Kışın soğuk hava şartlarının bastırması ile birlikte, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar da etkisini göstermeye başladı. Sağlıklı beslenme ve kendine dikkat etme ile bu rahatsızlıklardan korunabileceğimiz gibi aynı zamanda evde kendi yapacağımız kış çayları ile de bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.
Zencefil Çayı: Kış aylarında yakalanma ihtimalimiz yüksek olan rahatsızlıklara en iyi gelen bitkilerden birisi olan zencefilin tadı da oldukça güzeldir. Zencefil çayı; sindirime yardımcı olur, mide bulantısı ve kusmaya karşı kullanabilir. Zencefil ayrıca, grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Zencefil çayı; sindirimi hızlandırır, baş dönmesine iyi gelir, kronik ağrıları azaltır, kas ağrılarını hafifletir, romatizma ağrılarına iyi gelir, solunum yollarını açar, soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir, boğaz ağrısına iyi gelir, terlemeyi arttırarak ateşi düşürür.
Papatya Çayı: Sakinleştirici özelliği ile herkes tarafından bilinen ve sıklıkla tüketilen papatya çayı aynı zamanda boğaz ağrısını da hafifletmektedir. Papatya çayı gribin yol açtığı etkileri azaltır.
Papatya, öksürüğü alır, ağız içinde oluşan iltihaplanmalara iyi gelir, orta dereceli uykusuzluk çekenlerin en büyük yardımcısıdır, romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır, stresi azaltır, kasları gevşetir, krampları azaltır, sırt ve bel ağrılarını hafifletir.
Kuşburnu Çayı: Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesine yardımcı olan kuşburnu çayı ayrıca lezzeti nedeniyle de herkes tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Kuşburnu çayı; romatizma ağrılarını hafifletir, yüksek miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır, doğal bir antioksidandır ve idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur.
Tarçın Çayı: Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan en eski baharatlardan biri olan tarçın, vücuda direnç kazandırmaktadır. Tarçın çayı; soğuk algınlığı belirtilerini azaltır, mide rahatsızlıklarını hafifletir, mide kramplarına iyi gelir ve anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Nane Çayı: Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar, boğaz kuruluğuna iyi gelir. Mide bulantısını alır, kusmayı geçirir, kas ağrılarını hafifletir, kronik ağrıyı azaltır. Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar. Alerjik öksürüğe iyi gelir. Astıma iyi gelir, stresi azaltır, sakinlik verir, antioksidan etkisi vardır.
Ekinezya Çayı: Üst solunum yolu hastalıkları denince akla ilk gelen bitkilerden birinin ekinezyanın, soğuk algınlığına yol açan virüsler üzerinde öldürücü etkisi vardır. Ekinezya çayı; soğuk algınlığına karşı iyi gelir, antiseptik özelliği vardır. Boğaz ağrısına iyi gelir, kuru öksürüğü geçirir, boğaz şişkinliğini alır, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir, ateş düşürücüdür, orta dereceli enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır, saman nezlesine iyi gelir.
Ihlamur Çayı: Terlemeyi teşvik eder, ateş düşürür, öksürüğe iyi gelir, gribe ve nezleye iyi gelir. Stresi azaltır ve rahatlama sağlar. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Kas spazmlarını giderir. Boğaz ağrısını alır, toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Adaçayı: Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur. Boğaz ağrısını alır.
Günün Vegan Tarifi
Yaban Mersinli Mini Muffin
2 fincan kepekli un
2 yk kabartma tozu
½ yk tuz
2 fincan yaban mersini
½ fincan bitkisel yağ
½ fincan soya sütü
¼ fincan agave nektarı
Hazırlanışı
Fırını 190 derecede ısıtın cupcake kaplarını dizin. Islak malzemeleri geniş bir kasede karıştırın. Daha sonra kuru malzemeleri ekleyin. Son olarak da yaban mersinini ekleyin. Küçük kaşıklar kullanarak karışımı fırındaki kaselere ekleyin. Muffin’lar kahverengi rengine ulaşana kadar yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin. (Uplifers)