Kurban Resmi

GDO'ya dikkat!


  • Oluşturulma Tarihi : 14.08.2018 07:41
  • Güncelleme Tarihi :
GDO'ya dikkat! yazının resmi

Son yıllarda insanların da rahatsız olduğu ve sağlığımızı büyük tehlikeye atan GDO’lu gıdaların tespiti de artık evde yapılabilecek. Bilim insanları bu maddenin yer aldığı ürünleri evde test etme olanağı sağlayacak biyosensörler için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu sensörler sayesinde hayvan yemleri, mamalar ve diğer tüm gıdalarda yer GDO genine yarım saat içerisinde bakılabilecek. Bu sensörlerin 2 yıl içerisinde tamamlanması ve kullanılma geçilmesi bekleniyor. Böyle bir haberi okuyunca GDO’dan bahsetmek istedim. GDO’nun açılımı ‘genetiği değiştirilmiş organizma’ anlamına gelmektedir. GDO bir canlının genetik özelliklerinin laboratuvar ortamında değiştirilmesiyle elde edilir. Bu şekilde gıdalar böcek gibi çeşitli canlılara karşı dirençli hale gelmektedir. Genetiği değiştirilmiş gıdaların tadı, kokusu, büyüklüğü, rengi farklılaşır. Ülkemizde GDO’lu besin üretimi Türkiye'de yasaktır. Bu ürünler yurt dışından aldığımız besinler ile gelmektedir. Fakat tabi yasalara uymayan firmalar da bulunmakta ve tespit edildiğinde yasal işlemler uygulanmaktadır. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda vardır.
GDO’NUN ZARARLARI NELERDİR?
Dünya genelinde çoğunlukla buğday, mısır, çilek, kiraz, domates, yer fıstığı, pirinç, patates, havuç gibi gıdalarda GDO bulunmaktadır. Hatta yem kullanımı sebebiyle bazı balık türlerinde ve tavuklarda da görülmektedir. Peki nedir bu GDO’nun vücudumuza olan zararları?

  • GDO’lar öldürücü alerjilere neden olabilir.
  • GDO’lu yemler, hayvanlarda antibiyotik direncini artırır, antibiyotiklerin etkisini azaltır.
  • Çoğu GDO’nun içerdiği böcek öldüren toksinlere hamile kadınların kanında ve fetüsünde rastlandı.
  • İtalya’da yapılan bir bilimsel araştırmada marketlerden alınan her 4 sütten 1’inde GDO geni parçalarına rastlandı.
  • GDO’ların salgıladığı böcek zehrinin tamamının insan sindirim sisteminde parçalanmadığı ortaya çıktı.
  • GDO ekim tarlalarında kullanılan yabani ot ilaçları, memeliler için toksik etki ve insanlarda hormonal dengeyi bozma riski taşıyor.
  • GDO üretimi, süper dayanıklı böcek ve yabani bitki türleri yaratır. Bu türlerin varlığı ekosisteme ve tarıma büyük tehdit oluşturur.
  • GDO’lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyo çeşitliliğe zarar verir.
  • Zehir salgılayan GDO’lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur.
  • Zehir salgılayan GDO’lar zehirlerini köklerinden toprağa geçirirler. Zaman içerisinde bu zehirlerin birikimi çevre için tehlike içerir.
VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERİYOR
GDO’nun zararlarının farkında olan vatandaşlar ise imza kampanyaları düzenliyor. Yapılan açıklamalarda, “Hemen hemen birçok yiyeceğimizin genetiğiyle oynandı. GDO’suzdur etiketi olmadığı sürece bilmeden alacağımız ürünler bizi hasta bir toplum haline getiriyor. Bu ürünlerin başlıcaları ise şunlar: Gofret, çikolata, kola, gazlı içecek, kahvaltı gevreği, hazır çorba, hazır kek, sucuk, salam, sosis, renkli yoğurt, çiklet, aromalı kahve, ketçap, mayonez, bisküvi, kraker, şekerleme, renkli içecek, ekmek üstüne sürülen ezme, cips, vb.” ifadeleri kullanılıyor.
GDO’lu ürünler genellikle paketli gıda ürünlerinde yer alıyor bu nedenle de içeriklere mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu (nişasta bazlı sıvı şeker –NBSŞ), mısır nişastası, mısır yağı, bitkisel yağ, margarin, soya unu, soya proteini, soya lesitini, soya yağı, dokulu bitkisel protein, dekstroz, maltodekstrin, früktoz, sitrik asit, laktik asit, kanola yağı, pirinç, pamuk yağı gibi hammaddeler içeren ürünlerin yüksek ihtimalle GDO’lu olduğu belirtiliyor.
Günün Vegan Tarifi
Vegan Muhallebi
Malzemeler
500 ml soya sütü
Yarım su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
Yarım fincan nişasta
1 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu
Yarım paket vanilya
5 kuru incir
İncirleri minik minik doğrayın. Sıcak suda 5 dakika bekletin. Vanilya hariç muhallebi malzemelerini ocakta karıştırın. Kaynamaya başlayınca incirleri ekleyin. 5 dakika daha ekleyin. Vanilyayı da ekleyip karıştırın. Kaselere paylaştırın.

GDO'ya dikkat!
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz