Kurban Resmi

Karabuğday tohumu


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2019 06:59
  • Güncelleme Tarihi :
Karabuğday tohumu yazının resmi

Bazı gıdalar fazla bilinmese de aslında şifa açısından zenginlik kaynağıdır. Özellikle tahıllarda bu duruma sıkça rastlamaktayız.
Gıda olarak insanın beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Greçka (Kara Buğday), özellikle buğday ekmeğine duyarlı çölyak hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, çölyak gibi çeşitli birçok rahatsızlığın yol açtığı sorunların giderilmesinde ve bu besin kaynaklarını tüketemeyen insanlar için alternatiftir. Karabuğday insanlara tahıl gibi görünse de aslında kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Bulgura benzeyen bir tadı ve hafif bir aroması vardır.
Kara buğday, verimli olmayan topraklarda dahi üretilebilir özelliktedir. Kara buğdayın en büyük üreticisi ise Çin’dir. Bu eşsiz bitkinin faydaların ise saymakla bitmez. Kar buğdayın besin değeri diğer tahıllara nazaran son derece yüksektir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen insanlar için uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Kara buğdayın faydaları nelerdir?
Gluten içermez, çölyak hastaları için idealdir: Kara buğday, çavdar, yulaf, buğday gibi tahılları tüketemeyen çölyak hastaları için en önemli besin kaynaklarından biridir. Gluten içermediği için bu rahatsızlığa sahip olan kişilere alternatif besin kaynağı olarak önerilir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Diğer yüksek proteinli gıdaların aksine kara buğdayın yağ oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple obezite rahatsızlığı ile mücadele edenlere önerilmektedir. Kara buğday ayrıca açlık duygusunun giderilmesine de yardım eder. Zengin bir lif oranına sahip olması sebebiyle sindirim sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kolesterolü düşürmektedir: Kara buğday tohumu, kötü huylu dediğimiz kolesterol türünü (LDL) düşürür. İyi huylu olanı (HDL) ise yükseltir.
Kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir: Kara buğday, potasyum, demir, magnezyum ve fosforu yüksek oranda barındırmaktadır. Bu sebeple kalp rahatsızlıklarına ve kansızlığa iyi gelir.
Diyabet riskini minimum düzeye indirir: Magnezyumu içinde bol barındırması sebebiyle, kan şekerini dengelemektedir. Bu sebeple uzmanlar şeker hastalarına kara buğday önermektedir.
Karaciğer dostudur: Kara buğday, içerdiği bileşikler sayesinde karaciğerin yağlanmasını azaltır ve çalışmasını kolaylaştırır.
KULLANIRKEN DİKKAT

Karabuğdayın tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekir. Eğer yemeklerde kullanmadan tüketmek istiyorsanız 2 kaşık karabuğday ununu 250 ml suda 6-8 saat arası bekleterek yemeklerden yarım saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. Karabuğday ununu pirinç unu yerine yemeklerde kullanabilirsiniz. 24 saat suda beklettikten sonra (suyu 1-2 kez değiştirin) kaynatın ve 20 dakika kadar soğumasını bekleyin. Puding gibi tatlıları karabuğday ile hazırlayabilirsiniz. Karabuğday unu buzdolabında muhafaza edilmeli ve birkaç ay içinde tüketilmelidir.
Günün Vegan Tarifi
Avokado salatası
2 adet avokado
1 adet portakal
1 adet kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
1/2 fincan elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz, pulbiber
Soğanı doğrayarak halkalara ayırın. Portakal ve avokadoyu küçük parçalar halinde doğrayın. Salata sosu için yağ, sirke, tuz ve biberi iyice karıştırın. Büyük salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırın ve salata sosunu ekleyin. Kuru soğan halkalarıyla süsleyerek servis yapın.

 

Karabuğday tohumu
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz