırıklıkları tedavisinde, cildin temizlenmesinde, çatlakların giderilmesinde etkili rol oynayabilir.
Sümbül: Hoş ve güzel kokusuyla her insanı mest eden sümbül, şifalı etkileriyle de bilinmektedir. Bahar aylarında açan bu güzel çiçek, antiseptik özelliğiyle dikkat çekmektedir. Sümbül, karaciğer hastalıklarına, idrar yolları enfeksiyonlarına, uykusuzluğa, nefes darlığına, saç dökülmesine ve sinir sistemine faydalı gelmektedir.
Sardunya: Süs bitkisi olarak bilinen sardunya vücudumuz için de çeşitli faydalar içermektedir. Sardunya; kan şekerini dengeler, kalbe faydalıdır, karaciğer ve böbrekleri temizler, bağırsak enfeksiyonlarına iyi gelir. Yaprağı ezilerek yerleştirildiği takdirde diş ağrısını da kesebilir.
Yasemin: Özellikle aromalı çay olarak kullanılan yasemin, sıklıkla tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır. Sayısız faydaları bünyesinde barındıran yasemin; kas ağrılarını hafifletir, kolesterolü düşürür, bel ve sırt ağrılarına iyi gelir. Yasemin ayrıca ağız kokusunu alır, kan basıncını düşürür ve depresyon belirtilerini de azaltır.
Karanfil: Karanfil, diş ağrılarına iyi gelmesi özelliğiyle bilinmektedir. Fakat bu muhteşem bitkinin tek faydalı yanı da bununla sınırlandırılmamaktadır. Karanfil, bulantı ve kusmalara iyi gelir, öksürük ve nefes kokusunu giderir. Şişkinliğe de iyi gelen karanfil; sinüzite faydalıdır, soğuk algınlığına iyi gelir, yorgunluğu giderir, stresi hafifletir.
Ekinezya: Papatyagiller familyasına ait olan ekinezya, çok eski yıllardan beri ilaç yapımında kullanılmaktadır. Ekinezya, nezle, soğuk algınlığı ve balgama iyi gelmektedir. Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirir, mikroplara karşı vücudun savunulmasını sağlar. Bronşit, boğaz ağrısı ve farenjit ve apse gibi hastalıklara iyi gelir.
Menekşe: Menekşenin uyutucu, sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır. Sakinleştirici ve uyutucu etkileri sayesinde vücut rahatlar, baş ağrıları geçer. Böylece bu şifalı bitkinin faydaları stresi de engellemiş olur. Mikrop öldürücü etkisiyle de ezilerek yaraların üzerine sarılabilir. Astım, yüksek ateş, öksürük, grip, nezle gibi hastalıklara karşı da fayda sağlaması da bu güzel kokulu bitkinin faydaları arasındadır.
Günün Vegan Tarifi
Sarımsaklı Patates Püresi
Malzemeler
1 kilo patates
4 diş sarımsak
Tuz
1 bardak soya sütü
1 paket bitkisel yağ
Vegan Peynir (isteğe göre)
Patates ve sarımsakları büyük bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak şekilde su koyun, bol bol tuz ekleyin. Su, deniz suyu tadında olmalı. Tadına bakın. Suyun tuzu az olursa sonunda tatsız bir yemek olabilir. Tenceredeki suyu kaynatın, patatesler çatal batacak kadar yumuşayıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Patates ve sarımsağı süzün, ezin. Patatesler sıcakken 1 bardak soya sütünü, vegan peyniri ve bitkisel yağı ekleyin iyice karıştırın. Patateslerin tuzunu kontrol edin, gerekirse ekleyin. Yemeğimiz hazır, afiyet olsun (Anne Burrell)