Sayfa Yükleniyor...
Son yılların beslenme trendlerinde ilk sırada yerini alan kinoa, lezzetli olmasının yanı sıra vücudumuza da sayısız fayda sunmaktadır. Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bir bitkidir. Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa yüksek oranda protein ve tüm temel amino asitleri içerir; bir çay fincanı kinoada bir orta boy hamburgerden daha fazla protein vardır. Bu nedenle vegan ve vejetaryen bireyler tarafından da sık sık tüketilmektedir. Dünya nüfusunu besleyen 2 tür temel tahıl ürünü bulunmaktadır. Bunlar pirinç ve buğdaydır. Fakat dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan dolayı alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.
Kinoa tohumu bitkinin yenilebilen kısmıdır. Proteini oluşturan temel yapı taşı aminoasitlerdir. Ve bu aminoasitlerin 20 tanesinden 9u insan vücudu tarafından üretilememektedir. Kinoa da bu 9 aminoasidin tamamını içermesinden ötürü oldukça faydalı bir gıda olarak kabul edilir, uzmanlar tarafından da sık sık önerilir. Peki nedir bu mucizevi tahılın faydaları? Vücudumuza ne gibi etkilerde bulunur?
Yüksek oranda protein içerir: Kinoa, yüksek oranda protein içermesinden ötürü Tam protein kategorisinde anılmaktadır. Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerir. Bu nedenle de vegan ve vejetaryenler için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
Glüten içermez: Kinoa, glüten içermemesinden ötürü Çölyak hastaları tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir.
Kilo kontrolünüze yardımcı olur: Kinoa, protein bakımından zengindir ve yüksek oranda besin lifi içerir. Bu nedenle de son zamanlarda tüm diyet programlarında adına rastlamanız mümkündür. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur.
Sindirim sistemine iyi gelir: Kinoa diğer tahıllardan daha fazla besin lifi içerir. Beslenme uzmanları besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorunlardan birisi olan kabızlığa karşı kinoa önermektedir. Bu besin lifleri aynı zamanda kan şekeri kontrolüne ve basur oluşumuna da engel olmaktadır.
Migrene iyi gelir: Kinoada yüksek oranda bulunan magnezyum, damarları rahatlatmaktadır. Bu özelliği sayesinde de kronik migrene faydalı olabilmektedir.
Antioksidandır: Kinoa antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardım eder.
Demir bakımından zengindir: Kinoa, demir bakımından oldukça zengindir. Ve demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi rahatsızlığının tedavisine yardımcı olur. Demir aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığına da iyi gelmektedir.
BAŞKA NEYE İYİ GELİR?
-Kinoa tüm bu mineraller açısından da zengin bir besindir. Özellikle magnezyum için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. 185 gram kinoa, magnezyum ihtiyacının yüzde 30unu içermektedir.
-Kinoa, yüksek miktarda riboflavin (B2) içerir. B2 metabolizmayı düzenler ve hücrelerde enerji üretimine yardımcı olur.
-Kinoanın glisemik endeksi düşüktür.
-Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırır.
-Vücutta ödem oluşmasını engeller.
-Spor ve diyet yapanlara vücuda enerji vererek katkı sağlar. Yine diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını korur. Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok besin ihtiyacını karşılar.
-A, B, C, D ve K vitaminlerini içeren kinoada kolesterol yoktur. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir.
-Kalbi güçlendirir.
-Yüksek tansiyonu önler.
-Adet sancıları, ödem ve vücuttaki şişlikleri önler.
-Yaşlanmayı geciktirir.
Günün Vegan Tarifi
Patatesli Mantar
Malzemeler
1 adet büyük tatlı patates
10 adet mantar
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Zeytinyağı
Tuz
Pulbiber
Dilediğiniz bir sos
Yapılışı
Öncelikle mantarlarımızı temizliyoruz ve saplarını ayırıyoruz. Daha sonra mantarları yumuşayana kadar kaynamış suda haşlıyoruz. Çok haşlamanıza gerek yok. Tatlı patatesi de başka bir ocakta yumuşayana kadar haşlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Mutfak robotumuza soğuttuğumuz patatesi, nohudu, zeytinyağını, tuzu ve pulbiber koyuyoruz. Robotta püre haline getirene kadar çevirdikten sonra mantarlarımızı bu karışımla dolduruyoruz. Son olarak istediğiniz türde bir sosu (acı sos olabilir) mantarlarımızın üzerinde hafifçe gezdiriyoruz. Şimdiden afiyet olsun (www.vegantarifler.com)
Günün Haberi
Marstaki Su Nereye Kayboldu?
Milyarlarca yıl önce Marsta su varlığına dair önemli deliller elimizde mevcut. Ancak bugün Marsın nasıl bu derece kural bir hal aldığı sorusu halen cevap bulamadı. Son olarak, Dr. Jon Wade Nature dergisinde yayımlanan araştırmasında, Marstaki kayaların Dünyadakilere göre yüzde 25 daha fazla su tuttuğunu ortaya koydu. Yapılan analizler sonucu Marsta kayaların emdiği su bir şekilde gezegenin merkezine doğru iniyor. Araştırmanın başındaki Wade, gezegen kabuğunu oluşturan volkanlar ile su arasındaki bir tepkimeden dolayı kayalarda sünger benzeri bir etki oluştuğunu açıklayarak, gezegenin bu tepkime sonucu kuraklaşıp yaşama elverişsiz hale geldiğini ifade etti. Kafamdaki sorulardan biri şu, bir zamanlar Mars sulak ve yeşilken yaşayan canlılar var mıydı? Diğeri ise, aynı durum Dünya için söz konusu olabiilir mi?.