Kurban Resmi

Kereviz tüketin!


  • Oluşturulma Tarihi : 16.01.2019 07:48
  • Güncelleme Tarihi :
Kereviz tüketin! yazının resmi

Kış geldi, vücudumuzu korumak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için sevsek de sevmesek de faydalı sebze ve meyveleri mutlaka tüketmeliyiz. Örnek olarak büyük küçük genellikle çoğu insan tarafından sevilmeyen besinlerden birisi olan kerevizin vücudumuz için sayısız yararı bulunmaktadır. Düşük kalorili sebzeler arasında olmasından ötürü özellikle diyet yapan kişiler arasında popüler olan kereviz, sağlığıyla ön plana çıkmaktadır. K vitamini bakımından zengin olan kereviz aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde de birçok hastalığa zemin hazırlayan serbest radikallere karşı kişinin vücut direncini de arttırmaktadır. Ben de bu nedenle bu köşemde sizlere kerevizin faydalarından bahsedeceğim.
Peki kereviz vücudumuzda nelere iyi gelmektedir?
Maydanoz ve rezene ile aynı aileden olan kerevizin ülkemizde genellikle kökü kullanılır. Ama sapları ve yaprakları da aynı şekilde fayda sağlar. Kerevizin yüksek tansiyona olan faydası son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “phthalide” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Phthalide, aynı zamanda stres hormonu olan “catecholamine”nin üretiminin azalmasına yardımcı olarak, bu hormonun damarlarda neden olabileceği büzülmeyi önler. Yapılan araştırmalara göre kereviz yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzeler arasında yer alıyor. Kerevizin yüksek kan basıncını düşürmeye yarayan bileşeni “phthalide”ın aynı zamanda kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda belirlenmiş. Kereviz, eklem ağrılarına çok iyi gelir, romatizmadan kaynaklanan ağrılar için günlük bir miktar kereviz tüketimi ağrıların azalmasını sağlar. Bunun yanında akciğer enfeksiyonları, astım atakları ve akne sorunları için kereviz alternatif şifa kaynağı olabilir.
SİNDİRİME İYİ GELİR
Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir. Kerevizin sakinleştirici özelliği vardır ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur. İçerdiği uçucu yağlar, mineraller ve bol miktardaki magnezyum, sinir sitemini sakinleştirir. Stresten kaynaklanan olumsuzlukları giderir. Beyinde bulunan asitlerin seviyesini dengeler. Akşamları bir kereviz sapı tüketimi rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur. Kerevizin göz sağlığını koruyan A vitamini açısından çok zengin olduğunu söylemek mümkün. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları ve gözlerdeki dejenerasyonu giderir. Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir. Kerevizin içerdiği ve “fitalid” olarak adlandırılan bir bileşen kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde yapılmasına katkıda bulunur. Bunun yanında kereviz yüksek kan basıncını da düşürür.
KEREVİZ SAPININ FAYDALARI NEDİR
Ülkemizde çok sık tüketilmese de aslında oldukça faydalı olan kereviz sapı, lezzetiyle de bilinmektedir.
Kereviz sapı;
-Kereviz sapı sakinleştirici, ağrı kesici, antiseptik, anti-alerjik ve diğer tedavi edici özelliklere sahiptir.
-Kereviz sapı ülser, gastrit, hazımsızlık, iştahsızlık başta olmak üzere dahil olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili çeşitli hastalıklara faydalıdır.
-Kereviz sapının karaciğer ve mesane işlevini geliştirmeye yardımcı olur.
-Düzenli olarak tüketilen bir adet kereviz sapı artrit ağrıları sakinleştirir ve şişlikleri giderir.
-Genel anlamda vücut sağlığını koruyan kereviz sapı, metabolizmanın dayanıklılığını arttırır.

-Düzenli kereviz sapı tüketimi aynı zamanda yağ yakmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Kereviz sapı diyette olanlar için harika bir besin kaynağıdır.
Günün Vegan Tarifi
Kereviz Çorbası



Malzemeler
2 adet büyük boy kereviz
2 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 çorba kaşığı bitkisel margarin
1 çorba kaşığı un
1 adet limonun suyu
1.5 litre kadar su
Öncelikle soğanları yemeklik bir biçimde doğrayarak yağda iyice kavuruyoruz. Soğanlarımız pembeleşince içerisine unu ilave ederek tekrar çeviriyoruz. Daha sonra küçük küçük doğradığımız kerevizlerimizi ve havucu ekleyip, suyumuzu koyuyoruz. Dilerseniz içerisine pul biber, zencefil, karabiber gibi baharatlar da atabilirsiniz. Kereviz ve havuçlarımız yumuşayınca içerisine 1 adet limonun suyunu da ekleyerek karıştırıp, kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz.

Kereviz tüketin!
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz