Maalesef yine birçok noktada anız yakılmaya başlandı. Bu durum da çevremize ciddi oranlarda zarar veriyor. Bununla beraber, kent merkezinde yer alan çalılık alanlarda da kimi zaman otlar yakılıyor. Bu duruma yerel yönetimlerin bir an önce dur demesi gerekiyor.
Ülkemizde 1993 yılından beri yasak olan “Anız yakma”, hala ısrarla birçok üretici tarafından gerçekleştirilen ve toprağa zarar veren bir eylemdir. Verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmayan zamanlar, ekinlerin hasadının ardından ekin alanının yüzde 30’unda tarlada kalan sap ve kökler yakılmaktadır. Bu işleme de anız yakma denmektedir. Kolay ve çabuk olan bu yolla, böcek ve diğer zararlıların ve çeşitli hastalıkların azaltılacağı, toprağın daha kolay işleneceği ve daha fazla verim alınacağı beklenir. Fakat beklenin tersine, anız yakmanın yarardan çok zararı bulunur.
Anız ne için yakılmaktadır?
- Bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir,
- Sürümü kolaylaştırır, İkinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlar
- Sap ve bitki artıkları üzerindeki artıklar yok edilir
- Saplar bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginleri yok edilir.
- Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir.
Oysa bu eylem, birçok noktada toprağa geri dönülmesi zor zararlar vermektedir. Anız yangınıyla yüzey toprağında bulunan organik maddeler yok olur. Halbuki organik maddenin, yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlamak, topaklaşmayı temin ederek erozyonla taşınmayı önlemek ve toprağın havalanmasını sağlamak gibi önemli görevleri bulunur. Ayrıca, anızın yakılması sırasında toprağın en üst katmanının ısısı 50-750 dereceye kadar çıkar; bu da, çoğu topraktaki ayrıştırıcı mikroorganizmaların zarar görmesine neden olur. Hava kirliliğine yol açması, karayolunda görüşün azalmasıyla trafik kazalarına sebep olması, komşu tarlalardaki ürünlere, meyve bahçelerine, ormanlara ve yaban hayatına zarar vermesi de anız yangınlarının olumsuz etkileri arasında sayılır. Peki nedir anız yakmanın zararları? - Toprak verimliliği azalır,
- Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir,
- Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir,
- Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erozyona (taşınarak) uğrar,
- Toprak yorgunluğu artar,
- Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz,
- Doğal denge bozulur,
- Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar,
- Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır,
- Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır,
- Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.
- Yangınlar sırasında hava kirlenir.
- Yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü engeller ve trafik kazalarına neden olur.
- Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı (kuş, tavşan, tilki, çakal vs.) yuvalarını terk eder ya da hayatını kaybeder.
ŞİKAYET EDİN Etrafınızda anız yakan birilerini görürseniz yetkili mercilere mutlaka haber vermelisiniz. 6831 Sayılı Orman Kanunu’na göre, ormana 4 km yakınlıkta ve ayrıca iskana açık yerlerde anız ve ot örtüsü yakmak suçtur. Anız yakma eylemi görürseniz; - Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine şikayet dilekçesi verin.
- Jandarmaya haber verin.
- Köy kooperatiflerini uyarın.
- Muhtarlıklara ve Kaymakamlıklara şikayet dilekçesi verin.
Anız, biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen addır. Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Bu nedenle bu konuda mutlaka tedbirli olmak gerekmektedir.
Günün Vegan Tarifi Börülce Salatası 500 gr taze börülce ½ limonun suyu 4 diş sarımsak 1 kahve fincanı zeytinyağı 1 yk tuz Taze börülceyi yıkayın ve bölün. Börülceleri kaynar suya atın. Arada karıştırarak, yenilir yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Pişme tamamlanınca, suyunu süzün ve börülceleri bir servis tabağına koyun. Bir kasenin içinde, limon suyu, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı karıştırın ve henüz sıcakken börülcelerin üzerine gezdirerek dökün ve soğumaya bırakın. Servis edilmeden 2 – 3 saat önce hazırlanırsa, börülceler sosun lezzetini daha iyi çeker.
Doğayı katletmeyin!