Kurban Resmi

Dünya Toprak Günü


  • Oluşturulma Tarihi : 07.12.2019 06:34
  • Güncelleme Tarihi :
Dünya Toprak Günü yazının resmi

Önceki gün Dünya Toprak Günü’ydü. Yapılan araştırmalara görev kirletilmiş toprakta yetişen besinlerden dolayı yılda 420 bin kişi hayatını kaybediyor. Böyle bir durumun yaşanmasına rağmen maalesef insanlık, toprağın önemini halen fark edemiyor. Dünya Toprak Günü ise bu bilinci kazandırmak üzere 2014’ten beri kutlanıyor.
Greenpeace de konuyla alakalı çalışmalar yürütüyor. Endüstriyel tarımla birlikte sayısı giderek artan zehirli gıdalar, tüketim çılgınlığı yüzünden her yıl milyonlarca ton ziyan edilen yiyecekler, betonlaşma ile birlikte küçülen tarım alanları ve geri kalmış ülkelerde gıdaya erişimin giderek zorlaştığı bir dünyada bize yaşam sunan toprağı anımsamak artık daha önemli. Ekolojik bir gelecek için sen de harekete geç! Türkiye’de tarım alanları son 20 yılda yüzde 12 azalırken son 15 yılda çiftçi sayısı da yaklaşık yüzde 25 azaldı. Türkiye’de çiftçiler her geçen gün güç kaybediyor. Geçmişte tarım ülkesi olan Türkiye’de artık temel gıda ihtiyaçları bile ithal ediliyor. 
Daha önce Greenpeace’in “Yemezler” kampanyası ile gıdalarımıza dair yapılmak istenen yönetmelik değişikliğinin hep beraber karşısında durduk. Ardından arıları ve yediğimiz gıdaları tehdit eden pestisitlere karşı mücadeleyi beraber kazandık. Şimdi de toprak konusunda farkındalık çalışmaları yürütülüyor.
ETKİLERİ HENÜZ YETERİNCE ÇIKMADI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Aralık 2013’te verilen kararla, 5 Aralık Dünya Toprak Günü ilan etti. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre toprak kirliliğinin insan hayatına etkisi yeterince gün yüzüne çıkmadı. FAO verileri, kirliliğin her geçen yıl küresel toprak miktarının çoraklaştığına işaret ediyor ancak bunun insan hayatına etkisi henüz gün yüzüne çıkamadı. Peki kirlilik sebepleri neler?
Teknolojik Kirlilik: Araştırmalara göre yılda 40 milyon tonun üzerinde elektronik atık çıkıyor. Teknoloji geliştikçe, önceden tespit edilmemiş yeni tip kirleticiler de ortaya çıkıyor. Bu da toprağın kirlenme hızının artmasına neden oluyor.
Çöp Sahaları: FAO istatistiklerine göre üretilen plastiğin üçte biri toprakta kalıyor. Bu da kirliliğin artmasına doğrudan neden oluyor. Plastik yerine yeniden kullanılabilir cam ve torba kullanılması ile bu oranın ciddi anlamda düşeceği araştırmalarla kanıtlandı. Bununla beraber şehirlerde nüfusun da artmasıyla kentsel atık da artıyor. Atıkların yüzde 80’e tekabül eden kısmı geri dönüştürülmüyor, toprağı kirletmek üzere çöp sahalarına bırakılıyor.
Zirai İlaçlar: Zirai ilaç sektörü her yıl 3,2 büyüyor. Bu da toprağı kirli tortuya maruz bırakıyor. Toprak kirliliği nedeniyle maden arazilerindeki tarımsal verimlilik, uzak bölgelerle kıyaslandığında yüzde 40’lık seviyede düşüş gösteriyor.
Gıdada Kirlilik: Bitkiler, kökleri araçlığıyla topraktaki kirleticileri soğuruyor ve güvensiz gıda üretimine neden oluyor. Maalesef toprak kirleticilerinin yüzde 70’inden fazlası kanserojen. 7 yemek kaşığı kurşun, 200 bin litre suyun kirlenmesine neden oluyor.
Toprak üretkenliğinin kaybının ekonomik bir karşılığı bulunuyor. Toprak Bozulumu Ekonomisi Girişimi (Economics of Land Degradation Initiative) tarafından 2015 yılında yapılan çalışmaya göre ekilebilir arazilerde görülen yıllık 75 milyar ton toprak kaybının maliyeti yılda 400 milyar dolara ulaşıyor. 105 milyon hektarda, erozyona karşı harekete geçmek önümüzdeki 15 yıl içinde bugünkü net değerle 62,4 milyar dolar tasarruf sağlayacaktır. Yalnızca tarımsal topraklarda karbon stoklarının geliştirilmesi, karbon piyasasında yılda 96 ile 480 milyar dolar arasında potansiyel bir değer yaratabilir.
Tüm bunlara karşı durabilmek için toprak kirliliği hakkında çalışmalar yapmamız şart. Farkındalık yaratmamız gerekiyor!
Günün Vegan Tarifi
Kahvaltılık Sürme
Malzemeler

1 adet avokado
Yarım limon suyu
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı ceviz (dövülmüş)
Tuz
Zeytinyağı
Öncelikle avokadoyu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Daha sonra kaşık yardımıyla avokadoyu kabuğundan ayırıyoruz. Daha sonra avokadoyu eziyoruz ve tuz, sarımsak, zeytinyağı, ceviz ve limonla karıştırıyoruz. Şimdiden afiyet olsun. (www.vegantarifler.com)

 

Dünya Toprak Günü
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz