Kurban Resmi

Ekolojik çiftlikler


  • Oluşturulma Tarihi : 01.05.2019 08:24
  • Güncelleme Tarihi :
Ekolojik çiftlikler yazının resmi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından kurulan TaTuTa (Tarım Turizm Takas) ağı kapsamında Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış olan 90’dan fazla ekolojik çiftlik, ekolojik üretim ve yaşamla ilgilenen gönüllü veya ziyaretçileri bekliyor.
1990 yılından bu yana yaşamını sürdüren Buğday Hareketi, ekolojik bütüne saygılı bir toplum hayalini besleyerek sürdürdüğü çalışmalarını 12 Ağustos 2002 yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altında kurumsallaştırma kararı aldı. İlk tohumları 1990’lı yılların başında Bodrum’da Buğday Bitkisel Ürünler Restoranı ve Doğal Yaşam Merkezi’nde atılan Buğday, bu hayale ulaşmak için, örnekler oluşturma, var olana destek olma, bilginin dolaşımını sağlama yolunda çaba gösteriyor ve çalışmalarını bu üç amaç doğrultusunda yürütüyor.
Derneğin amacı, tek tek bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin, ekolojik yaşamı destekleme niyetini gerçekleştirmek amacıyla attığı adımlar ise şu şekilde: Geleneksel süreçteki üretimlerin korunması, sürdürülmesi, insan gereksinimlerinin ekosistem döngülerine uyum içinde yeniden tanımlanması, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması, bireyin doğa ve çevresi ile uyum içinde yaşayabilmesi için bilgilendirilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi amacıyla faaliyet alanları yaratılması.
TaTuTa NEDİR?
Buğday Derneği tarafından yürütülen “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesinin kısa adıdır. TaTuTa projesinin ana amacı Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. WWOOF güven ve takasa dayalı kültürel ve eğitsel deneyimleri teşvik ederek, sürdürülebilir bir küresel toplum inşa etmek için, gönüllüler ile organik çiftlikleri bağlayan dünya çapında bir harekettir. 
Gönüllü Nedir?
İşgücü, bilgi ve/veya tecrübe desteği sağlayarak çiftlikte gönüllü olarak çalışan kişidir. Çalışma karşılığında gönüllünün konaklama ve yemek ihtiyaçları çiftlik tarafından karşılanır.
Konuk Nedir?
Konaklama ve aldığı hizmetlerle ilgili mali desteğini aracısız olarak çiftliğe veren kişidir. Çiftlikte çalışma zorunluluğu yoktur.
Bu projeye katılmak için, kayıt ücreti kişi başı 60 TL’dir. Bu ücret 1 sene boyunca gönüllü veya konuk olarak istediğiniz kadar çiftliği ziyaret etmenize olanak sağlar.  Buğday Derneği üyeleri ise TaTuTa’ya kayıt ücreti ödemezler.
Seçtiğiniz ekolojik çiftlikte mevsimine göre meyve toplayabilir, zeytin hasat edebilir, toprağı çapalayıp, ot yolabilir, turşu kurmayı ya da salça yapmayı öğrenebilirsiniz. Çiftliklere gönüllü olarak gitmeyi seçerseniz; yemek ve konaklamanızın karşılığını çiftlikte canla başla çalışarak verirsiniz. Günün bir yarısını çalışıp öğrenerek, diğer yarısını dinlenip gözlem yaparak geçirebilirsiniz. Fakat tatilde yoğun bir çalışma temposunun içine girmek istemiyorsanız, yemek ve konaklama masraflarını ödeyerek, ekolojik üretimin ve yaşamın tanığı olma şansını yakalarsınız. Hepsinden önemlisi, bu yerel kahramanlarla tanışıp onların yaşamlarının içine bir süreliğine de olsa dahil olursunuz. Ekolojik çiftliklerde toprağa elinizi değdirdikten sonra, yeme şansına eriştiğimiz onca güzel şeyi, havayı, suyu, toprağı kirletmeden, ekolojik dengeyi gözeterek üretmenin ne denli zor olduğunu deneyimlersiniz.
KUTU KUTU KUTU
Projeye nasıl dahil olurum?

TaTuTa’ya dahil olmak için, http://www.tatuta.org/ adresini ziyaret ederek kayıt olabilir, projeye dahil olan çiftliklere göz gezdirebilirsiniz. Projeye kayıt ücreti kişi başı yıllık 60 TL’dir.
Günün Vegan Tarifi
Bulgur Salatası
1 bardak ince bulgur
Kırmızı, sarı, yeşil biber
1 havuç
1 salatalık
Birkaç kornişon turşu
1 minik turp
Kabak ve ay çekirdeği
Sosu için: Zeytinyağı ve limon
İnce bulguru, yemeden 15 dakika önce soğuk su ile ıslatın. Eğer suyu fazla kaçırdıysanız, süzün. İçine incecik doğradığınız bilumum sebzeleri ve sonra da sosunu ekleyip karıştırın. Afiyet olsun…
 

Ekolojik çiftlikler
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz