Kış günlerinde D vitamininin değerini daha çok anlıyoruz. Bu nedenle de bu köşemde sizlere D vitamini hakkında bilgiler vermek istedim. Kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi sebebiyle oldukça önemli olan D vitamini, vücudumuz için hayati bir değere sahiptir.
D vitamini, hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, güçlü bir bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede önemli bir rolde bulunmaktadır. Diğer vitaminlere oranla besinlerde doğal olarak daha az bulunan D vitamini, yetersizlik durumunda vücuda zarar verebilmektedir. D vitamini yetersizliği zayıf bir bağışıklık sistemine, saçların sağlıksız olması ve daha geç uzamasına, kas ve kemik zayıflaması gibi problemlere yol açabilmektedir. D vitamini az sayıda gıdada yer alması nedeniyle, beslenme yoluyla alınması zor bir vitamindir. Vücut D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 20’sini besin yoluyla alabilmektedir.
NE İŞE YARAR?
Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi: D vitamini vücudun sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlamaktadır. D vitamini vücut için oldukça önemli olan beyaz kan hücrelerinin çalışmasında mühim bir rol oynar. Böylece hastalıklara da direnç kazanmış oluruz.
Gereken kalsiyum dengesi: D vitamini vücutta yer alan kalsiyum seviyesini kontrol eder ve onu dengede tutar. Vücuda alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilip kana karışması D vitamini aracılığı ile gerçekleşmektedir.
Sağlıklı bir beyin: Alzheimer, Parkinson, MS, epilepsi ve şizofreni gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerin vücudunda D vitamini seviyesinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Bazı beyin rahatsızlıkları araştırmalara göre D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Sağlıklı zayıflama: Araştırmalara göre D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin daha hızlı bir biçimde kilo aldığı ortaya konulmuştur. D vitamini bu nedenle kilo kontrolü açısından da önemlidir.
Kan basıncı: Yapılan bir takım deneylere göre D vitamininin, kan şekerini dengeleyen insülin üretimine katkı sağladığı bilinmektedir.
D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?
D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Bunun yanı sıra bazı bitkisel besinlerde de D vitamini vardır. Bunlar;
Tofu ve soya sütü: Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir.
Mantar: Her mantar türü aynı oranda D vitamini içermez. Uzmanlar D vitamini için beyaz mantarları önerir. 100 gram az pişmiş düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 7’sini karşılar.
Patates: Haşlanmış ezilmiş patates günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 1’ini karşılar.
İşlenmiş Tahıllar: 100 gram tahıl ortalama 333 miligram D vitamini içermektedir.