Kurban Resmi

Doğal mı? Organik mi?


  • Oluşturulma Tarihi : 06.01.2020 06:55
  • Güncelleme Tarihi :
Doğal mı? Organik mi? yazının resmi

Günümüzde tüketimin artması ile birlikte, birçok ürünün üretim aşamasında kimyasallar kullanılmaktadır. Bu yöntem hem daha ucuza mal olmaktadır, hem de ürünlerin seri üretimi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ürünlerin uzun süre dayanması için de kimyasal katkılar sıklıkla kullanmaktadır. Tüm bunların bilincine varan halk bu nedenlerden ötürü, organik ve doğal ürünlere yönelmektedir. Birçok kişi tarafından doğal ve organik ürünlerin aynı olduğu düşünülse de aslında arada önemli bir fark bulunmaktadır.
Peki doğal ve organik ürünler arasındaki farklılık nedir?
Doğal ürün kavramı, doğal kelimesinden de anlaşılacağı gibi doğada yetişen, doğal olarak yetişen anlamına gelmektedir. Bu ürünler için kesinlikle kimyasal maddelerden uzak ifadesini kullanamayız. Çünkü doğal ürünler denetimsizdir, herkes bahçesinde ürün üretip doğal ürün adı altında satışa sunabilir. Tüketiciyi etkilemek amacıyla kullanılma ihtimali olan doğal ürün etiketine sahip şeyleri satın alırken, içindekiler kısmına göz atmakta fayda olacaktır.
ORGANİK GIDALAR KONTROL ALTINDA
Organik kavramı ise tamamen kontrol altında üretilen ürünleri ifade etmektedir. Topraktan tüketim aşamasına kadar tüm süreci kapsayan bu denetime tabi olan ürünler sertifikalıdır. Organik olarak adlandırılan ürünlere hiçbir aşamada kimyasal ya da katkı maddesi temas etmez. Bu nedenle sağlık açısından doğal ürünlere nazaran daha garantidir.
Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sitesinde yer alan tanımda organik tarım şu şekilde ifade edilmektedir: “Dünyada havayı, suyu ve toprağı kirletmeksizin, erozyonu, toprağın tuzlulaşmasını, diğer hastalık ve zararlıların etkisini en aza indirecek tarımsal tekniklerin geliştirilmesine her geçen gün duyulan ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayacak, doğaya dost üretim metodu ‘Organik Tarım’ olarak nitelendirilmektedir.”
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır.
Çiftçiler ve aileleri tarım ilaçlarına daha sık maruz kaldıkları için, Organik tarım, öncelikle çiftçi ve ailesinin genel olarak toplumun sağlığını korur ve iyileştirir. Organik tarım yaygınlaştıkça, tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma oranları da azalacak ve ekonomi de dolaylı yoldan olumlu etkilenecektir. İyi bir gelecek için sağlıklı ve iyi beslenmek gereklidir. Organik Tarım size sağlıklı, temiz, güvenilir, GDO' suz ve Hormonsuz ürünler sunar.
Organik Tarım, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş 19 adet kontrol ve sertifikasyon kuruluşu tarafından kayıt altına alınarak izlenmekte ve denetlenmektedir. Tüketici aldığı ürüne ait sertifika ile ürünün kim, nerde, nasıl, üretildiğini sorgulayabilir. Laboratuvar analizleri ile ürünün sağlıklı olduğu belgelenmektedir. Organik ürünlerdeki, ‘Organik Tarım Logosu’ insan ve çevre sağlığını koruyan üretim tekniklerin kullanıldığının garantisidir. “% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Köy ürünü, Saf” gibi tanımlanan ürünler organik ürün değildir. Tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez. Organik ürünlerin etiketi ve logosu, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı olamaz ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle Organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat etmeliyiz.  Ürünün üzerinde Türkiye Cumhuriyeti logolu etiket ve Bakanlığın yetkilendirdiği firmanın logosu olmak zorundadır.
ORGANİK ÜRÜNLERİN FAYDALARI
-Gelecek nesilleri koruruz.
-Toprak erozyonunu önleyebiliriz.
-Su kalitesini koruruz.
-Enerji tasarrufu sağlarız.
-Ürünler kimyasal ilaç kalıntılarından arındırılmış olur.
-Tarım çalışanlarının sağlığı korunmuş olur.
-Biyolojik çeşitlilik sağlanır.

-Ürünlerde daha zengin bir aroma yaratılmış olur.
Günün Vegan Tarifi
Mısırlı Pilav
1 sb pirinç
½  sb konserve mısır
1. 5 sb su
Sıvı yağı, tuz
Vegan margarin
Mısırlı Pilav Tarifi Yapılışı
İlk olarak pirinç yıkanır ve 15 dakika suda bekletilir. Pilav tenceresine vegan margarin ve sıvı yağ konup pirinçler kavrulur. Sertleşen pirinçlere mısırlar eklenir ve bir iki çevrilip suyu eklenir. tuz eklenip karıştırılır ve kapak kapatılır. Önce yüksek ateşte kaynamaya başlayınca altı kısılır. Suyunu çekince altı kapatılıp dinlendirilir.

 

Doğal mı? Organik mi?
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz