Kurban Resmi

Karabuğday tohumu


  • Oluşturulma Tarihi : 17.02.2020 07:17
  • Güncelleme Tarihi :
Karabuğday tohumu yazının resmi

Bazı gıdalar fazla bilinmese de aslında şifa açısından zenginlik kaynağıdır. Özellikle tahıllar da bu duruma sıkça rastlamaktayız.
Gıda olarak insanın beslenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan Greçka (Karabuğday), özellikle buğday ekmeğine duyarlı çölyak hastalarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, çölyak gibi çeşitli birçok rahatsızlığın yol açtığı sorunların giderilmesinde ve bu besin kaynaklarını tüketemeyen insanlar için alternatiftir. Karabuğday insanlara tahıl gibi görünse de aslında kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Bulgura benzeyen bir tadı ve hafif bir aroması vardır.



Karabuğday, verimli olmayan topraklarda dahi üretilebilir özelliktedir. Karabuğdayın en büyük üreticisi ise Çin’dir. Bu eşsiz bitkinin faydaların ise saymakla bitmez. Karabuğdayın besin değeri diğer tahıllara nazaran son derece yüksektir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen insanlar için uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Kara buğdayın faydaları nelerdir?
Gluten içermez, çölyak hastaları için idealdir: Karabuğday, çavdar, yulaf, buğday gibi tahılları tüketemeyen çölyak hastaları için en önemli besin kaynaklarından biridir. Gluten içermediği için bu rahatsızlığa sahip olan kişilere alternatif besin kaynağı olarak önerilir.
Kilo vermeye yardımcı olur: Diğer yüksek proteinli gıdaların aksine karabuğdayın yağ oranı oldukça düşüktür. Bu sebeple obezite rahatsızlığı ile mücadele edenlere önerilmektedir. Karabuğday ayrıca açlık duygusunun giderilmesine de yardım eder. Zengin bir lif oranına sahip olması sebebiyle sindirim sisteminin de sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kolesterolü düşürmektedir: Karabuğday tohumu, kötü huylu dediğimiz kolesterol türünü (LDL) düşürür. İyi huylu olanı (HDL) ise yükseltir.
Kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir: Karabuğday, potasyum, demir, magnezyum ve fosforu yüksek oranda barındırmaktadır. Bu sebeple kalp rahatsızlıklarına ve kansızlığa iyi gelir.
Diyabet riskini minimum düzeye indirir: Magnezyumu içinde bol barındırması sebebiyle, kan şekerini dengelemektedir. Bu sebeple uzmanlar şeker hastalarına kara buğday önermektedir.
Karaciğer dostudur: Karabuğday, içerdiği bileşikler sayesinde karaciğerin yağlanmasını azaltır ve çalışmasını kolaylaştırır.
KULLANIRKEN DİKKAT

Karabuğdayın tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekir. Eğer yemeklerde kullanmadan tüketmek istiyorsanız 2 kaşık karabuğday ununu 250 ml suda 6-8 saat arası bekleterek yemeklerden yarım saat önce aç karnına tüketebilirsiniz. Karabuğday ununu pirinç unu yerine yemeklerde kullanabilirsiniz. 24 saat suda beklettikten sonra (suyu 1-2 kez değiştirin) kaynatın ve 20 dakika kadar soğumasını bekleyin. Puding gibi tatlıları karabuğday ile hazırlayabilirsiniz. Karabuğday unu buzdolabında muhafaza edilmeli ve birkaç ay içinde tüketilmelidir.
Günün Vegan Tarifi



Avokado salatası
2 adet avokado
1 adet portakal
1 adet kuru soğan
1 fincan zeytinyağı
1/2 fincan elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz, pulbiber
Tofu
Soğanı doğrayarak halkalara ayırın. Portakal ve avokadoyu küçük parçalar halinde doğrayın. Salata sosu için yağ, sirke, tuz ve biberi iyice karıştırın. Büyük salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırın ve salata sosunu ekleyin. Kuru soğan halkalarıyla süsleyerek servis yapın.

 

Karabuğday tohumu
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz