Kurban Resmi

Dünya Çevre Günü


  • Oluşturulma Tarihi : 07.06.2019 06:46
  • Güncelleme Tarihi :
Dünya Çevre Günü yazının resmi

Birleşmiş Milletler Örgütü 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olmasını oybirliği ile kabul etti. O tarihten bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek, halkın katılımını geliştirmek ve politik ilgiyi arttırmak üzere dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Özellikle son yıllarda artan çevre problemleri, bu günü daha önemli bir hale getirmektedir. Küresel ısınmayla beraber değişen iklimler, dünyadaki tüm canlılar için büyük problemler yaratmaktadır. Bu nedenle artık bu zamandan sonra çevreye daha duyarlı davranmamız şarttır. Dünya üzerinde 5 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılmaktadır.
Tabi sadece bu tip eylemlerle ya da senede bir gün yapılan bir kutlamayla farkındalık çalışması yürütülemez. Çevre kirliliği konusu mutlaka ve mutlaka küçüklükten itibaren insanlara anlatılması gereken bir olgudur. Çevrenin korunması konusunda toplumun her kesiminden insana büyük sorumluluklar düşmektedir. Devletler, yönetimler ve bireysel olarak insanlar bu konuya büyük önem vermelidir. Çevreyi temiz tutmanın yolu bireysel sorumluluk duygusundan ve çevre bilincinin oluşmasından geçer. Çevre bilincine sahip olmak, temel insan haklarının eşitlik ve adalet ilkelerini içine alan çağdaş insan davranışlarının çerçevesini oluşturmaktadır. Çağdaş insanın çevre bilinci, kendi içinde duyduğu bireysel sorumluluk duygusunu etrafındaki insanların da duyması için çaba göstermeyi de gerektirmektedir.
NESİLLER TÜKENİYOR
Dünya üzerinde 6 ile 100 milyon arasında tür olduğu varsayılmaktadır. Günümüze kadar sadece 2 milyon türün keşfedildiğini düşünülürse, diğer türler hakkındaki bilgilerimizin ne kadar kısıtlı ortaya çıkmaktadır. Bilinen 17 bin 292 bitki ve hayvan türü azalıp nesli tükenme riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Bitki ve hayvan türlerinin azalmasının tek sorumlusu ise insanlardır. Çeşitli sebeplerle ormanlar, tarım arazileri, otlaklar, sulak yerler tahrip edilmektedir. Yine insanların suçu olarak dünyanın ısınmasına sebep olan gazlar atmosfere karışmaktadır. Bunun sonucu olarak, dünyadaki türler de çok hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Bu tükenişlerin tek sorumlusu da insanlardır.
İçinde yaşadığımız dünyayı korumayı en büyük görev olarak edinmeliyiz. Çevreyi ne yazık ki bizler kendi ellerimizle çekilmez hale getiriyoruz. Herkesi bu konuda bilgilendirerek, her türlü bitkinin, ağacın önemi anlatılarak bilinç bir nesil oluşturmalıyız.
Peki bu konuda neler yapabiliriz?

  • Akar ve durgun sular, insan ve hayvan artıkları ile kirletmemeliyiz.
  • Biriken çöpler hemen kaldırmalı, dışarıya çöp atmamalıyız.
  • Yakıtların tam yakılmasını sağlamalıyız. Böylece hem enerji kaybı, hem de hava kirliliği önlenmiş olur.
  • Havaya, suya, toprağa karışan kimyasal artıklar doğayı etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bu atıkların bir an önce önüne geçilmelidir.
  • Doğal bitki örtülerini de mutlaka korumalıyız.
Doğal çevrenin kirlenmesi bütün dünyanın ortak sorunudur ve bu problemin çözümü de ortak sorumluluktur. Çevre kirlenmesi hepimizin günlük yaşayışını etkileyen bir olaydır.
ÇEVRE PROBLEMLERİ
-Bilim adamları, her 24 saatte 150 ile 200 arası türün yok olduğunu tahmin ediyorlar.
-Geçmişten günümüze türlerin yok olduğu devirler olmuştur, ancak geçmiş 65 milyon yıldaki en hızlı tür yok oluşu günümüzde yaşanmaktadır.
-İklim değişikliği biyolojik çeşitliliğe karşı en ciddi tehdittir. Ve şu zamanlarda iklim değişikliği rekor düzeylere ulaşmıştır. Sıcaklıklardaki 1,5 ile 2,5 derece arasındaki artış bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık yüzde 20-30’unun yok olmasına neden olacaktır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı için gerekli olan ilaçlar bitkilerden elde edilmektedir.
Günün Vegan Tarifi
Maş Fasulyesi Yemeği
Malzemeler
2 sb maş fasulyesi
Yeşil biber
1 tk biber salçası
1 tk domates salçası
1 domates
2 küp şeker
2-3 diş sarımsak
1 orta boy kuru soğan
Tuz, karabiber
Zeytinyağı
Maş fasulyelerini, önceden ıslatın. Tencereye zeytinyağı koyun, ısınınca içine soğanları ve sarımsakları atın. Daha sonra yeşil biberleri ve salça ekleyin. Biraz daha soteledikten sonra domates rendesini ekleyin. Biraz daha çevirdikten sonra iyice yıkayıp süzdüğünüz maş fasulyelerini koyun ve üzerini hafifçe geçecek kadar sıcak su ekleyin. Tuz, karabiber ve şekerini de koyduktan sonra, pişmeye bırakın. Suyunu çekebilir, arada bir kontrol iyi olur.

 

Dünya Çevre Günü
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz