Kurban Resmi

Faydalı Besinler


  • Oluşturulma Tarihi : 22.05.2020 07:30
  • Güncelleme Tarihi :
Faydalı Besinler yazının resmi

Bitkiler, birçok konuda vücudumuza sayısız fayda sağlamaktadır. İster salatada, ister yemekte isterseniz de çay olarak tüketebileceğiniz bu bitkiler; birçok rahatsızlığın tedavisinde etkin olarak kullanılabilmektedir. Bunun için yapmanız gereken bitkilerin faydalarını araştırmak ve doktor kontrolünde bu ürünleri destekleyici olarak kullanmak. Ben de bugünkü köşemde sizlere bazı bitkilerin ne gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini anlatacağım.
Adaçayı: Ülkemizde sıklıkla kullanılan adaçayı birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Adaçayı; mide ve bağırsak gazlarını giderir, mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kanamaları keser. Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser. Astım hastaları için yararlıdır. Böbrekleri çalıştırır.
Zencefil: Genellikle tropikal iklimlerde yetişen ve yumru köklü olan bu bitki vücudumuzda birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Bunların başında da iştah açma, kanın temiz kalmasını sağlama, mide bulantılarını giderme, hazımsızlıklara iyi gelme, solunum yollarını açma, antioksidan etkisi, uyku rahatlatma gibi faydalar gelmektedir.
Dut: Beyaz dutun yaprakları idrar söktürücüdür. Karadut şurubu ağızda, diş etlerinde meydana gelen iltihapları iyileştirir.
Ayva: Sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alan ayva, şeker ve tanen gibi maddeler içermektedir. Vitamini boldur, ishal kesmek için en iyi ilaçtır. Bilhassa çocuk ishallerinde kullanılır. Çekirdekleri bazı egzamalarda çok iyi sonuçlar verir.
Ebegümeci: Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
Havuç: Yemeklerde ve salatalarda sık sık kullandığımız havuç, ayrıca zengin bir Vitamin E ve karoten kaynağıdır. Havuç çekirdekleri dizanteri ve kronik öksürükte çok faydalıdır.
Ihlamur: Sıklıkla çay olarak tükettiğimiz ıhlamur muhteşem kokusuyla da bizleri büyülemektedir. Ihlamur, sinirleri kuvvetlendirir. Uyku verir. Kansızlığı giderir. Böbrek ve mesaneyi temizler. Grip ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir. Göğüs ve bronşları yumuşatır. Kabızlığı ve barsak spazmını giderir. Saç dökülmesini önler.
Hurma: Özellikle Ramazan ayında tükettiğimiz hem tadı hem de şifalı oluşuyla ön plana çıkan hurma, birçok derde deva olmaktadır. Hurma, bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Ayrıca anne sütünü arttırır. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir.
Domates: Sofralarımızın vazgeçilmez sebzelerinden birisi olan domates, sağlığa olan faydaları ile de bilinmektedir. Domatesi en özel kılan şey likopen maddesi. Likopen güçlü bir antioksidan olmasıyla ön plana çıkmaktadır.
Rezene: Anne sütünü arttırmaktadır. Göz kuvvetlendiricidir aynı zamanda sancıları keser. Rezene sindirimleri kolaylaştırır, vücuda kuvvet verir ve halsizliği giderir.
Chia tohumu: Bu özel bitki birçok konuda vücudumuza fayda sağlamaktadır. Son zamanlarda özellikle diyetlerde karşımıza çıkan chia kuvvet vermesi yönüyle ön plana çıkar. Chia, A, B, D ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda demir, iyot, magnezyum, kükürt, manganez gibi mineraller ile linoleik asit ihtiva eder. Lif içeriği yüksek bir bitkidir. Bu nedenle doğal kan şekerini dengeleyici özelliği vardır. Kan basıncını düşürücü ve kolesterolü dengeleyici etkisi vardır. Karın bölgesinde yağ dokusu oluşumunu engeller. Metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardım eder.
Tarçın: Ruhtaki sıkıntılara iyi gelmesi nedeniyle antidepresan olarak kabul edilmektedir. Tarçın ayrıca, kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

Tere: İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
--
Günün Vegan Tarifi
Patatesli Krep
Malzemeler
Patates
Öğütülmüş kuru nane
Tatlı kırmızı toz biber
Tuz
Zeytinyağı
Patatesi iri iri rendeleyin. Kağıt havlu ile fazla suyunu alın. Nane, kırmızı toz biber ve tuzu ilave edip homojen hale getirin. Tavaya yağ dökün.Patatesi tavaya alın, düz bir kaşık / spatula ile bastırıp eşit olarak dağıtın. Kızarırken ara ara bastırmaya devam edin.  Altı hafif kızardıktan sonra diğer tarafını çevirin. Diğer tarafı da hafif kızardıktan sonra düz bir tabağa alın. (www.vegansef.com)


 

Faydalı Besinler
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz