Kinoayı hayatınıza alın


  • Oluşturulma Tarihi : 27.07.2018 07:13
  • Güncelleme Tarihi :
Kinoayı hayatınıza alın yazının resmi

Son yılların beslenme trendlerinde ilk sırada yerini alan kinoa, lezzetli olmasının yanı sıra vücudumuza da sayısız fayda sunmaktadır. Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bir bitkidir. Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa yüksek oranda protein ve tüm temel amino asitleri içerir; bir çay fincanı kinoada bir orta boy hamburgerden daha fazla protein vardır. Bu nedenle vegan ve vejetaryen bireyler tarafından da sık sık tüketilmektedir. Dünya nüfusunu besleyen 2 tür temel tahıl ürünü bulunmaktadır. Bunlar pirinç ve buğdaydır. Fakat dünya genelindeki su kaynaklarının azalmasıyla ve küresel ısınmayla birlikte pirinç ve buğday üretimi de azalmıştır. Bundan dolayı alternatif bir gıda olarak her türlü topraklarda üretilebilen, su ve gübre problemi olmayan kinoa gündeme gelmiştir.
Kinoa tohumu bitkinin yenilebilen kısmıdır. Proteini oluşturan temel yapı taşı aminoasitlerdir. Ve bu aminoasitlerin 20 tanesinden 9’u insan vücudu tarafından üretilememektedir. Kinoa da bu 9 aminoasidin tamamını içermesinden ötürü oldukça faydalı bir gıda olarak kabul edilir, uzmanlar tarafından da sık sık önerilir. Peki nedir bu mucizevi tahılın faydaları? Vücudumuza ne gibi etkilerde bulunur?
Yüksek oranda protein içerir: Kinoa, yüksek oranda protein içermesinden ötürü ‘Tam protein’ kategorisinde anılmaktadır. Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerir. Bu nedenle de vegan ve vejetaryenler için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
Glüten içermez: Kinoa, glüten içermemesinden ötürü Çölyak hastaları tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir.
Kilo kontrolünüze yardımcı olur: Kinoa, protein bakımından zengindir ve yüksek oranda besin lifi içerir. Bu nedenle de son zamanlarda tüm diyet programlarında adına rastlamanız mümkündür. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur.
Sindirim sistemine iyi gelir: Kinoa diğer tahıllardan daha fazla besin lifi içerir. Beslenme uzmanları besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorunlardan birisi olan kabızlığa karşı kinoa önermektedir. Bu besin lifleri aynı zamanda kan şekeri kontrolüne ve basur oluşumuna da engel olmaktadır.
Migrene iyi gelir: Kinoada yüksek oranda bulunan magnezyum, damarları rahatlatmaktadır. Bu özelliği sayesinde de kronik migrene faydalı olabilmektedir.
Antioksidandır: Kinoa antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardım eder.
Demir bakımından zengindir: Kinoa, demir bakımından oldukça zengindir. Ve demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi rahatsızlığının tedavisine yardımcı olur. Demir aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığına da iyi gelmektedir.
DİĞER FAYDALARI
-Kinoa tüm bu mineraller açısından da zengin bir besindir. Özellikle magnezyum için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. 185 gram kinoa, magnezyum ihtiyacının yüzde 30’unu içermektedir.
-Kinoa, yüksek miktarda riboflavin (B2) içerir. B2 metabolizmayı düzenler ve hücrelerde enerji üretimine yardımcı olur.
-Kinoanın glisemik endeksi düşüktür.
-Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırır.
-Vücutta ödem oluşmasını engeller.
-Spor ve diyet yapanlara vücuda enerji vererek katkı sağlar. Yine diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını korur. Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok besin ihtiyacını karşılar.
-A, B, C, D ve K vitaminlerini içeren kinoada kolesterol yoktur. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir.
-Kalbi güçlendirir.
-Yüksek tansiyonu önler.
-Adet sancıları, ödem ve vücuttaki şişlikleri önler.

-Yaşlanmayı geciktirir.
Günün Vegan Tarifi
Kaju Peyniri

Malzemeler
1 avuç çiğ kaju
Yeşil soğan
Taze nane, maydanoz ve taze kekik
Himalaya tuzu
1 küçük diş sarımsak
Yarım limonun suyu
Su
Bir miktar zeytinyağı
Kajuları 4-5 saat soğuk suda bekletiyoruz. Daha sonra suyunu süzerek mutfak robotuna alıyoruz. Biraz su ekleyerek robottan geçiriyoruz. Kremsi bir yapıda isterseniz çok, parçacıklı isterseniz az karıştırmanızı tavsiye ederim. Daha sonra sarımsağı, tuzu, maydanozu, naneyi, yeşil soğanı, limonu ve dilediğiniz miktarda zeytinyağını ekleyip tekrar robottan geçiriyoruz. Kaju peyniri artık hazır.

Kinoayı hayatınıza alın
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz