Kurban Resmi

Ege Otları


  • Oluşturulma Tarihi : 29.03.2019 06:44
  • Güncelleme Tarihi :
Ege Otları yazının resmi

Ege Bölgesi’nin en kıymetli besin kaynaklarından olan otlar, hem lezzeti hem de sağlığımıza olan faydaları ile ön plana çıkıyor. Benim de küçüklükten beri çok sevdiğim ve sürekli olarak tükettiğim bu otlar pazarlarda kendisini göstermeye başladı. Özellikle vegan beslenen bireylere şiddetle önerdiğim otlarla salatan yemeğe, gözlemeden böreğe kadar birçok farklı alternatif hazırlayabiliyoruz. Baharın gelişi ile beraber sofralarımızı şenlendiren bu otları sizlere tanıtacağım ve vücudumuzun hangi bölgelerine faydalı olduğunu anlatacağım.
Arapsaçı: Yaprakları, dalları ve tohumu kullanılan hem kavurması hem de haşlaması yapılabilen arapsaçı, anasonu andıran tadı ve kokusuyla Ege sofralarının baş tacıdır. Arapsaçı, gaz söktürücü özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Ve vücut ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir. Arapsaçı bunların yanı sıra balgam söktürücü olarak da kullanılmaktadır.
Ebegümeci: Salçalı yemeğini çok sevdiğim ebegümeci, tadıyla herkesi kendisine hayran bıraktıran otlardan birisidir. Modern tıpta bazı ilaçlarda da kullanılan bu şifalı ot, özellikle cilt ve saç sağlığını korumasıyla bilinir. Ebegümeci serbest radikallerin verdiği zararı engellemesi özelliği ile ön plana çıkarken aynı zamanda solunum yolu sistemi için de çok faydalıdır.
Hardal otu: Mezesi, sosu ve yemeği yapılan hardal otu lezzetli Ege otlarından birisidir. Kabızlık ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği söylenen bu lezzetli ot, kusturucu etkisi sayesinde zehirlenmelerde de kullanılmaktadır.
Isırgan: En meşhur otlardan birisi olan ısırgan, birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Şifa deposu olarak nitelendirebileceğimiz bu ot, anemi tedavisinde, idrar sorunu olan kişilerde kullanılabilmektedir. Isırgan bunların yanı sıra demir eksikliği çeken kişilere yardımcı olur. Şişkinliği giderir ve gaz problemine iyi gelir.
Sarmaşık: Yabani kuşkonmaz olarak da adlandırabileceğimiz sarmaşık, lezzetli ve şifalı bir ottur. Sarmaşık, tansiyonu, kolesterolü ve üreyi düşürürken aynı zamanda vücuttaki ödemi de atar.
Eşek helvası: Haşlaması yapılan eşek helvası, zeytinyağı ve limon ile tatlandırıldığı zaman oldukça lezzetli bir salata haline gelmektedir. Ege’nin tüm illerinde sık sık tüketilen bu muhteşem lezzet birçok rahatsızlığa da iyi gelir.
Radika: Benim kişisel olarak en sevdiğim otlardan birisi olan radika, tadıyla sofralarımızı zengin bir hale getirmektedir. Sindirim sistemine oldukça iyi gelen radika aynı zamanda cilt bakımına, kalp sağlığına ve kalp kaslarının güçlenmesine faydalıdır. Radika, sindirim sistemini düzenler ve vücuttaki ödemi atmamıza da yardımcı olur.
Kuzu kulağı: Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde kolay bir biçimde bulunabilen kuzu kulağı, A, B ve C vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda demir ve fosfor da barındıran bu şifalı ot idrar söktürür, bağırsakları yumuşatır, ateşi düşürür ve kanamaları durdurmaya yardımcı olur.
Turp otu: C, A vitaminleri, kalsiyum ve demir içeren turp otunun haşlanarak salatası yapılmaktadır. Demir eksikliği çekenler için ideal bir besin kaynağı olan bu şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.
Şevketi bostan: Ege’nin en lezzetli ve en faydalı otlarından birisidir. Şevketi bostanın kabukları ve kökü salata ve yemeklerde kullanılabilmektedir. Şevketi bostan, böbrek kum ve taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Spazm giderir, anti bakteriyeldir. Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar. Kanamaları durdurur; hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur. İştahı artırır. İdrar söktürücüdür. Yaraları temizleme ve iyileştirme özelliği vardır.
Cibes otu: Ege’de bolca yetişen otlardan biridir. Cibes otu bağırsakların çalışmasını düzenleyerek, sindirimin daha kolay olmasını sağlar. Bağırsaklarda bulunan kurtların atılmasına yardımcı olur. Özellikle zayıflamayı isteyenler, kilo kontrolü yapmayı isteyenler bu otu tek başına bile tüketebilir.
Deniz börülcesi: Deniz börülcesi iyi bir idrar sökücü ve ödem atıcı olduğu için zayıflamak için kullanılmaktadır. Obezite tedavisi zayıflama haricinde içerdiği yüksek oranda C vitamini nedeniyle de bağışıklığı güçlendirmek için de tüketilmektedir. Ayrıca antioksidanlar açısından da çok zengin oluşu tüketilmesini teşvik etmektedir.

İstifno (Stifno): Bu bitki diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun için ağrı kesici olarak hazırlanmış çayla gargara yapılabilir. Basur ağrılarına ve şişliklere iyi gelen otlardandır.
Yabani Marul: Yabani Marul ilkbaharda, taşlık araziler ve kayalık yamaçlarda bulunurlar. Yaprakları mat yeşil, bitkinin gövdesinde dikenli tüyler vardır. Yabani Marul taze döneminde toplanarak limonlu ve zeytinyağlı salatası yapılır.
Körmen (Yabani Sarımsak): Körmeni sonbahardan ilkbahara kadar birçok yerde görebiliriz. Körmen Taze olarak salatalarda, soslarda kullanıldığı gibi yumurtalı kavurması yapılır ve ot kavurmalarında kullanılır.
 
Mısır çorbası
Malzemeler
2 su bardağı mısır tanesi
2 çorba kaşığı mısır unu
1 küçük kuru soğan
2 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak
1 çay bardağı soya sütü
Önceden haşlanmış (veya konserve) mısırları tencereye koyun, soğan, sarımsak ve tuzu katıp 15 dakika kaynatın ve blenderden geçirin. Soya sütünü katıp birkaç dakika daha kaynatın. (doktormurat.net)

Ege Otları
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz