Kuruyemişler arasında vücudumuza olan faydaları saymakla bitmeyen fındık, lezzetiyle de herkesi büyülemektedir. Hem sağlığımıza olan katkıları hem de yemeklerimize verdiği tatla ayrı bir yerde duran fındık, uzmanlar tarafından da sık sık önerilmektedir.
Ülkemizde yoğun olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişen fındık, bol miktarda yararlı yağ ve nişasta barındırmaktadır. Demir, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan fındık; ayrıca kalsiyum ve çinko da içermektedir.
Peki fındığın vücudumuza olan faydaları nelerdir?
Bir avuç fındık başta günlük protein ihtiyacımız olmak üzere, bağışıklık sistemimiz için yararlı olan birçok şeyi de içermektedir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklara önerilen fındık, vücut direncimizi arttırmakta ve zihnimizi de kuvvetlendirmektedir.
-Fındık kalbe yararlıdır: İçeriğinde doymamış yağlar içeren fındık, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Böylece kalp krizi riski de azalmaktadır. Bunun yanı sıra Omega 3 barındıran bu muhteşem kuruyemiş, damarları da korumakta ve kan akışını düzenlemektedir.
-Fındık erken yaşlanmayı engeller: Günlük olarak tüketilen 1 bardak fındık, E vitamini ihtiyacımızın yüzde 80 kadarını karşılamaktadır. Bunun yanı sıra A ve C vitamini ile beraber antioksidan içeren fındık, erken yaşanmayı önlemekte, ciltte oluşan kırışıklık ve çizgileri de gidermektedir.
-Saç sağlığına büyük faydaları vardır: Fındık saç sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Bunun için akşam yatmadan önce saça fındık yağı uygulamak ve sabahı da yıkamak gerekmektedir. Bu sayede saçlarınız daha sağlıklı bir görünüme ulaşacaktır. Ayrıca kafa derisine uygulanan fındık da saç diplerindeki kuruluk problemini gidermektedir.
-Fındık kilo vermeye de yardımcı olur: Yemeklerde önce yarım avuç fındık yemek mideyi doyurur ve yemek yeme isteğini giderir.
-Antioksidan etkileri bulunmaktadır: Araştırmalar fındığın güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Düzenli fındık tüketimi sayesinde vücudunuzu zararlı toksinlerden arındırabilir ve uzun vadede bu toksinleri vücudunuzdan uzak tutmayı başarabilirsiniz.
-Cilt Sağlığını korur: Fındığın antioksidan içermesi aynı zamanda cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt için ciddi birer sorun oluşturan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.
-Kaslar güçlenmektedir: Fındık bol miktarda magnezyum içerir ve bu yönüyle kas kayıplarını önler. Kasların güçlü yapısını koruması için de oldukça faydalıdır. İnsan vücudunda magnezyum oranının düşük olması kasılmaları ve krampları tetikler. Bu nedenle vücudun magnezyum eksiğini karşılamak amacıyla uzmanlar tarafından fındık önerilmektedir.
-Fındık kabızlık sorununa iyi gelir: Fındığın lif açısından zengin olması genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifler sayesinde bağırsak hareketleri hızlanır. Böylece kilo verme konusunda da ilerleme kaydetmiş olursunuz.
-Fındık sinir sistemine iyi gelir: Fındığın içerisinde bulunan vitamin B6, amino asitlerin düzgün işlemesi için gereklidir. Amino asitler, sinir sisteminin sağlığını korur. B6 vitaminin içerdiği epinefrin, melatonin ve serotonin ve çeşitli nörotransmiterler, sinir sisteminin sağlıklı çalışması için mücadele ederler.
Doğurganlığı arttırmaktadır: Doğurganlığı arttırdığına inanılan fındık, bebek isteyen anne ve baba adaylarına önerilen gıdalar arasında yer almaktadır. Anne adayları, gebelik döneminde bebeğinin gelişimini desteklemek adına fındık yiyebilir.
FINDIĞIN DİĞER FAYDALARI
-Fındık iyi bir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir.
-Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.
-Kan şekerinin dengede kalmasına sağlar.
-Diyabet hastalığına yakalanma riskini minimum seviyeye indirir.
-Yüksek oranda lif içerir.
-Doymamış yağ açısından oldukça zengindir.
-Vitamin ve potasyum açısından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
-Göze perde inmesi olarak bilinen katarak hastalığına karşı direnç gösterir ve etkili koruma sağlar.
-Artrit rahatsızlığına karşı da güçlü savunma mekanizması geliştirir ve bu hastalığın önlenmesine yardımcı olur.
Günün Vegan Tarifi
Fındık Sütü
Malzemeler
Malzemeler
1 su bardağı çiğ fındık
3 su bardağı su
Fındık Sütü Yapılışı
Çiğ fındıkları mutlaka 1 gece önceden suda bekletmeniz gerekiyor. Bekletmiş olduğumuz fındıkları rondoya atıyoruz, içerisine de 3 su bardağı su ilave ediyoruz ve rondomuzu çalıştırıyoruz. Fındıklar iyice parçalanana kadar rondodan geçirme işlemini aralıklarla tekrarlıyoruz. Daha sonra ince bir tülbent yardımıyla sütümüzü bir şişeye süzüyoruz. Tülbent üzerinde kalan posayı daha sonra sürmelik yapmak ya da kek hamurunda kullanmak için bir köşeye ayırıyoruz. Şişeye aldığımız sütümüzü birçok tarifte gönül rahatlığı ile kullanabiliriz.